20 549 40

Черно море се превръща в океан

Нивото на морето се покачва с интересни темпове постоянно

Черно море се превръща в океан
Снимки: Shutterstock

Черноморието от десетилетия е популярна дестинация за почивка. Черно море е сравнително младо (формира се преди 7500 години) и следователно все още е във фаза на растеж, а някои геоложки процеси (литосферни смени, растеж на крайбрежните планини) показват дори, че Черно море е нововъзникващ океан, пише pochivka.blitz.bg.

Според учените през един век Черно море нараства с 20-25 сантиметра. Това може да изглежда незначително за някои, но не забравяйте, че древни градове лежат на дъното на Черно море.

Има няколко версии за произхода на името "Черно море". Една версия казва, че името идва от цвета на водите на морето, което всъщност няма научно и логично обяснение. Друга версия твърди, че първоначално турците са наричали морето Северно или Руско, а на компаса северът е бил обозначен с черно, оттук е и по-нататъшното име (Червено море е получило името си по същата причина, тъй като югът на компаса е бил обозначен с червено).

Точният произход на името Черно море е неизвестен, но според данните на американските геолози Реймънд и Питман, по-рано то е било сладководно езеро. По време на силно земетресение (5600 г. пр. н.е.), затвореното по-рано Средиземно море се слива с Черно море и то започва да се пълни със солена вода. Нивото на Черно море се покачило с 140 метра, образувайки Черно и Азовско море, а протокът Босфор бил водопад 200 пъти по-голям от Ниагара.

Черно море се превръща в океан

Поради факта, че образуването на Черно море довело до бързото наводняване на крайбрежната зона, това събитие често се приписва на мита, който преобладава в много култури за глобално наводнение и дори изразява мнението, че в история за потъването на Атлантида говорим наводнение на крайбрежната зона на Черно море, което предизвикало масово преместване на хората.

Тази теория се подкрепя от радиовъглеродните проучвания на мариолога Белард, който открива Титаник преди време. Той стига до извода, че преди 7500 години Черно море е било абсолютно прясно.

Максималната дълбочина на Черно море е 2210 метра, но на дълбочина под 150-200 метра няма живот, тъй като водата е пренаситена с сероводород и метан, което понякога причинява истински пожар в морето. Според една версия сероводородът се е образувал в такъв брой поради разпадащите се останки на морски обитатели, които масово загиват по време на сливането на Средиземно и Черно море.

Черно море пази още много загадки и мистерии във водите си.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 71 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Скоро водите

  111 29 Отговор
  На Кафяво море ще мият подстъпите към Банкя.

  Коментиран от #12

 • 2 Радо

  135 24 Отговор
  Толкова много отходни води се изливат в Черно море, така че е съвсем нормално нивото му да се покачва.
 • 3 Шумен

  54 10 Отговор
  Е пристанище!

  Коментиран от #8

 • 4 Учен ЧУЕК

  38 64 Отговор
  Ако тоя сероводород гръмне това ще е края на цялото човечество ! Количеството му е огромно !!! Малко хора къпейки се в черно море се замислят ,че това море е всъщност една огромна бомба ,която ако избухне би унищожила целия свят !!!! Предлагам правителствата на всички държави около него да се заемат веднага с решаването на този проблем !!!

  Коментиран от #10

 • 5 Природата си знае работата

  107 7 Отговор
  То морето само, ще реши проблема с бетона ! Не къщички за птички, както Вожда нежно нарича бетоновите творения на своите приятели, а къщички за рибки !

  Коментиран от #19

 • 6 Укрепителните

  39 5 Отговор
  стени на ДС другарите ще ги погълне !

 • 7 Пурко

  86 21 Отговор
  Питайте Лили Иванова кога се е формирало Черно Море!
 • 8 Шуменското

  25 4 Отговор

  До коментар #3 от "Шумен":

  Плато ще стане остров.
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 фхи

  153 6 Отговор

  До коментар #4 от "Учен ЧУЕК":

  Сероводород не може да гръмне.Може да обгази атмосферата, ако е в големи количества. В Черно море лежат огромни количества газ и газ хидрати, но и да се добиват ние българите по традиция нищо няма да видим. Справка износа на злато.

  Коментиран от #34

 • 11 2loop

  85 5 Отговор
  Ужас ще залее подпорната стена на алепу
 • 12 Минчо

  57 8 Отговор

  До коментар #1 от "Скоро водите":

  Не може ли да не окафевите поне една интересна статия с клишета ? Просто прочетете и Научете нещо.
 • 13 Един от тия

  24 6 Отговор
  Всички дишайки сероводорода сме се зомбирали ,като шматки и затуй сме в такова опиянено дебилско състояние.Юрушш към "ЧЕРНО МОРЕ много е добре..."
 • 14 Рошко

  22 5 Отговор
  Чрно море е черно щото чрез ду авс цяла Европа си изсипва л*****в него, ние също, и е като утайник на мраморно, то затова е мраморно
 • 15 Хкнб

  28 1 Отговор
  Нивото на Черно море е 25 см над морското равнище. Много яко както казват българските интелектуалци.

  Коментиран от #29

 • 16 go go

  46 4 Отговор
  Подпорна стена на Алепу набира сервитьорки....
 • 17 vasik atanasova

  32 5 Отговор
  черно море се нарича поради инцидентите които са се случили в него има много потънали кораби черно море е било сладководно езеро

  Коментиран от #26

 • 18 Леле много вода има

  10 4 Отговор
  За бъркане на бетон
 • 19 куку руку ку

  9 2 Отговор

  До коментар #5 от "Природата си знае работата":

  Отсега се грижат за подводните атракциони...
 • 20 Жико

  12 4 Отговор
  Скоро ще е "Кафяво".
 • 21 УЕИН

  16 3 Отговор
  БЪРЗО РАЗПРОДАВАЙТЕ 1 ЛИНИЯ И БЕГАЙТЕ НА САНТОРИНИ И МИКОНОС.

  Коментиран от #40

 • 22 ахметчо

  19 3 Отговор
  интересна работа..всички се тръшкат че се застроява първа линия, пък всички искат да почиват на първа линия..интересна работа
 • 23 Този коментар е премахнат от модератор

 • 24 guest

  7 0 Отговор
  Онези си чешат езиците и нашите журналисти чешат.
 • 25 Дарвин

  4 1 Отговор
  Съби, и ти се превръщаш в лелка миличко.... природа
 • 26 И гърците

  2 0 Отговор

  До коментар #17 от "vasik atanasova":

  са си поливали доматите директно от него...
 • 27 училище

  3 0 Отговор
  знаете ли какво означава океан и как се образува той
 • 28 Снежана с парцала

  5 1 Отговор
  Сероводорода не ма бърка щото съм с маска!! Понякога слагам и шлем и шлемофон за по сигурно!

  Коментиран от #32

 • 29 Бат Мишо

  12 4 Отговор

  До коментар #15 от "Хкнб":

  Айде още 1 гласуващ за ГЕРБ ....Черно море е свързано с сметовния океан през босфора и няма как да е и 1 милимунда на различно ниво НИТО НАД НИТО ПОД МОРСКОТО РАВНИЩЕ ......АМА СИ Е ТОЧНО НА НУЛАТА И НИВОТО НА ЧЕРВО МОРЕ Е РАВНО С МОРСКОТО РАВНИЩЕ В ЦЕЛИЯ СВЯТ- А името му Черно идва от многото зачернени моряци в него .Удавило е повече хора от всички океани взети заедно кът са почне от потопа като е дигнало рязко нивото с тея 140 метра кото е било крайбрежно го е отнесло тма 140 метромо цувами вкл АТЛЯНТИДА- т е тогавашното крайблежие на Черно море - останките са си там на 200 -1000 метра навътре от сегашния български бряг е АТЛАНТИДА дет намериха останките и на най стария кораб в света .казах
 • 30 Бат Мишо

  6 2 Отговор
  ПС малка поправка - не са останки а кораба е идеално запазен и учените се чудят колко приличал на нарисуваните от амфорите щото мислели че нарисуваното няма мореходни качества ама имало ....както и да е аз отдавна бух сигурен че и ЕДЕН - онова дето е е рая в библията и АТЛАНТИДА и първото местообитание на човечеството е България - и крайбрежните и сегашни води залети от потопа - започнал с отварянето на босфора ....след него коит ка се разбягали са отишли в Египет-връзките в писмеността са недвусмисленни
 • 31 Бат Мишо

  10 2 Отговор
  ПС 2 а оня дет пише че сероводорода не търми в контакт с кислорода да го питам ЗА ГЕРБ ЛИ ГЛАСУВА или просто си е бягало от училище просто момче
 • 32 Бат Мишо

  4 4 Отговор

  До коментар #28 от "Снежана с парцала":

  Снежанке АКО сероворода дето е пълно Черно море влезе в контокт с атмосхерата - за което му трябват още 200 метра а той ти намалява с по няколко санта на година и маската ти и шнорхела и шлемофона и ти ще идете при Дядо Мраз ....по груби изчисления ще е детонация 10 тина пъти по силна от да се взриви целия световен ядрен арсенал едновременно

 • 33 459

  10 0 Отговор
  Нерде океан, нерде море. Статията е преписана, заедно с недомислиците в нея.

  Коментиран от #35

 • 34 Инж химик

  1 0 Отговор

  До коментар #10 от "фхи":

  Другите находища по света са по-големи, още не са опряли до наще пръднали метанови газ хидрати :D
 • 35 Оня

  5 0 Отговор

  До коментар #33 от "459":

  Толкова си могат ! Такова е нивото на днешните джурналЯ !
 • 36 Запознайко

  3 0 Отговор
  Журналистке такава, че прочети нещо по геология и океанология и не пробутвай имена на чужди автори, когато има купища стойностни публикации на изследователи от черноморския регион. Даже името на Балард е сгрешено. Черно море няма как да стане океан от геоложка гледна точка. Други гадости могат да му се случат, но ще трябва дълго да обяснявам на малко четящите, но много пишещи и преписващи.
 • 37 Йо Несбьо

  6 1 Отговор
  Няма да коментирам многобройните грешки на автора, които предизвикват въпроси относно неговата (нейната) журналистическа компетенция. Някои от коментарите обаче предизвикват усмивка - сероводородът щял да избухне при контакт с атмосферата. Не, няма такава опасност, но това е задушлив и токсичен газ, който се превръща в серен диоксид, също токсичен и задушлив газ, отлага се във водните басейни като слаба киселина, предизвиква киселинни дъждове, разрушава озоновия слой... Мисля, че това е достатъчно опасно за един огромен крайморски регион с площ няколко пъти по-голям онлт Европа... Няма лозя, няма растителност, само едни пожълтели от серни отлагания почви, скали. Гадна миризма. Всичко пустиня. Няма морски почивки, край на туризма... Единственият вариант е да се мисли с перспектива как и по какъв начин сероводородът да бъде извличане и за какво да бъде ползван... Въпросът не е по силите на регионално правителство на бедна държавичка като България...
 • 38 Jack Sparrow

  2 1 Отговор
  Много сте далеч от истината. Само фалшиви новини. Ни
 • 39 злобар

  1 0 Отговор
  Много полезна статийка . От всичко става ясно че сереводорода е виновен за всичко ето например да вземем и Варненското езеро което след като Черно море стане окен то ще стане море та и това езеро било замърсено , а как няма да се замърси след като ядем некачественни храни и продукти . Всички знаем приказката "Каквото ядем това с..ем " .
 • 40 морски

  1 0 Отговор

  До коментар #21 от "УЕИН":

  То пък там голяма хубост на единият пълно с педали и храсталаци , на другият е хубаво само да го гледаш където спираме на котва от страната на магарешката пътека и лифта! Има много по хубави гръцки острови от тези двата!!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.