Last news in Fakti

26 Юли, 2020 18:43 31 763 24

3 симптома, че черният дроб тихо умира

  • черен дроб-
  • здраве-
  • сътояние-
  • симптоми-
  • признаци

Повече от 30% от хората по един или друг начин страдат от чернодробни заболявания

3 симптома, че черният дроб тихо умира - 1
Снимка: shutterstock

През последните години чернодробните заболявания стават още по-тревожни за населението. Според някои съобщения повече от 30% от хората по един или друг начин страдат от такива заболявания.

Те възникват поради интоксикация на тялото и често се появяват в началото без ясно изразени симптоми. Когато обаче човек отиде при лекаря, става много по-трудно да се поправи щетата на този орган.

Затова е важно да следите състоянието на черния си дроб. Ето защо ви предлагаме да видите кои симптоми изброяват лекарите, които показват, че този орган вече е започнал да боледува.

Разстроен стомах

Един от тези признаци е диспептичният синдром, който се характеризира с нарушено храносмилане, запек или загуба на апетит.

В този случай човек може да почувства горчивина в устата си, подуване на корема, чести оригвания. Понякога това може да бъде придружено от болка и тежест в лявата страна.

Освен това кожата ви ще сигнализира за унищожаването на черния дроб: може да придобие жълтеникав нюанс и да стане бледа, а също и да се появи сърбеж, както се случва при алергии.

Наподобяване на настинка

Астено-вегетативният синдром също показва болен черен дроб. Симптомите при него приличат на настинка: слабост, загуба на сила, леко повишаване на температурата. Този синдром се проявява и неврологично - главоболието става по-често и раздразнителността се увеличава.

Специалистите отбелязват, че нарушенията в черния дроб засягат и нервната система. Така че, ако забележите „детско настроение“ и нетърпение в поведението си, може да си струва да помислите за здравето си.

Кървене, синини, подуване

Друг симптом е хеморагичен. Тази група симптоми включва кървене от носа и кървене на венците.

Също така понякога се появява необяснима загуба на тегло и обратно, коремът започва да расте или се появява подуване. Сред симптомите са също появата на неочаквани синини по тялото.

Лекарите препоръчват да се свържете със специалисти веднага щом забележите такива симптоми. В ранните стадии на чернодробно заболяване те могат да бъдат лекувани по-ефективно.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777777

    82 14 Отговор
    ужасни глупости пишете Факти ли сте там или други смешковци...
  • 2 Миленоооооооо

    60 9 Отговор
    Мнооо си тъпа ма
  • 3 Pompev 🇧🇬

    63 4 Отговор
    Статиите за Нло са по успешни мисля
  • 4 КОЦЕТО КАЛКИ

    27 5 Отговор
    БАВНО УМИРАШ ПРИЯТЕЛЮ......
    БАВНО...БАВНО....КРЪВТА ТИ ТЕЧЕЕЕЕ.......

    Коментиран от #12

  • 5 dr.Prost

    64 6 Отговор
    само не разбрах , какво общо има черния дроб с болка в лявата страна .?? 🙈🙈🙈😂😂

    Коментиран от #11

  • 6 Завоевателя

    33 0 Отговор
    Да бе и аз тва се чудя
  • 7 Физиотерапевт

    34 0 Отговор
    И аз това се питам?В ляво е далака!
  • 8 Завоевателя

    29 2 Отговор
    Че иначе отговарям на всички тия нейните симптоми и се притесних но тва с лявата страна малко ме успокой значи изследванията рапа да ядат
  • 9 Гастроентеролог

    32 1 Отговор
    Черният дроб се намира ВДЯСНО под ребрата и нормално не се напипва!! Ако се напипва - лошо!!!
  • 10 Фон Браун

    20 0 Отговор
    Миленче време е да си смениш амплоато,ако ме разбираш.
  • 11 Иван

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "dr.Prost":

    Болката в лявата страна е отстрани на стомаха и няма нищо общо с далака. Става дума за неразположен стомах и възпаления, които човек смята за свързани с лоша храна или изядена нещо развалено. Ако имате такава болка, то отляво на коремната област се напипва подутина, която нормално не е там. При мен конкретно причините за това са злоупотреба със стероиди в миналото, големи количества ибупрофен, за да потисна болките при умора или контузия, както и солидни мерки алкохол всекидневно. Кожата ми не е жълта, но имам посочените стомашни проблеми, черният ми дроб е затлъстял и е много трудно да се излекува. А, почти съм спрял алкохола, защото затлъстяването на черния дроб е първата крачка към цироза. Така, че си направете профилактика и се прегледайте ПРЕДИ да имате проблем.

    Коментиран от #14

  • 12 Бачо Киро

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОЦЕТО КАЛКИ":

    Абе то не си е работа... Тамън се родиш и почваш да умираш бавно - бавно... 50,60,70,80,90,100 години.... Някои по-бавно, други по-бързо....
  • 13 Тодор

    8 3 Отговор
    Пълни глупости! Казва ви го лекар. За тези, които са прочели статията и този коментар, ще кажа някои възлови неща, от 35 г ми трудов стаж, част в гастроентерология. 1. Злоупотребата с мазно и газирани напитки е най вредна. После идват хроничните вирусни хепатити и трети е алкохолът. Лошо е когато се съчетаят някои от тези. За симптомите - много са, затова е по- добре да знаете признаците на здрав черен дроб, при мъже. 1. Не се уморявате лесно, не се напивате лесно, имате косми по тялото и по- малко по главата , а и ерекцията ви е наред. . Последното не е смешно, защото при мъже с увредена чернодробна функция, преобладават женски хормони, даже им растат женски гърди, което се нарича гинекомастия. Жълтеницата е вече много късна проява, за другите прояви е страшно да се коментира. Да спомена и жените - те не бива да пият. Пие ли една жена, дори и малко, тя е вече с болен черен дроб.

    Коментиран от #19

  • 14 dr.Prost

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    ами аз стероиди не съм взимал никога но се занимавам с бокс цял ивот , и дори сина ми който е на 12 и тренира от 5 годишен знае как BOLI когато те ударят с ъперкът в черният дроб от дясно !!!

    Коментиран от #18

  • 15 Чонкин

    2 1 Отговор
    Аве то е нейно дясно ве
  • 16 Трепач

    0 5 Отговор
    Милена Трачева тва ло тие професията да оплашит хората Бог щете накаже откажете се от тая тъпа и лъжлова провесия намерете си по хубава работа да ядеш хубав хляб не стига хората загиват в България от беднотия няма работа хората не могат да си нахранят децата а ти ГЖ. Милена по бързо ли гледате да трепите народа как не вие срам престанете за бога ако имате страх от всевишния Бог
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Чук и Гек

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "dr.Prost":

    Ето така с ъперкът в черния дроб Виктор Рибаков нокаутираше иначе отличния Цачо Андрейковски. Андрейковски нямаше проблеми с Руди Финк, Анхел Ерера и другите, но се срещне с Рибаков, загуби и на финала кубинеца или германеца стават шампиони.
  • 19 Глок

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Тодор":

    Докторе, мисля, че прекалено многото плодови диети са по вредни за черния дроб и омазняването му, отколкото сланината! Преди няколко години - всеки ден по 100 -150 грама ракия и много плодове - стеатоза, висок холестерол и така... Спирам ракията, не слушам указанията на докторите да не налитам на мазно, а слушам организма си. Много сланина, три поредни дни преди изследванията преди година редовно сланина. Няма холестерол. Не просто в норма, но и най най в норма. Един от докторите каза, че при всеки е различно.
  • 20 Хъкълбери Фин

    4 2 Отговор
    Така е, макар да не съм лекар! С уточнението, че ерекцията може да си е съвсем наред, а да имате гинекомастия. Повечето мъже над 50-годишна възраст впрочем я имат. Увредената чернодробна функция може да се възстанови, но е нужно време и разбира се, да се прекрати действието на увреждащите я фактори - злоупотребата с алкохол и лекарства и многото захарни изделия. Вирусните хепатити приемам за недотам зависещи от свободната воля на човек. По-добре да не пиеш 5 литра вино седмично, а водна чаша, но да си здрав и силен едно 10 години повече, отколкото да тръгнеш по доктори без време. Иначе и аз не се напивам лесно, ще са ми нужни 2-3 бутилки концентрат, но стеатозата не е маловажен проблем, а предвестник на нежеланото.
  • 21 Грую

    2 1 Отговор
    Спрете всякакъв алкохол и месото за известно време, поне месец. Малко витамини и ако това не помогне значи работата вярно е сериозна!
  • 22 евач

    3 1 Отговор
    Черен дроб с лук мноо харесвам. Катето Андролова мноо пие.
  • 23 али баба

    1 1 Отговор
    БЛА бла Блааа... пълначи на страници,смешници.
  • 24 123

    0 0 Отговор
    Храната е пълна с отровни химикали. Четете съдържанието на продукта. После що сме болни. По телевизиите вървят реклами за лекарства за стомах, черен дроб, черва. Те знаят много добре последствията от отровите с които ни тъпчат. Алчноста няма граници.