Last news in Fakti

5 Юли, 2020 10:05, обновена 12 Юни, 2022 12:48 9 531 15

Рецепта на деня: Миди по бургаски

  • миди-
  • ориз-
  • по бургаски-
  • морски дарове-
  • какво да сготвя

Разкошно ястие за любителите на морски дарове

Рецепта на деня: Миди по бургаски - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

1,5 пресни черни миди с черупките
350 гр. ориз
1 глава кромид лук
2 моркова
2 белени домата
1 ч.ч. бяло вино
1 лимон
олио
2 - 3 дафинови листа
девесил
джоджен
черен пипер
сол
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата миди по бургаски е подготовката на мидите, пише lesnovkusno.com. Почистете ги с четка от полепналите по тях водорасли и песъчинки. Ако някои от мидите са счупени или ви се сторят съмнителни, най-добре ги изхвърлете, защото сигурно са развалени.

След като сте почистили мидите, сложете ги в дълбок съд с вода, така че да ги покрива. Разбъркайте ги, отцедете и изхвърлете водата. Повторете няколко пъти, докато изхвърлите бистра вода. Накрая отцедете добре мидите и ги оставете настрана.

Лукът и морковите нарежете на ситно и задушете в загрята мазнина. Използвайте голяма тенджера, защото по време на готвенето мидите ще се отворят и разбъркването им ще е трудно, ако съда е малък.

Добавете ориза и гореща вода, но по-малко от обичайното, защото при готвенето мидите ще пуснат доста течност. И да не забравяме, че ще добавим и 1 чаша вино.

След като ориза понабъбне леко, прибавете отцедените миди, така, както са си с черупките. Добавете виното, девесил, джоджен, пипер и сол на вкус. Внимавайте да не пресолите ястието, защото водата която мидите ще пуснат е солена. Не прекалявайте с бъркането, за да може мускулчето на мидите да си остане в черупката.

Малко преди ястието да е готово, добавете нарязаните на кубчета домати. Разбърквайте периодично, докато всички миди се отворят. Мидите се сваряват много бързо - 10 - 12 минути, така че е добре готвенето им да съвпадне с увирането на ориза. Поръсете готовото ястие с нарязаните на ситно копър и магданоз.

Сервирайте мидите по бургаски в голямо плато и залейте с пресен лимонов сок.

 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я всеки ден готвя

    7 7 Отговор
    Кокали с ориз,отде пари за миди...!?
  • 2 Д-р Ох Боли

    12 9 Отговор
    Трябва и една ч.л. мазут... Иначе не са "по бургаски" 😆
  • 3 Фактология

    10 3 Отговор
    Това си е направо турлю-гювеч и с толкова много подправи просто убиваш ястието.Филия хубаво полу-обезсолено сирене,отгоре добавяш задушените миди,1 домат на филии,риган и заливаш със зехтин,пакетирано в алуминиево фолио.Печеш на скара и си готов.

    Коментиран от #6

  • 4 Бай Алекси

    5 8 Отговор
    Яз един път ми дадоа миди на Китен бех ойдел, повече не сам повторил. Много рупат. Зъбаците си изпостроших.

    Коментиран от #7

  • 5 Ха ха ха ха ха ха

    0 5 Отговор
    Значи с пот от мутри вместо оцет и сочни сливи от 12год.заработващи бургазлийски ученички.
  • 6 EPIC !

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Фактология":

    Браво братле 👍
  • 7 БАТ ПЕТЬО

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Алекси":

    да не си ги ял с черупките ве,аркадаш.....?????

    Коментиран от #9

  • 8 Миди

    2 2 Отговор
    с ориз ! А на снимката ориза е с шафран !

    Коментиран от #10

  • 9 Бачо Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "БАТ ПЕТЬО":

    Не, има предвид, че са събирани и хрупа пясъкът в тях. Не са гледани на въжета примерно.
  • 10 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Миди":

    Това на снимката прилича на паеля май и няма общо с рецептата, освен мидите.
  • 11 миди по бургаски

    2 0 Отговор
    Заменете монокините с пола от рибарска мрежа до средата на прасеца. Уловът е гарантиран.
  • 12 лили

    2 0 Отговор
    аз обичам мъди по варненски
  • 13 Ченгета скеле

    0 3 Отговор
    УЖАС..ДАФИНОВ ЛИСТ И МИДИ ...СЕЛЯНДУРИ МАЛОУМНИ
  • 14 Бацо от Пудрия

    1 0 Отговор
    Абе интересно...направих ги тия миди точно по рецептатата..не беха лоши, ама имаха един странен вкус. Може би щото беха от Варненскио залив( по думите на продавача в магазина). Но не беха лоши де..ич не беха...тайфата ги омете всичките, че и за още питаха...
  • 15 Рамбо

    2 0 Отговор
    От години работя в ресторант в Испания специализиран за риба и морски дарове.В приготвянето на задушени миди винаги се слага и дафинов лист.А това на снимката ми прилича на ризото фрути ди маре или сервирана паейа.