27 Юни, 2020 10:05 7 342 7

Рецепта на деня: Катми

  • катми-
  • палачинки-
  • закуска-
  • тестени-
  • какво да сготвя

Традиционна рецепта

Рецепта на деня: Катми - 1
Снимкa: Shutterstock

Катмите са ястие от Странджанския район, Родопите и други райони на България, подобни са на палачинки или гьозлеме. Характерното за катмите, което ги отличава от палачинките е по-голямата им дебелина и множеството мехурчета в тях.

Необходими продукти:

2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка вода
1 щипка сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче мая за хляб,
брашно, така че сместа да е по-гъста от боза

Начин на приготвяне:

От продуктите се приготвя тесто, което да е по-гъста от боза. Тестото се оставя да втаса на топло, за около половин час, пише zajenata.bg.
Катмите се пекат на сач (става и на тефлонов тиган, в който се приготвят палачинките)

В тигана се капва капка мазнина и се сипва черпак от сместа. Катмите се пекат на умерен огън.
Когато по катмата започнат да се подуват мехурчета или по точно дупчици, катмата се обръща и се пече и от другата страна до готовност.

Катмите се слагат в чиния за сервиране, една върху друга, като се намазват с масло помежду си. Поднесете със сирене, шунка, конфитюр или друго, в зависимост от предпочитанията.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 5 Отговор
    БЛАГОДАРЯ от мен за рецептата госпожа МАРИНОВА
  • 2 колко

    6 6 Отговор
    1 кофичка вода = 20 литра. ;)
  • 3 666

    5 2 Отговор
    За хубавите катми-т.нар.тракийски,важен е сачът. Ако е направен от чугун,се изпичат равномерно навсякъде. После-кеф ти мед и орехи,кеф ти сладко или течен шоколад.
  • 4 Ох боже

    10 2 Отговор
    Алоооо ти знаеш ли какво е гьозлеме та правиш сравнение с катми?
  • 5 Баба Яга

    6 0 Отговор
    На Пелтека бабата, ги правеше най хубави....!
  • 6 Стас

    1 2 Отговор
    Ха сега,де,то не ни стига и другото да дебелеем,ами и катми. Трябва ни боза. Кана с охладена леко накиселяваща боза.
  • 7 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    С ПРЯСНО МЛЯКО СТАВАТ ПО ХУБАВИ