Last news in Fakti

29 Юни, 2020 17:31 62 683 39

Как да извадим кърлеж лесно и бързо (ВИДЕО)

  • кърлеж-
  • изваждане на кърлеж-
  • конец-
  • вадене на кърлеж-
  • лесен начин-
  • кръвосмучещи

Хубавото е, че няма нужда от специално оборудване за ефективно премахване на кърлеж

Как да извадим кърлеж лесно и бързо (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

В разгара на лятото, все повече време прекарваме навън, сред природата. Освен приятно обаче, това може да е и опасно. Една от основните заплахи, която ни дебне във всеки един парк, са кърлежите. Тези дребни кръвосмучещи се спотаяват и дебнат почти навсякъде.

Кърлежите са удивителни с това, че съвсем незабелязано и без изобщо да ги усетите, могат да се покатерят по вас, превръщайки ви в свой източник на храна. Поне докато не ги откриете, а често пъти, това става едва, след като са забили глава под кожата ви.

Ухапванията им често са безобидни, но колкото по-дълго остава кърлежът върху нас, толкова по-висок е рискът от развиване на лаймска болест и други болести, пренасяни от осмокракия паразит.

Как да извадим кърлеж лесно и бързо (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Ако използвате репелент и сте бдителни, проверявайки обстойно тялото си за кърлежи, след като се приберете у дома, то шансът, да се разболеете от болест, предавана от тези паразити, е малък.

Има много начини и средства, с чиято помощ да премахнете сами кърлежите, забили се в тялото ви, но най-безопасно е да идете при лекар.

Понякога обаче, паниката обзема човек и чакането пред лекарския кабинет или дори самото стигане до такъв, не са по силите на всеки.

Затова е важно да научите техниката за безопасно премахване на кърлежи от тялото, ако намерите такива.

„Хубавото е, че няма нужда от специално оборудване за ефективно премахване на кърлеж“, казва д-р Андрес Ромеро пред изданието Insider. Въпреки че много аптеки продават специални пинсети за кърлежи, чифт обикновени с фини връхчета също ще ви свършат работа.

Има обаче и друг, много по лесен, бърз и неизискващ никакви специални приспособления. Нужен ви е само най-обикновен конец.

 Най-ефективният начин да премахнете забил се кържеж, сами у дома, е с... конец. Ето как:


Поставете оценка:
Оценка 4 от 270 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    95 35 Отговор
    всичку хубо от русия идва
  • 2 Самодейност

    18 117 Отговор
    Миленке, от къде го измъдри, кукло? Кърлеж се вади само от лекар или друг медицински специалист, иначе я Лаймската, я Марсилската.

    Коментиран от #4, #6, #11, #21, #31

  • 3 А лично

    57 9 Отговор
    Предпочитам да извадя десетина агнешки бъбречета задушени с лук от тигана.
  • 4 ьжцжбц

    91 4 Отговор

    До коментар #2 от "Самодейност":

    тихо бе , знаеш ли колко кърлежи съм си вадил ако си на къмпинг далеч от града докато отидеш до лекаря ще се разболееш и ще развали къпинга на всички
  • 5 Жоро

    28 13 Отговор
    Конеца копринен или овчи требе да е

    Коментиран от #28

  • 6 Мен

    25 25 Отговор

    До коментар #2 от "Самодейност":

    Лично като малък ме учеха, че, се маже кърлеж и около кърлежаьсъсцсвинска мас и той пада сам.

    Коментиран от #7, #8, #10, #33

  • 7 ьжцжбц

    48 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мен":

    кърлежа не се маже с нищо нито газ нито алкохол нито мас така го раздразваш , а с мас му спираш дишането и може да повърне има си специални уредчета с които внимателно го завърташ няколко пъти и излиза , аз съм си махал поне 10 пъти с писетката на швейцарското ми ножче като бродя из горите и никога не съм му късал главата
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Еее стига учихте клиента пациент

    105 5 Отговор
    Махнете я тая статия или поне видеото, че оставихте една камара "лекари" без 100лв. за преглед и лечение! Ей, зарад такива статии, не мога 2 месеца да си довърша басейна на вилата, а съседа е зъболекар- оня втора къща си купи .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Джудже

    31 5 Отговор

    До коментар #2 от "Самодейност":

    Да бе! Като дърт кучкар съм извадил повече кърлежи от всеки лекар. Желателно е обаче кърлежа да се занесе за изследване, но без да го поставяте в спирт, както правят някои лекари.
  • 12 злобар

    106 5 Отговор
    Доколкото знам те са в Народното събрание и управлението . От кога са плъпнали и по парковете и градините.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рошко

    29 8 Отговор

    До коментар #12 от "злобар":

    И нямат вадене, а за истинските вземаш една капачка с олио захлюпваш го с нея и сам излиза
  • 15 Като,, дърта ковра ,

    20 4 Отговор
    Е кърлеж, забие ли се, нема оттърване...! (Да пази Бог..!)

    Коментиран от #34

  • 16 кърлежите

    35 8 Отговор
    нямат "резба", че да ги въртите. Ако някой ръсеше срещу тях и комарите, нямаше да има нужда да се учите да ги вадите.
  • 17 Пострадали

    78 7 Отговор
    Някое видео, как да отстраним кърлежа от Банкя няма ли ? Със снимки и записи явно не става!
  • 18 НЕ ПИТАЙ СТАРИЛО

    26 8 Отговор
    НО ПИТАЙ ПАТИЛО. ..СЛАГАШ ВЪРХУ КЪРЛЕЖА ..МАЛКО БЕНЗИН ИЛИ НАФТА И ТОЙ ОТПУСКА. .С КОНЕЦ ИЛИ СЪС СИЛА ГЛАВАТА НА КЪРЛЕЖА ОСТАВА ПОД КОЖАТА И МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ВЪСПАЛЕНИЕ
  • 19 Hellish

    24 14 Отговор
    Кърлежа се хваща близко до главата и се дръпва плавно навън. Не се върти, не се маже с мас, не се дърпа рязко и не се занимаваш 5 минути като бляда от клипчето. Това не е бургия да я въртиш. Идеята е да го хванеш за главата за да не се скъса и да го извадиш бързо за да не повърне мизерии в теб. Със сигурност не го мажеш с мазно за да пивърне преди да се пусне. Аз ги вадя с ръка, на доста хора съм вадил през годините последно преди 10-тина дни от на приятелката ми крака, и пак имаше глупави коментари, не го пипай, завърти го. Викам, ей философи да мълчите, не го пипай, мн ме радват хората с простотията си. Най-правилно е с пинсета хващаш за главата и вадиш с едно олавно движение, има мн клипове в които специалисти показват как става това. На мен странно защо след 10 години работа из полета и гори в годините когато се занимавах с природозащита така и не ми се хвана кърлеж, и до ден днешен не е, явно съм гаден на вкус

    Коментиран от #36, #37

  • 20 Ловеца

    32 3 Отговор
    Прави впечатление пълното спокойствие и непукизъм на всички членове , от най-малкият до най- големият . Ако беше тъдява по нашите ширини , да са оревали орталъка , то щеше да пищене по телефона на 112 , викане на спешна, бърза , и всякаква помощ . Припадъци пред кабинета на спешна та помощ , или влизане с вратата . Знам , защото съм го виждал с очите си , а имам и приятел който се хвали , че е зашил един шамар на лекар , защото на неговото дете се били забили два кърлежа на пъпчето , а лекаря от спешното му рекъл - И аз какво да направя. Та вижда се ,че тези хора са изкарали не една война. По принцип не съществува и такъв репелент , който да отблъсква кърлежите на далеч , те винаги се качват , и те полазват , дори и да умрат после от ваксината , но те се качват . Руснаците казват , че за да не те полази кърлеж , трябва да се разтвори дървесна пепел от огнището с вода , и да се напръскаш с това , но аз не съм го пробвал , и не знам . Виждал съм два кърлежа как полазват куче , в месец Януари , след 2 часа обедно слънце. И никога не съм виждал повече кърлежи , както в последните 10 години , сигурно от десетки години е спряна всякаква профилактика , казват че някога се е пръскало със самолети срещу тези гадинки.

    Коментиран от #25

  • 21 Еш па тоа

    27 2 Отговор

    До коментар #2 от "Самодейност":

    Ти май си доктор,а?Миналата година една докторка взе на жена ми 40 лв да извади кърлеж от главата на детето.Като не можа да ме изчака

    Коментиран от #24

  • 22 Фаро

    51 7 Отговор
    Ако кърлежа е политик особено гербер не се вади.Този вид кърлежи се забиват до дъното и при вадене излизат и някои телесни органи.Оставяте го да се насмуче добре,както винаги и после го потупвате по гърба да се оригне.Трябва да останете усмихнати през цялото време,за да не ви лепне ковид 19

    Коментиран от #27

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    28 0 Отговор
    Ваденето става и с най-обикновена вдевачка за игли за 10 стотинки, вместо със "специалните пинцети" за 20 лева.
  • 24 Джудже

    17 1 Отговор

    До коментар #21 от "Еш па тоа":

    Същият случаи имах и аз. Спиртосали кърлежа и го извадили с хиляда зора, та след това трябваше да вземат кръв от детето за изследване! Та ако някой си хване кърлеж и не е уверен в себе си е по-добре да отиде при ветиринар, а не при хуманитарен лекар.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ури

    12 2 Отговор
    Течен сапун на марля,едно две въртеливи леки движения и той е на марлята
  • 27 гешефтурата ко казва

    26 4 Отговор

    До коментар #22 от "Фаро":

    ако кърлежа е Бойко Борисов три мандата се мъчат да го извадят ама не са успели. как се изтърва да ти пълнят чекмеджето седмично с милиони евра?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 vasik atanasova

    13 4 Отговор
    у дома най добре е с пенсета
    нито се върти
    нито се стиска силно
    нито се капи олио
    и НЕ ДАЙ СЕ БОЖЕ ДА Е ЗАРАДЗЕН
    но и лекарите не разбират много от това
    истината е че трябва да се удари една инжекция тетаност
    за вески случай след това
  • 30 Елена

    7 2 Отговор
    Задължително пийте 3 дена доксициклин след ваденето на кърлежа.
  • 31 КалМар

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Самодейност":

    Лекарите нямат опит за съжаления, попаднах на такъв и ми остави белег на гърба и вади кърлежа 40мин.
  • 32 Хорхе

    4 1 Отговор
    Миленче дай да ти го извадя
  • 33 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мен":

    С автомобилна грес е по-надеждно.......от опит....
  • 34 Пешо

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Като,, дърта ковра ,":

    За Боко ли говориш?
  • 35 Аврам

    4 2 Отговор
    Напротив кърлежа върти се обратно на часовниковата страна и се дърпа лекичко 100 процента ефект така ги вадят поне в Германия
  • 36 Не си прав

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Hellish":

    Имам 3 кучета и въпреки пипетите и тн съм извадил за 8 години стотици кърлежи. Вадил съм с пръсти, с пинсета, с мини кози крак, конци, с гребен с игли и най-успешното е специален напръстник сцепен (продава се в зоомагазините). Защо се завърта? Защото хоботчето на кърлежа има контра зъбци, които ако се дърпат директно на обратно се забиват и се къса хобота. Затова се завърта леко, за да се усучат. Скъсаните ми кърлежи са много по-малко в проценти от дърпаните директно. Пак ти казвам, това ми е ежедневие защото ги разхождам в поле и няма спасение. Най много има много ранна пролет и зимата, поради липсата на буйна растителност, всички се накачулват на малкото останали сухи треви, това е напук на схващането че лятото е сезона им - на размножаване да, но не и на шанс да хванеш. Иначе задушаването на кърлежа с разни мазила ти гарантира че ще изповръща всичко каквото е изпил плюс някоя зараза обратно в теб.
  • 37 патил

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Hellish":

    Глупости! За да те зарази кърлежа, трябва той да е заразен и да повърне от стомашното си съдържание в тебе. Повръщането може да се получи когато е смукал много дълго и се е насмукал, когато го задушиш с разни мазила или когато го стиснеш и го поизцъркаш. Затова е добре да го откриете колкото се може по-рано, да не го мажете с нищо, да не го вадите директно с пръсти-твърде груби са и ще го цръкнете. Може с пинсети, на които връхчетата са поогънати едно към друго така, че да заобикалят тялото и да захванат челюстите под него, до самата кожа на човека. Варианта от видеото е много добър когато сте далеч от града, но изисква сръчност. Добре е ако можете да го съхраните в нещо докато го занесете до лаборатория да го изследват дали е заразен. И стискайте палци да не е, щото никога няма гаранция колко добра е лабораторията и дали резултата ще е верен.
  • 38 111

    0 1 Отговор
    Еи мишки ,тъпчете се всеки ден с отрови а сега ревете за една смешно насекомо аз ги размазвам и ми е на дедовия .нема как да те зарази по е възможно ти да заразиш кърлежа fuck off deep state
  • 39 Спец

    1 0 Отговор
    Точно така, и като му стиснете коремчето без да искате и върне обратно - увеличавате значително шансът си за зараза! Начинът е само един - пинцети, с които се хваща възможно най-близо до кожата, стиска се и се издърпва! Мазания, въртенета, стискания и конци са противопоказни!