15 Юли, 2020 18:28 17 750 9

Кои са петте най-скъпи камъка в света (СНИМКИ)

  • скъпоценни камъни-
  • диаманти-
  • рубини-
  • изомруди-
  • сапфири-
  • цена-
  • най-скъпите

Цените на скъпоценните камъни са продиктувани от техния размер, качество, рядкост и търсене на пазара

Кои са петте най-скъпи камъка в света (СНИМКИ) - 1
Снимка: shutterstock

Скъпоценните камъни са неразделна част от човешката история още от дълбока древност и са успели да си извоюват важна роля в нея. Днес някои скапоценни камъни са наистина скъпи и изключително ценни, не само заради красотата и размера си, но и заради тяхната радкост и уникалност.

Да се намери чист скъпоценен камък, без мътност и дефекти е истински късмет. Ако не сте от търсачите на ценни минерали и нямате амбиции лично да откриете някъде сред планините огромен скъпоценен камък ви съветваме да се обърнете към някоя аукционна къща за обработени до съвършенство камъни. Днес ще ви разкажем за четирите най-скъпи камъка в историята на търговете, които е възможно да ви вдъхновят за колекционирането на природни шедьоври.

Диамантът CTF Pink Star

През април 2017 на търг на „Сотбис“ в Хонконг е продаден розов диамант с овална форма и тегло 59.60 карата за 71,2 милиона долара. По оценка на Американския гемологически институт камъкът се оказва с идеална чистота и е отнесен към най-редкия тип, почти без примеси. През 1999 г. компанията De Beers го изрязва от диамант с тегло 132,5 карата.

Диамантът "Син Опенхаймер"

Този изключителен рядък диамант беше продаден на търг в Женева за рекордните 57 милиона и 600 хиляди щатски долара през 2016 г. Камъкът тежи цели 14,62 карата. Той е бил собственост на сър Филип Опенхаймер, който контролирал компанията Diamond Syndicate.

Рубинът Sunrise

През 2015 г. на търг на „Сотбис“ в Женева са отбелязани два ювелирни рекорда. Пръстен на „Картие“ с редкия бирмански скъпоценен камък Sunrise с тегло 25,59 карата удря чукчето на 30,3 милиона долара. Рубинът става не само най-скъпият продаван в историята, но и с най-висока цена за един карат.

Сапфирът Blue Belle of Asia

Преди всичко е важно да се отбележи, че сапфир с тегло над 100 карата е огромня рядкост. Представете си тогава естествения сапфир Blue Belle of Asia, който тежи цели 392,52 карата. Той е продаден през 2014 г. на търг на „Кристис“ в Женева за 17,3 милиона долара. Открит е в Шри Ланка още през 1926 г. и негов пръв собственик е Мохамед Мацан Маркар. През 1937 г. е закупен от автомобилния магнат лорд Нефилд, след което камъка изчезва от тръжния свят до 2014 г.

Изумрудът Рокфелер

От незапомнени времена представителите на висшето общество обожават изумрудите. Поклонници са им всички – от Клеопатра до Мария Романова. През 2017 г. на търг на „Кристис“ в Ню Йорк е продаден колумбийски изумруд с изключително качество и тегло 18,04 карата принадлежащ на семейство Рокфелер. Ювелирната компания Harry Winston го купува pd 5,5 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камъни

    7 0 Отговор
    Но ценни ,за хора от висшето общество по целия свят...!
  • 2 Син Опенхаймер

    15 1 Отговор
    вече е в чекмеджето
  • 3 Меркантилност

    3 0 Отговор
    На бившата камъка на пръстена и е най-скъп сигурно го е продала да я ********** и в бокл*****ка
  • 4 Камъните падат

    5 0 Отговор
    А жълтото паве как върви?
  • 5 А снимките

    6 0 Отговор
    Къде са?

    Коментиран от #6

  • 6 Цеко сифоня

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "А снимките":

    Защо са ти ? Скъпоценните камъни вече нямат стойност. В днешни времена има шкафчета на далеч по-висока цена.
  • 7 На мен диаманта да ми даде махараджата

    1 0 Отговор
    На вас шкафчетата,те отдавна са ,,изпразнени,,. .!
  • 8 цербер

    2 0 Отговор
    Най-скъпоценните камъчета са ония кафевичките върху гърдите на жена ми!
  • 9 Да гу знаите

    1 1 Отговор
    Най скъпи са,зъбките на човека