Last news in Fakti

12 Юли, 2020 10:05, обновена 24 Юни, 2022 10:15 15 661 6

Рецепта на деня: Маринован чернокоп

  • маринован-
  • чернокоп-
  • риба-
  • какво да сготвя

Много е вкусен и е страхотно мезе

Рецепта на деня: Маринован чернокоп - 1
Снимка: Shutterstock

Предлагаме на вашето внимание една рецепта за маринован чернокоп по стара рибарска рецепта.

Необходими продукти:

чернокоп - 2 кг

едра морска сол - 500 гр.

черен пипер на зърна - 1 пакетче

оцет - 1 бутилка ябълков

дафинов лист - 3 - 4 листа

олио - 500 мл

бахар - 5 - 6 зърна

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства от вътрешностите, главата се отрязва. В тенджера се приготвя саламура от едра морска сол и вода, разбърква се, докато се разтопи солта.

Поставя се рибата в саламурата и се притиска отгоре с чиния, така че да се покрие цялата. Оставя се да престои 24 часа в разтвора, после се отцежда.

В друг съд се смесва оцет и вода в съотношение 1 :1. Добавя се дафинов лист, бахар, черен пипер и се слага на котлона да заври, после сместа се охлажда.

Заливате чернокопа с марината, притиска се и оставяте за 12 часа. Добре е оцетът да е ябълков, защото от друг вид оцет рибата може да промени цвета си. Отцежда се в гевгир. Загрява се 2-3 ч. ч. олио в дълбок съд и се запържва едно кубче хляб.

Оставяте да се охлади леко. Рибата се нарежда плътно в буркани от компот, заливаме със запърженото олио, бахар, черен пипер и дафинов лист.

Затваря се с капачка и съхранява се на хладно. След 3 дни е готова да се сервира с лук и лимон.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    2 0 Отговор
    Ей сега Козлодуя ще благодари..
  • 2 пенсионера

    4 1 Отговор
    сега няма пресен чернокоп, чак наесен !!
  • 3 Алтернативна рецепта е

    3 1 Отговор
    Цаца, наливна бира и пържени картофи.
  • 4 Моя благоверен прави

    1 1 Отговор
    Такава риба ,но скумрия,а не мога да,се сетя ,чернокоп дали съм яла..!

    Коментиран от #5

  • 5 Е не съм с братчет

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Моя благоверен прави":

    Готви човека и доста риби знае,вкл и чернокоп,сега се сетих...!(Яшните ,,роми,, 300г риба ,лоп на. един път...!)
  • 6 Хрибарчето

    2 1 Отговор
    Голяма глупост е за риба да се прави марината с оцет...Най-добрата марината за риба е разбит лимонов сок със зехтин, т.нар'' ладолемоно ''..става много по-вкусно и здравословно.а пък ако в маринатата се добави нарязан на ситно копър и пресована скилидка чесън....що бира пие такава риба.