Last news in Fakti

8 Юли, 2020 15:04 4 123 6

Най-големият потънал самолет в света чака своите посетители

  • самоет-
  • потънал самолет-
  • товарен самолет-
  • турция-
  • водолази-
  • туристи

Потъването на самолета е засилило водолазния туризъм в региона

Най-големият потънал самолет в света чака своите посетители - 1
Снимка: shutterstock

След като е летял в небето в продължение на 36 години, товарен самолет, потънал дълбоко във водите на Западна Турция, сега очаква любители на гмуркането от цял свят, пише турският вестник Hurriyet.

С 54 метра от носа до опашката и 44-метрово разстояние между крилата, товарния самолет Airbus A300 се превърна в най-голямия потънал самолет в света през 2016 г. край егейското крайбрежие в района на Кушадасъ в егейската провинция Айдън в Турция.

Въпреки че всички части на въздухоплавателното средство, включително фюзелажа, все още са в първоначалното си състояние, риби от много видове сега се шмугват във вътрешността му.

Инструкторът по гмуркане Такмак Саракоглу заяви, че потъването на самолета е засилило водолазния туризъм в региона. Той подчерта, че професионални водолази от различни страни са идвали да видят останките в миналото, но сега има само нови местни туристи поради новият коронавирус.

Саракоглу подчерта, че в района не е имало гмуркачи преди самолетът да е потопен в морето.

Тъй като много морски видове гнездят около самолета, мястото се е превърнало в незаменима дестинация за водолази и за подводни фотографи.
 


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УМРЯ ТУРИЗМА

    13 1 Отговор
    А ТО И КРАЙ ВАРНА ПОТЪНА САМОЛЕТА НА БАЙ ТОШО . АМА ЩО ТАКА НЕ СЕ ЗАСИЛИ ВОДОЛАЗНИЯ ТУРИЗЪМ? ЯВНО СЕ ДЪЛЖИ НА КАФЯВОТО ЗАМЪТНЯВАНЕ НА ВОДАТА И ВОДОЛАЗИТЕ НЕМОГАТ ДА ОТКРИЯТ ТУРИСТИЧЕСКАТА АТРАКЦИЯ. НЕЩО В МАФИОТСКА БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПОЛУЧАВАТ НЕЩАТА. ЗАЩО БОЙКО??????
  • 2 Туризмът в Турция

    2 0 Отговор
    Ги крепи...!
  • 3 Да еааа!

    3 0 Отговор
    То по нашето Черноморие могат да се открият само хотели от времето на Троянската война.
  • 4 Летец

    7 0 Отговор
    Какво общо има А300 и снимката към статията... това са различни самолети
  • 5 Самолет

    6 1 Отговор
    Ех че весело е тук. Колко плащат за такива статии, . Че и аз да пиша няколко такива. А бе направо всеки ден по няколко. То ще има потънали подводници. Закъсала ЗАЗ-ка по пътя към Еверест. Слага снимка на Порше и пиша за Трабант. Някой луд руснак преправил Москвич на самоделен самолед и прелетял Арктика :) :) :)))))))
  • 6 Хаджиментов

    6 0 Отговор
    Защо да ходя да зяпам някакъв самолет в Турция, като у нас има 100 пъти по-интересни неща - подпорна стена с асансьори и бани, вълшебни нощни шкафчета, които се пълнят сами с милиони и злато (и аз имам едно, но не ще да се напълни), снимки на спящия Министър-Председател (добре, че не беше отвит), сараи построени с незнайно какви пари, но пазени по-добре от Премиера от НСО, организатор на терористична организация преди Възродителния процес и основател на противоконституциона етническа партия, агент на бившия "Железен юмрук" на престъпната БКП - ДС, управляващ държавата, без суверена да му е давал това право, човек с огромна тежест, който на 20г е в борда на директорите на пристанище Варна-Запад, малко по-късно взима диплома за юрист от ЮЗУ, който едва ли е виждал и на снимка, става почти веднага зам-министър и започва да управлява Държавния резерв, разполагащ с много милиони, които никой не пита откъде са, а сега се саморазправя, използвайки държавата като бокс, с банкери и хазартни босове, без да му мигне окото.
    И т.н. и т.н.