Катмите са ястие от Странджанския район, Родопите и други райони на България, подобни са на палачинки или гьозлеме. Характерното за катмите, което ги отличава от палачинките е по-голямата им дебелина и множеството мехурчета в тях.
Необходими продукти:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка вода
1 щипка сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче мая за хляб,
брашно, така че сместа да е по-гъста от боза
Начин на приготвяне:
От продуктите се приготвя тесто, което да е по-гъста от боза. Тестото се оставя да втаса на топло, за около половин час, пише zajenata.bg.
Катмите се пекат на сач (става и на тефлонов тиган, в който се приготвят палачинките)
В тигана се капва капка мазнина и се сипва черпак от сместа. Катмите се пекат на умерен огън.
Когато по катмата започнат да се подуват мехурчета или по точно дупчици, катмата се обръща и се пече и от другата страна до готовност.
Катмите се слагат в чиния за сервиране, една върху друга, като се намазват с масло помежду си. Поднесете със сирене, шунка, конфитюр или друго, в зависимост от предпочитанията.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ГРАД КОЗЛОДУЙ
10:10 27.06.2020
2 колко
10:28 27.06.2020
3 666
10:38 27.06.2020
4 Ох боже
11:40 27.06.2020
5 Баба Яга
12:44 27.06.2020
6 Стас
17:40 27.06.2020
7 vasik atanasova
01:07 29.06.2020