8 Юли, 2020 13:31 7 369 9

Вижте комуните за жени без мъже в Белгия (СНИМКИ)

  • бегинаж-
  • дом-
  • домове-
  • жени-
  • вдовица-
  • белгия-
  • подслон-
  • комуна

В тези домове търсят подслон жени, чиито съпрузи са били убити във война

Вижте комуните за жени без мъже в Белгия (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Във фламандската част на Белгия има едни особено красиви места, които напомнят на същински оазиси на тишината и старинната архитектура. Когато прекрачите прага им, имате чувството, че сте се върнали векове назад в историята.

Тези места представляват комплекси от жилищни и стопански сгради, приютявали самотни жени в продължение на векове. Въпреки че религията има влияние в създаването и функционирането им, те не са манастири.

Вижте комуните за жени без мъже в Белгия (СНИМКИ)

Тук жените, изгубили съпрузите си във война, идвали, за да заживеят самостоятелно и да не изпаднат в бедност. До края на живота си те не се омъжвали, но и не полагали никакви клетви към Бога.

Тези особени институции се наричат бегинажи. Смята се, че думата произтича от името на Ламбер льо Бег („заекващият“) – ранен поддръжник на движението, умрял около 1180 г.

Бегинажите възникват по време на Кръстоносните походи, когато мнозина мъже тръгнали, но така и не се завърнали от мисията си да освободят Божи гроб. Жените им започнали да се събират в общности без да полагат клетви и без изцяло да се оттеглят от обществото. Те живели под ръководството на „господарка“ или „приор“, информира pochivka.blitz.bg.

Вижте комуните за жени без мъже в Белгия (СНИМКИ)

Първоначално тези общности започнали да функционират като женски манастири, но постепенно там започнали да действат по-либерални правила.

В тези домове живеели заедно малък брой жени. Те били нещо като град в града. Жените си имали собствена пекарна, пивоварна, занималня и църква. Те се посвещавали на християнството, но без да полагат клетви.

Вижте комуните за жени без мъже в Белгия (СНИМКИ)

Докато през 12-и век бегинажите, които започнали да никнат на различни места в Европа, били по-скромни, помещавали се в малки и непретенциозни къщи, а жените вътре живеели почти бедно, през 13-и век започнали да се създават много по-големи и стабилни общности. Големият им двор се оформял от няколко къщи, построени около параклис или църква. Към тях започнали да се строят стопански постройки и дори болници.

Вижте комуните за жени без мъже в Белгия (СНИМКИ)

Макар през 13 век бегинажите да се разпространяват и в други части на Западна Европа (особено на север), в северните части на днешна Белгия те достигат особен разцвет. В тази област бегинажите разполагат с достатъчни средства, за да изграждат обособени архитектурни комплекси и да просъществуват в продължение на столетия. С изключение на 3 бегинажа в Нидерландия, единствените подобни комплекси, добре запазени до наши дни, се намират във Фламандския регион на Белгия. В страната сега има 23 бегинажа. 13 от тях са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вижте комуните за жени без мъже в Белгия (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    18 11 Отговор
    Мамуните и арабелите ще ги оправят.
  • 2 Трима от охранителите

    29 3 Отговор
    На клипа от Росенец са действащи офицери от нсо на 100%. За другите не мога да кажа със сигурност. Лятото са командировани там и са 3 смени от по 8 човека. Отделно има и четирима руснаци, лични охранители
  • 3 Асенчу

    10 1 Отговор
    На запад тези тъй наречени,,бегинажи,,съществуват в пъти повече,там и са създадени добри условия не само за такива ,тук в БГ,,бегинаж,,друго значи...!

    Коментиран от #6

  • 4 Краси

    12 1 Отговор
    Обяд в столова на девически манастир.Игуменката моли да пазят тишина,докато обядват.Никой не я слуша.Тогава тя обявява,че ако не запазят тишина,за вечеря краставиците и бананите ще се сервират нарязани.Възцарява се гробна тишина.При тези незнам как се процедира???
  • 5 Краси

    5 1 Отговор
    Когато кръстоносците са тръгвали към божи гроб,на благоверните си,са им надявали едни железни гащички,заключвали са ги и ключа в джоба.Питам се,когато нашият Калоян Велики им е изпотрошил главите тука,как са си махнали гащичките???
  • 6 Бачо Киро

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Асенчу":

    Статията е за Белгия бе, диване. Не бягай от училище.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Катунь,диване

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    Много се дразниш нещу,по спокойно,ще станеш красиф ...!
  • 8 А ти защо избяга от мъжа си..?

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    Явно ти си бягал,че не виждаш какво се пише в коментари и статия,ше та изяде ,,старческата,,болест...!
  • 9 селтак

    2 0 Отговор
    Мммм в тоа бегинаж нещо намирисва на разврат,баш за там съм,мааалиии нахъсах се!