Last news in Fakti

20 Юни, 2020 17:09 4 489 9

7 неща, които се случват с мозъка, когато правим секс

  • секс-
  • мозък-
  • допамин-
  • възбуда-
  • наука-
  • сексуално удоволствие

Вижте какво става, когато получаваме сексуално удоволствие

7 неща, които се случват с мозъка, когато правим секс - 1
Снимка: shutterstock

Когато правим любов, работи не само тялото, но и мозъкът ни - учените твърдят, че в този момент се активират повече от 30 зони в главния мозък. Вижте какво се случва, когато получаваме сексуално удоволствие.

Включва се „примитивният мозък”

Невропсихолзите наричат „примитивен мозък” лимбическата система - частта, която отговаря за физическото привличане и някои аспекти на емоционалната дейност. Когато правим секс, именно тази част от мозъка е най-активна - така че преди, по време и след секс категорично не е подходящ период за вземане на важни решения.

Рационалната част на мозъка изключва

Две части от женския мозък, които отговарят за осъзнаването и социалната преценка, буквално се изключват по време на сексуална възбуда. В този смисъл фразата „любовта е сляпа” е абсолютно вярна - когато желаем някого, наистина не сме в състояние рационално да оценим обекта на страстта си. Освен това, се понижава активността в още един дял - този, който отговаря за самочувствието и самокритичността. По тази причина сме склонни да харесваме себе си в този момент.

Увеличава се синтеза на допамин

По време на секс в мозъка активно се освобождават някои вещества, сред които на първо място е допаминът, който предизвиква усещане за страст, еуфория, удовлеторение, възнаграждение. По време на любовния акт количеството на допамин, което се освобождава, е равнозначно с това при прием на някои наркотици.

Сексът наистина привързва към партньора

Още едно вещество, което се освобождава по време на любовния акт, е окситоцин. Една от основните му функции е установяване на привързаност и социални връзки. Именно окситоцинът кара родителите да се грижат за децата си, а съпрузите и приятелите - да се наслаждават на общуването си. Затова, когато правим секс с непознат, рискуваме да се влюбим в него.

Сексът успива

Сънливостта след секс е предизвикана от синтеза на веществото вазопресин, който е едно от най-мощните сънотворни средства.

Усещане за щастие

Благодарение на синтеза на серотонин, любовният акт ни кара да се чувстваме щастливи, заредени със сили и спокойни. Серотонинът помага за неутрализране на дейстието на хормона на стреса кортизол и за стимулиране на паметта.

Ставаме по-енергични

Възбуда, внимание, енергия - всички те се активират от веществото норадреналин, което се изработва по време на секс. Впрочем, учестеното сърцебиене и краткотрайното повишаване на пулса също са резултат от действието на норадреналина, което превръща секса в ефикасна и полезна кардиотренировка.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Емил

    14 7 Отговор
    Същият ефект има и снимката на Пут.ин, ако си болен от русофилистия!

    Коментиран от #6

  • 3 Мърлявото стадо кози

    8 3 Отговор
    Не ги слуша слушата главата някои, защото липсва сиво..!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нане

    5 4 Отговор
    Мозъко ми изгаря и повече нищо не се случва.
  • 6 Behemoth

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Друго си е да та такова Бойко с двеста...виж са как летиш...
  • 7 Майна

    12 2 Отговор
    Примитивния мозък е постоянно включен в българина

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.