Last news in Fakti

7 Юли, 2020 18:02 2 622 7

Откриха прародител на динозаврите

  • динозавър-
  • мадагаскар-
  • прародител-
  • влечуго-
  • днозаври-
  • фосили-
  • плеонтолози

Миниатюрното създание е било намерено в югозападната част на Мадагаскар

Откриха прародител на динозаврите - 1

Името му e Kongonaphon kely, което означава „мъничък убиец на бубулечки“. Това малко изкопаемо влечуго е открито в триасните находища на Мадагаскар. Животното е не по-голямо от 10 см или колкото чаша за кафе, но то има много важна, дори гигантска, роля в историята на палеонтологията, защото принадлежи към групата, от която са произлезли величествените гиганти - динозаврите и птерозаврите.

Подробно описание на откритието е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Динозаврите и летащите птерозаври са познати с огромните си размери, затова буди удивление фактът, че най-близкият им прародител е изключително мъничък. В триасните находища на възраст 237 милиона години в югозападната част на Мадагаскар са открити кости от рептили, описани като „Kongonaphon kely“ или „миниатюрен убиец на буболечки“.

Откритото животно е много близо по време до периода, в който динозаврите и птерозаврите се разклоняват и е с поразително малки размери, пише в статията.Откриха прародител на динозаврите

Произходът на динозаврите и птерозаврите не е изучен много добре, тъй като са открити едва няколко екземпляра, които се отнасят до началото на тази линия. Описанието на конгонафона ще помогне на учените да открият как птерозаврите са започнали да летят, както и произхода на пуха и перата у представителите на двата клона.

Откриването на този дребен родственик на динозаврите и птерозаврите подчертава важността на вкаменелостите на Мадагаскар за разширяване на информацията за историята на гръбначните като цяло.

Откриха прародител на динозаврите

Износването на зъбите на конгонафона, например, предполага, че се е хранил с насекоми. Възможно е „смаляването“ и отказът от месна храна, за която конкуренцията между едрите представители на вида е била голяма, да е позволила на дребния прародител да заеме удобно място в еволюционната ниша.

Друго предимство е покритата с пух кожа, от който вероятно по-късно са се развили перата. Според учените, пухът е служил за терморегулация през периода на късния триас, когато климатът се е характеризирал с големи температурни амплитуди.

Авторите на изследването смятат, че всички тези особености, заложени у ранните малки предци на динозаврите, после са помогнали на едрите им потомци да заемат господстващо положение на планетата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    0 12 Отговор
    Динозаврите са научна фантастика, кино, дядо Коледа за възрастни, Торбалана на вирусите, Пунтамарата на гущерите.
  • 2 Госあ

    8 2 Отговор
    Лили Иванова? 😂
  • 3 ветродактил

    14 2 Отговор
    Статията греши.Прародители на динозаврите са Менда Стоянова и Бойко Борисов. Само като им погледнете човките не ви ли приличат на динозавър и птеродактил? В случая може да се каже че това са Мендодактил и Бойкозавър. Но как са оцеляли от онова време до сега е загадка.
  • 4 Старата к..Жаноария

    3 3 Отговор
    Динозавър съм и аз ,другите ги ,,милвам,,аз,кипнал съм и още,подвизите не съм оставил ,на други ги преписвам...!
  • 5 Алфа Вълкът

    6 0 Отговор
    От туй ли произлезли илюминатите?
  • 6 Гъдю Гъдев

    5 1 Отговор
    Като разберете с какви буболечки са се хранили се обадете 112
  • 7 Каква глетка а потлиф просяк

    0 0 Отговор
    Отдолу,отгоре,отпрет,Ко ти трябва ,,Африка,,...!