Last news in Fakti

3 Юли, 2020 19:13 17 960 69

Наш турист: Повече няма да стъпя в тази европейска столица

  • турист-
  • пътешественик-
  • мадрид-
  • европейска столица-
  • разказ-
  • впечатления

Това е единственият град в Европа, към който останах напълно безразличен

Наш турист: Повече няма да стъпя в тази европейска столица - 1
Снимка: shutterstock

От Португалия по време на нашия европейски тур летяхме за Мадрид. А испанската столица беше единственият град в Европа, към който останах напълно безразличен, пише български пътешественик в социалните мрежи. 

Съгласен съм, че вкусът  е субективен, а възприемането на определено място може да зависи от настроението, времето и много други фактори. Но въпреки всичко остава фактът, че определено не съм привлечен от Мадрид. По-долу ще ви кажа защо не бих отишъл тук отново.

Наш турист: Повече няма да стъпя в тази европейска столица
Снимка: shutterstock

Пристигнахме в испанската столица в полунощ. Резервирахме настаняване чрез услугата Airbnb, но домакинята на апартамента любезно изчака да се настаним за следващите два дни. А апартаментите според мен са най-доброто, което видяхме в този град. Това беше двустаен тавански апартамент на последния етаж под покрива. От една страна, това създаде леко неудобство поради наклонените тавани, а от друга, през прозорците можехме да стигнем до керемидения покрив, където прекарахме много време. По принцип това беше най-живото впечатление от това да си в Мадрид.

Наш турист: Повече няма да стъпя в тази европейска столица
Снимка: shutterstock

Апартаментите бяха разположени в самия център на Мадрид, съвсем близо до Плаза дел Сол. Това, разбира се, беше най-доброто място, но имаше и минус. Огромен брой жени с ниска социална отговорност изпълзяваха да работят по всички близки улици след тъмно.

Въпреки че кой съм аз!? Ниската социална отговорност, присъща на Мадрид, е не само за жените, тъй като улиците са пълни с травестити, които продават телата си. Толкова много представители на ЛГБТ общността, както в Мадрид, не съм виждала никъде другаде. Нямам нищо против тях, но когато се изложи на показ, става отвратително. На една оживена улица на един от балконите на първия етаж имах възможност да видя такава сцена: там имаше две мускулести момчета с гол торс, които пушеха, а от стаята излезе трети и ги целуна и двамата.

След като се регистрирахме, бродихме безцелно няколко часа в центъра на Мадрид, а сутринта продължихме с пълноценна разходка. И сега, по мое субективно мнение, в града няма нито една емблематична атракция, с която градът би могъл да се свърже, като Айфеловата кула в Париж или Биг Бен в Лондон. Единственото, което наистина помня, беше паметникът на Сервантес. А именно - скулптурата на Дон Кихот и Санчо Панса.

По време на престоя ни в града беше адски ад заради жегата. Това изобщо не добави ентусиазъм. Особено, когато вземете предвид големия брой препълнени контейнери за боклук, които стояха по същите тези улици. Лесно е да се предположи, че миризмата навсякъде е била подобаваща.

Дисциплинирано се опитахме да обиколим всички емблематични места на града, но не пожелахме да се задържим никъде. В крайна сметка в апартаментите имахме климатик, разкошен керемиден покрив и няколко студени кенчета в хладилника.

Наш турист: Повече няма да стъпя в тази европейска столица
Снимка: shutterstock

На керемидите посрещнахме зашеметяващ залез и по-близо до нощта посетихме нощен клуб. А по отношение на нощния живот в Мадрид, всичко е наред. Това не означава, че съм голям фен на нощните клубове, но все пак, дори по този показател, Мадрид е малко по-зле от Лисабон.

На връщане към нашето жилище бяхме нападнати от черни жрици на любовта. 

На следващия ден, вечерта, отлетяхме за Будапеща, която стана финалната точка на нашия Евротур.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    179 69 Отговор
    Обзалагам се, че селянинът, написал горното е не просто държавен хрантутник, но и софиянец !:))))

    Коментиран от #7, #45, #60, #65

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 русенец

    83 28 Отговор
    Иначе дори хората, които са били в Португалия дори само като най-тъпи селскостопански работници, обикновено не искат да се връщат от там. Този човек дори не е разглеждал Португалия в нета.

    Коментиран от #20, #52, #69

  • 4 Киро

    109 29 Отговор
    На Ганьо най-добре му е на село.За мен Мадрид е един от най- красивите градове в света, и много добро място за живеене.Относно джендърите съм съгласен, но в лондон, амстердам и др. градове е много по-зле от тази гледна точка.
  • 5 Бесен Къртик

    20 4 Отговор
    Веднага заминавам да ме...
  • 6 Ко ревеш

    83 29 Отговор
    Искал си да минеш тънко. Е, отиди в Риц или другаде. С колко мина ??? 30 Евро на вечер? И искаш и шампанско и хайвер ...? ФАКТИ БГ. вредите много с такива глупости. Не го правете повече и благодаря.

    Коментиран от #44

  • 7 560

    65 28 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Живял съм в Испания дълги години, Мадрид по-точно и е много-много тъпо място, контрастира напълно с Барцелона, където кипи живот, хората са много по-отоврени, възпитани и социални

    Коментиран от #8

  • 8 русенец

    95 42 Отговор

    До коментар #7 от "560":

    Разбирам те! И аз съм живял известно време в София, по-тъпо гето не мога да си представя. Лошото е, че ни е столица. Дано не си живущ там.

    Коментиран от #37, #43

  • 9 пройчо

    84 5 Отговор
    ".... климатик, разкошен керемиден покрив и няколко студени кенчета в хладилника...."******От къф зор да ходиш да разглеждаш Прадо...?!!
  • 10 Радо

    65 13 Отговор
    Тоя галош кой го е карал насила да ходи на майка си у г**ъ.
  • 11 безплатен кеф няма

    103 10 Отговор
    Няма и дума за музеи, галерии и катедрали. А, забравих-за там се купуват билети. Ама паричките са отишли за "кенчета" и "нощен живот". Такива "туристи" и тук не посещават обекти с платен вход. Само си загубих времето с този текст.
  • 12 "Отишъл ТУК"

    54 5 Отговор
    Казва се "отишъл ТАМ". А иначе, нормално е авторът на този "разказ" да е разочарован/а (не става ясно, дали е мъж или жена, в разказа се срещат и двете форми), защото явно е от туристите, за които едно пътуване е интересно, само ако могат да си щракнат снимки с "емблематични места" за Facebook/Instagram-акаунта, и да чакат другите да им кажат колко са готини.
  • 13 аз настръхнах

    54 20 Отговор
    Спокойно скъпи граждани и селяни, всички ще се изкажете. Всеки ще избие киселия си комплекс. Страхотна статия, изумителни доводи, аз настръхнах от напрежение. Е, когато Испания е била империя велика, дедите на някои тук са били просто козяци. Те затова сега са тъй чувствителни и критични! Но имало "кенчета" в хладилника...

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 560

    25 39 Отговор
    НАЙ-ТЪПИТЕ И ЛОША ХОРА СА В ИСПАНИЯ /БЕЗ ЧАСТИ ОТ СЕВЕРА/ И ИТАЛИЯ / СЪЩО БЕЗ НЯКОИ СЕВЕРНИ И ЦЕНТРАЛНИ ЧАСТИ - НА ДРУГИТЕ МЕСТА СА ЗЛОБНИ И ИЗТОРОМОЗЕНИ СУХАРИ, ЦЕПЯТ СТОТИНКАТА, ДРЕБНАВИ, НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РАСИСТИ В ЕВРОПА . . . ЕКСПЛОАТИРАТ БЕЗКОМПРОМИСНО ВСЕКИ ИМИГРАНТ

    Коментиран от #19, #33

  • 16 Кумчо Вълчо

    30 5 Отговор
    Ганьо си е Ганьо !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 Ало настръхналия

    25 18 Отговор

    До коментар #13 от "аз настръхнах":

    Кога е била империя като 700 г.са били под мароканско робство? Ако мислиш че иберийския полуостров а след това се отделя Португалия продължавай да си мислиш че са били империя.Има хора на по 70 г и живеят на 180 км.от Мадрид и никога не са го посещавали. Евала на Колумб, учил в Генуа и служил в Англия.

    Коментиран от #27, #47

  • 18 ТИ ПЪРВО УТОЧНИ МЪЖ ЛИ

    30 9 Отговор
    ЖЕНА ЛИ СИ???!!! НИЩО НЕ ТИ СЕ РАЗБИРА...ТРЪГНАЛ/ЛА СИ ДА КРИТИКУВАШ И ДА ДАВАШ ОЦЕНКА НА ГРАДОВЕТЕ В ЕВРОПА....КОЙ КОЯ СИ ТИ ЧЕ ДА ЛЕЕШ МОЗЪК ЗА ХОРСКИТЕ ГРАДОВЕ?? КАЖИ ТИ ОТ КЪДЕ СИ ЗА ДА ТЕ РАЗБЕРА КЪФ ТИ Е ПРОБЛЕМА....НАШИТЕ ГРАДОВЕ НЕ СА ПО-ДОБРИ ОТ МАДРИД И СПЕЦИАЛНО СОФИЯ....ТАКА ЧЕЕЕЕ..АЙДЕ ПО-КРОТКО....ЯВНО СИ КАТО ГРАФИНЯТА И ГРАХОВОТО ЗЪРНО...ДЕМЕК ВСИЧКО ТИ ПРЕЧИ...КАПИШ...
  • 19 Че в България как е

    24 3 Отговор

    До коментар #15 от "560":

    Така наречените "Работодатели" те скъсват от работа и ти плащат като за роб. Разликата е че съдебната система не подбира испанци или чужденци. Съдят по-равно, защото едно време цяла Испания работеше по-света.
  • 20 Алоуу

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    ГОВОРИ ЗА МАДРИД. НЕ ЗА ЛИСАБОН.

    Коментиран от #46

  • 21 Жжэщ666

    46 7 Отговор
    Е не съм срещал по глупава статия за един от най красивите градове в света Мадрид. Тая явно е била в цикъл. Жалко че не е намерила някоя чалготека, маже би тогава, би и харесало повече.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    20 4 Отговор

    До коментар #22 от "Гошо":

    Единственото което е вярно че е много топло,лятото не се диша!Но пък те си имат сиеста,за останалото не съм съгласен.
  • 24 гост

    3 0 Отговор
    Грешка Гошо,без да искам съм те репликирал:)
  • 25 sami

    21 1 Отговор
    Подобно нещо се вижда във всека европейска столица.Поне аз съм го виждал. За 40 год. обиколки съм се нагледал на всичко. Всяка година става все по зле.
  • 26 "български турист" ама друг път

    32 2 Отговор
    Уж мъжки род, па женски род, па "адски ад" и пр. глупости изсмукани от пръстите преведени нескопосано през гугъл преводач !!!! Аматьорска мисирщина!
  • 27 Дългият

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Ало настръхналия":

    Че бай Кольо от Горно Нанадолнище да не мислиш че е ходил в София.И когато му е пълен портфейкла боли го фара къде е Мадрид.По вабното е че хората са топли и дружелюбни...
  • 28 В.В.П.

    17 8 Отговор
    ЗАЩО НЕ ОТСКОЧИ ДО БАРСЕЛОНА ,ДА ВИДИШ КЪШАТА НА БСНКЯНСКИЯ БРЪСНАР,,АКО НЕ ЗНАЕШ АДРЕСА,ОТИДИ В КМЕТСТВОТО И ПИТАЙ ЗА ТЮФЛЕКА,,,ИЛИ МИ ЗВЪННИ ..ЩЕ ТИ ГО КАЖА......А, ДА,ИНАЧЕ МАДРИД Е ОТВРАТИТЕЛЕН ПРЕЗ ЛЯТОТО...

    Коментиран от #35

  • 29 az #Победа75

    17 6 Отговор
    Мисля, че в крайна сметка ще се сложи край на тая консуматорска зараза, на това
    безцелно шляене насам натам в търсене на съмнителни удоволствия. Наложена като норма на поведение от либералния дневен ред.
  • 30 Мима

    19 20 Отговор
    Повръща ми се от недоклатени пуритани! Проститутките й пречат, травестите й пречат, гейовете й пречат... Добре че ти си най-чистата и свята, и безгрешна и богугодно живееща пОтка!

    Коментиран от #36

  • 31 Юкей

    7 0 Отговор
    Е много по-скапан...нищо незнаеш
  • 32 Plovdiv 1912

    9 4 Отговор
    Понеже задочно беше вкарано сравнение между Мадрид и Лисабон - макар да са съвсем наблизо, за втория град знам, че е от най-сигурните в Европа, а първия - от най-опасните.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Джон Ленин

    11 14 Отговор
    до наш турист .... Брачед , объркал си дестинацийте ... Трябвало е да идеш в Масква или Ленинград и там да се любуваш на достиженията на социализъма ...Там няма марикони и проститутки , защото пази РУСКОТО МВР... Така , че другият път не ни занимавай с присъствието си ...

    Коментиран от #49

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 az #Победа75

    13 3 Отговор

    До коментар #30 от "Мима":

    Всъщност това е маркер за упадъка на едно общество! За липсата на здрава социална тъкан, а липсата на такава, от държавническа гледна точка гарантира деградация и слабост.
  • 37 YUI

    14 8 Отговор

    До коментар #8 от "русенец":

    Пет пъти повтори, че не те кефи София, бе русенец. Разбрахме те още от първия. Живей където ти е кеф. Мен също не ме кефи Русе.

    Коментиран от #53

  • 38 Тулуп

    15 8 Отговор
    И на мен не ми харесва Русе и Делиормана с резняците и мяукащите селяци ла ни мъ кефи ма ни го повтарям 10 пъти ула седи си там и недей идва у столицата ан тъй!??

    Коментиран от #39

  • 39 Ха ха

    10 7 Отговор

    До коментар #38 от "Тулуп":

    😂 "мяукащи селяци" кърти 😂 Ама много знаят иначе! Ми като е бил в гетото, гето ще му се стори
  • 40 никой

    11 4 Отговор
    Повечето от комевтиращите по горе са далеч от истината .А тя е че Испания е кофти място.Хора,климат,задръстени улици по градовете.Манталитета им...по добре да не говорим.Но всеси има право да харесва или не,каквото му е на душата.Което обаче не прави Мадрид и Барселона нещо особено.В света има уникални градове,с уникална архитектура,с приятен целагодишен климат,със съвсем други социални отношения между хората. Но никой не ги знае,не са ,,туристически,, дестинации.
  • 41 ами

    4 1 Отговор
    Ти, не там!Иди на слънчака!
  • 42 Варна

    13 5 Отговор
    По тъпа и безмислена статия не бях чел. Ганьо отишъл да яде и пие и бил разочарован.
  • 43 Karlos

    8 7 Отговор

    До коментар #8 от "русенец":

    Ами живей в гората брато ама всички се бутат в Столицата да живеят!!!
  • 44 Ко не

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ко ревеш":

    Бай Ганьо, стига глупости. Това са впечатленията на наш турист. Ти нямаш пари за метрото във София, аман от такива злобари
  • 45 джоджен

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Ти бил ли си бе БАЙ ГАНЬО във Испания, че пишеш глупости? Аз съм бил много пъти и на мен не ми харесва Мадрид, но ми харесва Валенсия, не виждана красота, палми, море, много по хубаво е от Мадрид. Въпреки че е един от големите градове на Испания, Валенсия може да бъде определена като едно от скритите съкровища на страната. Това е град с много лица, в който силно впечатление прави контрастът между готическата архитектура и сградите в стария рибарски квартал Ел Кабанял (El Cabanyal).Ама няма смисъл, тук злобата е тичично Българска.
  • 46 Ами може би

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Алоуу":

    коментарът е от Банковото откритие - една " проста пу..ка" от Кърджали , тя е специалистка по география...
  • 47 " Страната, в която

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ало настръхналия":

    Слънцето никога не залязва" - хайде сега прочети за коя страна се отнася тази констатация и ще разбереш отговора на въпроса си.
  • 48 соросоидни кърлежи

    5 3 Отговор
    Абе тулуп..стой си в София и ще видиш всички прелести на света...Сигурно всеки посетил София намерил нещо интересно..а ти пък видял само травестите,каквото търсиш...
  • 49 Ами първо иди там

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Джон Ленин":

    после приказвай. Струва си.
  • 50 Голем смях

    10 3 Отговор
    Мадрид е един от най-красивите градове на Европа и света.Прекрасен голям град.София в сравнение с него е едно балканско ромско гето.И не само забутаната ни столица,а повечето столици в Европа.Този селчо не е с всичкия си.Не може във всеки град да има Айфелови кули и Виенски колелета.
  • 51 Пътувал

    13 1 Отговор
    Да кажеш, че испанците са злобни и стиснати... само силно ненавиждащ всичко около себе си нашенец може да го направи. Топли, весели и отзивчиви. Това са испанците преобладаващо. Много има да ги гоним, за да кажем, че сме успели я в туризъм, я в икономика, я в инфраструктура. Да, имат типично южняшки темперамент, но това е плюс в туризма. Учете се как се вдига държава от пустинята!

    Коментиран от #57

  • 52 Калина

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    На кой свят се намираш ти? Човекът пише за Мадрид, Испания. Смешен си, русенецо. Каква Португалия, какви 5 лева? Събуди се или не пиши глупости.
  • 53 Голем смях

    10 5 Отговор

    До коментар #37 от "YUI":

    Аз не живея в Русе,но Русе много ме кефи.Този град би бил гордост за всяка държава.Прекрасен,зелен ,голям и с невероятна архитектура град.Не случайно всичко в България тръгва от Русе.А където е текло пак ще тече.Не случайно най-красивите европейски столици са на Дунав.И не случайно столиците са ..именно на река Дунав ,а не сред сокаците и баирите.
  • 54 капYTKин

    12 5 Отговор
    Е мАЦква си е друго. Ма се чудя що оди в Мадрид при това положение.
  • 55 Мадридомразец

    2 12 Отговор
    Този град наистина никакво впечатление, никаква емблема не оставя да запомни човек. Твърдя го от 30години. Тогава май нямаше
    толкова "социално безотговорни", освен един, който си дойде тук.
  • 56 пишман туристи

    12 1 Отговор
    Начи, само като прочетеш за "европейската им обиколка" за по 1-2 дни тук и там с кенче бира в апартаментчето и всичко си идва на мястото...Особено в Португалия и Испания в края на юни и началото на юли, трябва или да си съгражданин на "пекинската патица" от Кърджали, или да не знаеш къде отиваш! Мадрид е един от най красивите градове в Европа, но не се разглежда на 40 градуса жега и не става за 2 дни! А иначе се навъдиха доста "разглеждачи" на света за по 1-2 дни с нискобюджетни авиокомпании и доходи на български компютърджии , които изглежда схващат пътуването като възможност за нЕкое и друго селфи , с което да "натръшкат" завистниците. Четох и "пътеписа" на един тутманик, дето кацнал сутринта на летище Лутън в Англия, взел автобуса до Лондон, "разгледал" го, и привечер пак взел автобуса до Лутън, за да излети за България!??? И горд, горд...с това "постижение"!
  • 57 Много си прав

    10 1 Отговор

    До коментар #51 от "Пътувал":

    Пътувал съм в цяла Европа и мога да кажа че Испания и Португалия са най прекрасните държави. По каквито и критерии да ги оценяваме. Повече от половината територия на Испания е полупустиня а са я направили рай. За инфраструктора няма какво да говорим. Цяла Европа ще и диша праха още много години. На 3 то място са в света по магистрална мрежа след САЩ и Китай. А да кажеш че испанците не са готини хора и Мадрид не е хубав град трябва да си адски крив човек.

    Коментиран от #64

  • 58 vasik atanasova

    5 0 Отговор
    големи простотии четем
    тука
  • 59 Васил

    4 1 Отговор
    Я питайте нашият диктатор дали би си купил още една къща в Барселона или Мадрид?
  • 60 Друго си е

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    .... да си от РусИ:)
  • 61 Иван

    1 12 Отговор
    Мадрид е най тъпият град в европа никога там вече.
  • 62 цербер

    7 0 Отговор
    в града беше адски ад заради жегата. Огромен брой жени с ниска социална отговорност. ПРОСТОТИИ!
  • 63 Хора разни

    5 0 Отговор
    Познавам още един (пишман турист) като този обаче той е още по тежък случай Ходил в почти цяла Европа и нищо не му харесало!?!?!? За уточнение той е върл комунист русофил Има логика нали?
  • 64 Трябва

    6 1 Отговор

    До коментар #57 от "Много си прав":

    да благодарят на генералисимус Франко...
  • 65 Кожодер на червени кожи

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    А аз няма смисъл да се обзалагам, че ти си селянин - комплексар. Интересно, какво разбираш под държавен хрантутник. Може би признаваш за работа само часното гледане на прасета и ежедневното изриване на нечистотиите. Чудно, как ти остава време да драскаш с лайняните пръсти по клавиатурата. Я не се мъчи и отиди си поспиш на спокойствие на събранието на селската група на БСП.
  • 66 Жорес

    5 0 Отговор
    Е, и ? Къде си тръгнал и защо пишеш глупости? Дори в Мапуто можеш да намериш приятели и красиви места. Просто си си загубил времето и парите и то по твоя вина. А и не ти се отдава писането.
  • 67 тодоров

    8 0 Отговор
    уникална безмислица. някой си прекарал тъпо защото е тъп,и седнал да изложи тъпотата си на всеослушание.голяма драма.
  • 68 МАДРИД най хубавия град

    9 0 Отговор
    Всеки ще ви потвърди че Мадрид е най хубавия град за живеене в Света. Но тази женица е далече от най хубавото място...познато за сега. Може би за това е най хубавия град..защото там има само нормални хора..независимо дали са хетеро ,гей ,траверси и т.н. КОМПЛЕКСАРИ НЯМА. Дори комплексарите като тази ,като поживеят малко там се пооправят :))
  • 69 Ало

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Русенеца, мадрид не е в Португалия.