Last news in Fakti

26 Юли, 2020 17:32 8 393 20

Студена или топла вода е по-добре да пием

  • вода-
  • здраве-
  • метаболизъм-
  • полезна-
  • топла вода-
  • студена вода-
  • проучване

 В наш интерес е да попълваме ежедневно запасите си от течности

Студена или топла вода е по-добре да пием - 1
Снимка: shutterstock

Ако често имате главоболие, болки в ставите, запек, храносмилателни проблеми, тогава може да страдате от дехидратация. Много хора забравят, че трябва да пият достатъчно вода, която поддържа всички жизненоважни функции.

Като се има предвид, че тялото ни е съставено от 70% вода, в наш интерес е да попълваме ежедневно запасите си от течности, но не само със студена вода. Проучванията показват, че топлата вода има много ползи за нашето тяло, пише сайтът Здраве.то.

Преди да говорим за ползите от топлата вода, струва си да споменем защо студената вода може да бъде вредна (7-21 градуса).

Според проучване на Европейското списание за фармацевтични и медицински изследвания, това се случва в тялото ни, когато пием студена вода:

• Естествената температура на човешкото тяло е 36-37 градуса. Когато пиете нещо много студено, тялото ви започва да работи усилено за регулиране на телесната си температура, вместо да превръща храната в енергия.

• Кръвоносните съдове се стесняват и храносмилането се забавя.

• В организма се образува излишна слуз, което увеличава вероятността от настинки.

• Мазнините от храната се втвърдяват и на организма е по-трудно да ги усвои.

Ползите от топлата вода

В източната култура от векове пият водата топла. Според традиционната китайска и индуистка медицина, топлата вода е полезна за здравето и има редица предимства за организма ни.

Подобрява метаболизма

Топлата вода поддържа здравословни нива на обмяната на веществата и скоростта на метаболизма.

В идеалния случай трябва да започнете деня си с чаша топла вода с лимон, за да стартирате метаболизма си още сутринта.

Подобрява храносмилането

Най-добрият начин за отстраняване на всички токсини от тялото е редовното пиене на чаша топла вода. Водата с тази температура разгражда храната и мазнините много по-бързо, улеснява храносмилателния процес. В същото време е най-добре да се пие топла вода след хранене.

Прочиства кръвта

Според Аюрведа водата се съхранява най-добре в меден съд. Смята се, че медта помага да се изчисти кръвта и да се убият вредните бактерии. Сутрин, за да започнете процеса на почистване, пийте топла вода от медни съдове.

Ако нямате медна халба, не се обезсърчавайте, тъй като някои експерти смятат, че този минерал не оказва значително влияние върху организма.

Борба с наднорменото тегло и високия холестерол

Топлата вода с лимон е особено полезна за тези, които страдат от диабет. Такава вода регулира теглото и кръвната захар. Освен това, помага да се отървете от плаките в артериите и подобрява кръвообращението.

Освен вода с лимон, пийте топъл или горещ чай между храненията. Най-добре, след като храната вече се е разградила и е усвоена от организма.

Облекчава запека

Подуването на корема поради запек може да бъде свързано с дехидратация. Напомнете си да пиете топла вода по-често през целия ден, за да стимулирате чревната подвижност. За да се отървете от запека, пийте топла вода на празен стомах.

Намалява натрупването на налепи

В едно проучване учени изследвали влиянието на топлата, студената вода и пилешката супа върху натрупването на налепи. Те открили, че при тези, които пият гореща вода, количеството натрупвания в носа, гърлото и стомашно-чревния тракт намалява.

Това предполага, че водата с по-висока температура понижава риска от попадане на вируси в организма. Тя също така насърчава елиминирането на налепите, не позволявайки на бактериите да останат в организма и да се размножават.

Подобрява настроението

Проучване, публикувано в списание “Science”, установило, че топлите напитки подобряват настроението. Работата е там, че мозъкът ни възприема топлината с положителни емоции и това се отразява на преценката ни за други хора.

Затова, по време на експеримента, хората, които държали топла напитка с кафе, докато разговаряли с непознат, го смятали за по-дружелюбен от тези, които държали ледено кафе.

Забавя процеса на стареене

Редовното изхвърляне на токсини и метаболитни продукти забавя процеса на стареене. В допълнение, топлата вода спомага за възстановяването на кожните клетки, като прави кожата ви по-мека и гладка.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    18 12 Отговор
    Студена биричка и пържена рибка!
  • 2 РЪМПЕЗИ

    17 5 Отговор
    ТРОЯНСКА СЛИВОВА С ГРАДИНСКА САЛАТА....НАЗДРАВЕ..

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Емил

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "РЪМПЕЗИ":

    За русофилистиците - по една студена!
  • 4 абг

    11 0 Отговор
    Горещата вода премахва токсините от кръвта. Гореща, колкото може да се търпи да се пие разбира се, не вряла.
  • 5 Фифи сладката

    5 1 Отговор
    "топлата вода има много ползи за нашето тяло" Мъхъ! Отивам в банятаааа!
  • 6 Един шофьор

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "РЪМПЕЗИ":

    Първо се пие 100 грама ракия на екс за да предупредиш организма че следва буря хапваш и продължаваш да пиеш от това пиене дето има най много.
  • 7 ъгъл

    7 1 Отговор
    В източната култура от векове пият водата топла. В ЗАПАДНАТА ПУСТИНЯ СЪЩО ПИЯТ ВОДАТА ТОПЛА.Ръйш?! И жената е топла.
  • 8 Грета Тунберг

    1 3 Отговор
    Англосаксонския вирус като замарси последната сладка вода да видим какво ще пиете
  • 9 Черен и къс крак лакиран

    4 2 Отговор
    Аааа,средна бе. !
  • 10 ако пиете топла вода

    5 2 Отговор
    Веднъж ще я платите като топла, втори път като студена. Ако си я стоплите сами,ще намаже и Електрото. Мъка!
  • 11 някой

    5 2 Отговор
    Лимон се пие при сюргюн. Няма как да ти ,,раздвижи,, метаболизма сутрин.Само топла вода..да,може. Но не и с лимон.За емайла на зъбите няма да говорим ....
  • 12 Бат Баян

    5 0 Отговор
    Горещо за горещо, там му е майката!
  • 13 Меден съд???!!! Абсурд!!!

    8 1 Отговор
    НЕ ПИЙТЕ ОТ МЕДЕН СЪД, моля ви!!!. Медта се окислява и образува светло зелена патина какъвто е покривът на Софийския университет, също и зеленитв кубета
    (защото са от мед) на "Ал. Невски". Тази патина е силно отровна!!!!, да не кажа фатално отровна. ВИНАГИ МЕДНИЯТ СЪД ТРЯБВА ДА БЪДЕ КАЛАЙДИСАН ОТВЪТРЕ и без никакво съприкосновение на храна и вода директно с метала мед !!! Иначе рискувате една сутрин да не се събудите и то след като дълго време сте се чудили какво ви има на здравето!!!! Направете справка с химията - някакъв стабилен учебник, напр. този на проф. Коларов ( Бог да го прости!!) от ХТИ.
  • 14 Р.Р. към 13

    5 0 Отговор
    Р.Р. : ..и да не се държи вода, нито храна в меден съд, и то дълго!!!! Ще се " излекувате" знаете ли как?? :((
  • 15 Като мирише горния гас

    0 1 Отговор
    Лимонче...!(Егати прозтотията...!)
  • 16 Вальо топлото

    2 1 Отговор
    Трудно ми е да пия ракията полезна.
  • 17 Чаша

    9 0 Отговор
    топла вода или мляко сутрин, след това една лъжица смес от лимон, мед и джинджифил (съхранявам в стъклен буркан в хладилника) и почти веднага бягам в кенефа за голямата работа. Същия ефект съм постигал с първата цигара и кафето, но спрях цигарите защото са гадост и много изхвърлени пари в кошчето за буклук.
  • 18 Бат Вале Волуяк

    3 1 Отговор
    Би трябвало да има някакъв начин да бъдете съдени за публикуването на заблуждаващи информации. Топлата лимонова вода отървавала от плаките. Или факти, или Милена трябва да страдат за такива статии.
  • 19 Пръцко

    1 1 Отговор
    Студената вода може да е вредна, ама е гот, а топлата си е жива пикнq.
  • 20 Док

    1 0 Отговор
    А бе, какъв меден съд, какви лимони.... Докога разни медицински неграмотни лица ще дават съвети, застрашаващи здравето на хората! Спрете с това безотговорно поведение!