26 Юли, 2020 15:37 3 124 9

Този любим продукт се оказва полезен за сърцето

  • шоколад-
  • полезен-
  • здраве-
  • сърце-
  • кардиолози-
  • изследване

Резултатите от проучването са публикувани в издание на Европейското дружество по кардиология

Този любим продукт се оказва полезен за сърцето - 1
Снимка: shutterstock

Поклонниците на шоколада със сигурност ще се зарадват да научат, че любимото им лакомство е полезно за сърцето, съобщи ITV, позовавайки се на публикация в издание на Европейското дружество по кардиология.

Резултатите от мета анализ, направен от специалисти от САЩ, показва, че консумацията на шоколад повече от веднъж седмично е свързана с понижен риск от коронарна болест на сърцето.

Изследователите от Медицинския колеж "Бейлър" в Хюстън, Тексас, са анализирали данните от проучвания от последните пет десетилетия, изследвайки връзката между консумацията на шоколад и коронарната болест на сърцето (запушване на коронарните артерии). Анализът включва шест изследвания, обхванали общо 336 289 души, наблюдавани в продължение средно на девет години.

За посочения период 14 043 души са развили коронарна болест на сърцето, а 4667 са получили инфаркт (когато заболяването прогресира и притокът на кръв към сърцето внезапно спира).

В сравнение с консумацията на шоколад по-рядко от веднъж седмично, хапването на сладкото изкушение повече от веднъж в седмицата се свързва с понижение с осем процента на риска от коронарна болест на сърцето.

"Шоколадът съдържа полезни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове вещества - флавоноиди, метилксантини, полифеноли, стеаринова киселина, които допринасят за намаляване на възпалението и повишаване на добрия холестерол", казва ръководителят на изследването д-р Чаякрит Кританавонг.

Специалистът отбелязва, че проучването не изследва дали определен вид шоколад е по-полезен и дали има идеален размер на порцията.

"Шоколадът изглежда обещаващ за предотвратяване на коронарна болест на сърцето, но са необходими още изследвания, за да се определят препоръчителните вид и количество", допълва изследователят.

Въпреки че на този етап оптималната доза остава неясна, д-р Кританавонг отправя предупреждение срещу прекаляването с шоколад. "Умереното количество изглежда предпазва артериите, но и прекомерното. Калориите, захарта, млякото и мазнините в комерсиално достъпните продукти трябва да се имат предвид, особено от хора с диабет и затлъстяване", казва специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спомени за брошката

    1 3 Отговор
    Бе бате шоколад ,не мога да ям,получавам ,,запек,,...!
  • 2 Уди Кълвача

    7 2 Отговор
    Става дума за Ш-О-К-О-Л-А-Д с какаово масло в него не за това какао със захар мешано където ви пробутват тук!
  • 3 2loop

    1 2 Отговор
    Бъркам в буркана с нутела
  • 4 шпиц

    6 0 Отговор
    Шоколада който се продава в момента е 90% заместители ,пълнежи и химия. Има и 8-9% какао.
  • 5 цербер

    2 0 Отговор
    "Умереното количество изглежда предпазва артериите, но НЕ и прекомерното ." Шоколадът съдържа какао. Именно то е полезната съставка.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 приятелски съвет

    2 2 Отговор
    Хубаво е да пробвате, как се овкусява шоколадът, намазан върху женските прелести.

    Коментиран от #9

  • 8 Да наистина ,това са циганки крадли

    2 0 Отговор
    Които освен шоколад ,брошка ,всичко ще ти вземат ...!
  • 9 Пробвай върху черна магистралка

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "приятелски съвет":

    Може и да ти хареса,дано само не мирише на мухъл...!