13 Юли, 2020 15:21 20 420 25

10-те най-вредни храни в България

  • храни-
  • здраве-
  • нездравословни-
  • нездравословна храна-
  • вредно-
  • хранителни продукти

Вижте някои от най-вредните хранителни продукти, които най-често се консумират у нас

10-те най-вредни храни в България - 1
Снимка: shutterstock

Истината е, че в България не се консумира чак толкова вредна храна, колкото в Америка например, но това не значи, че и родния ни пазар не е залят със стоки със съмнително качество и произход.

Нормално е за модерния човек да живее на високи обороти и да не отделя толкова внимание на храната, която си купува и след това консумира, но това, че сме много заети, не е оправдание да ядем неща, които могат да ни докарат здравословни проблеми в дългосрочен или краткосрочен план.

Купуваме си т.нар. фаст фууд, хапваме нещо набързо, често на крак, избираме по-лесното и не се замисляме какво всъщност може да ни причини тази храна. Да, често тя е вкусна и засища отлично, но това не значи, че е най-добрия избор.

Вижте класация, събрала някои от най-вредните хранителни продукти, които най-често се консумират в България. Ако ги изключите от менюто си, най-малко за месец, ще постигнете очевидна редукция на масата на тялото си, твърдят родни специалисти. А най-важното е, че ще се почувствате по-добре, по-здрави и по-енергични.

Кетчуп

Съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. Та в този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените – 5-10% /максимум 17%. А ако пък са забравили да сложат и доматено пюре сюрприза е пълен – оцветител Кармин (червен), класифициран като опасен за здравето. Сто пъти по-добре си намажете филията с доматена салца от градината на баба ви. Останалото е химия.

Солети, соленки, пръчици

 Като цяло съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно – готварска сол. Изключително високо съдържание на сол. А тя води до високо кръвно и доста други здравословни проблеми. Хранейки се с такива продукти, вие може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.

Майонеза

Френският специалитет е хубав, след като е домашно приготвен. И тъй като у нас няма такъв, по-добре не я яжтe. По същия метод, по който мазно се маже отгоре на филията ви, се намазва и от вътрешната страна на тялото ви. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка е слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.

Бързи закуски

Тук няма какво толкова да се коментира. Бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо – една огромна калорийна бомба, даваща на организма ви токсини, холестерол, лоши въглехидрати и т.н., и т.н.

Маргарин

Какво съдържа един маргарин – хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло – растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава – маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген).

Чипс/ пържени картофи

Чипсът е калорийна бомба, която не носи на тялото нищо друго освен вредности. Затлъстяването е неговото отроче. Нищо хубаво за организма не ви дават тези храни, а поемат изключително много мазнина, която повишава калоричността им до 10-12 пъти. Ако ви се похапват картофи, задушете си или си изпечете. 100 грама сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории/ 100гр. чипс. – 550 кал.

Бяла захар/ изкуствени подсладители

Бялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетният народ на света – японците, почти не ползват бяла захар. Използвайте заместители, но задължително от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед. Доказано е, е че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект.

Кренвирши

Колкото по-евтини, толкова по-вредни. Няма евтини кренвирши от месо. Това е съчетание от животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото доста често е под 20%. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за тялото добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. Бавна отрова за тялото.

Безалкохолни напитки

Особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити и колити се създават от тяхната употреба. Ако е необходимо да избирате, ползвайте тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подсладители. Изхвърлете ги от менюто си. Ако не можете, заменете ги с натурални сокове – ще си навредите по-малко.

Пастет

Смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%. Сами се досещате какво представлява това. В момента, в който влезе в организма започва да вреди.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мазнинка

    18 12 Отговор
    пастета е полезен само Е250 е вредното в него

    Коментиран от #4

  • 2 Храната ни вредна

    33 5 Отговор
    Политиката също, бягайте, на тая вреда само патладжаните се развъждат с главоломни темпове!
  • 3 Луд

    40 0 Отговор
    Снимката е като рекламна брушура на Била.Ясно ми е и без да бях чел статията.Иначе е много правилна самата статия,лошото е ,че няма какво друго да ядем и тъпчем децата си с тези храни.Вегетарианците да не се радват.Краставиците и доматите имат толкова нитрати ,че не знам дали са полезни ,но са много вредни.Във оранжерия с краставици съм видял с очите си ,че пръст няма.Само слама ,вода ,а изкуствената тор се слага с лопатата.БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
  • 4 Маркиз дьо Отзад

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "мазнинка":

    Е250 го има във всичко - в модерният свят без този консервант не може никой производител, иначе продуктите му ще се развалят след 2-4 дена макс. Неизбежно е, за съжаление. Най-добре е домашното, но повечето хора си нямат къща с дворче и стопанство, тъй че...
  • 5 Знаещ

    14 18 Отговор
    Безумна статия от неграмотен автор. Водорода бил канцероген и подобни нелепости (въобще не смятам да изброявам). Ха.

    Коментиран от #22

  • 6 Анонимен

    38 3 Отговор
    Всичко е вредно в България. Няма никакъв контрол и се слагат в колбасите много кости, овкусители, оцветители и от там сме първи в Европа по рак и сърдечно съдови заболявания. В съседна Сърбия и Македония, все още може да си купиш кашкавал, сирене и колбаси без боклуци.

    Коментиран от #12

  • 7 Хотелиера

    23 8 Отговор
    Леко с кренвиршите, ще обидиш бг туристите в Greece!

    Коментиран от #19

  • 8 Д-р Менгеме

    29 0 Отговор
    А защо не ги забранят за производство тия продукти!? Щом заради вируса може, защо заради чипсове, мипсове и други боклуци, да не може!?!?
  • 9 ФАКТИ

    24 36 Отговор
    ВРЕДНИ ХРАНИ , А , ЗА РАДЕВ КАКВО ДА КАЖЕМ ?? ТОТАЛЕН ТЪРТЕЙ , ХОДЕЩ ПСИХОПАТ , НИЩОПРАВЕЩ НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА , ВСЕКИ МЕСЕЦ -- ПО 10 500 лв , ИЗЯЖДА И ИЗСИРА С МЕРАК -- ФАКТ !
  • 10 Химик

    12 4 Отговор
    Авторът (преводачът) на статията няма елементарни химични знания.
  • 11 Umen

    11 2 Отговор
    Вредното в безалкохолните напитки се казва E951.
  • 12 Не анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    В Сърбия - плюс мъничко обеднен уран.
  • 13 Българин

    13 3 Отговор
    До № 5 --- ТОТАЛЕН НЕГРАМОТНИК - ГОВОРИМ ЗА ХИДРОГЕНИЗАЦИЯ --- ПРЕКАРВАНЕ НА МАЗНИНИ ПРЕЗ ВОДОРОД , ПРИ КОЕТО СЕ ПРОМЕНЯТ МОЛЕКУЛЯРНО И ОРГАНИЗМА НЕ ГИ РАЗПОЗНАВА И НЕ ГИ РАЗГРАЖДА , ОТДЕЛНО СТАВАТ ТОПИМИ ПРИ 42 ГРАДУСА -- А ОРГАНИЗМА Е С ТЕМПЕРАТУРА 36 . 6 !
  • 14 Грейс

    21 2 Отговор
    Всяка храна, с която не се прекалява не може да бъде вредна. И вместо да се плашат хората е по добре да не се произвеждат. Ама пуста печалба!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Що бе катрань,ти в бунището си роден

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Лорче":

    Ела да видиш как ще ти изправя гърбицата,приличаш на оня скръндзата ,дето му хвърли Хитър Петър бой ..!
  • 18 И тиквата е вредна

    10 4 Отговор
    Да го изхвърлим от менюто си !
  • 19 Келешче българско

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хотелиера":

    Леко с маргарина,ще обидят “бизнесмените” селтаци като теб
  • 20 МОМ Е

    7 1 Отговор
    Машинно обратено месо
  • 21 Алфа Ромео

    3 1 Отговор
    Животинските мазнини не са вредни, организма ги разпознава и усвоява на 100%, рафинираните и хидрогенирани растителни мазнини са много зле, солта не е особено вредна ако нямате високо кръвно, бялата захар, да, вредна си е.
  • 22 Алфа Ромео

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Знаещ":

    Сам по себе си може и да не е вреден, в маргарина образува неразпознаваеми молекулни вериги които организма не усвоява.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Даяна

    4 0 Отговор
    Вредно вредно ама като си гладен ще ядеш.не амии... И песен ще пееш