Last news in Fakti

3 Август, 2020 17:34 4 360 18

Защо жените плачат 4 пъти по-често от мъжете?

  • плач-
  • сълзи-
  • честота-
  • мъже-
  • жени-
  • емоции

Кое в хормоните на мъжете и жените диктува колко често плачат те?

Защо жените плачат 4 пъти по-често от мъжете? - 1
Снимка: shutterstock

Мъжете плачат 17 пъти в годината, а жените четири пъти по-често, коментира телевизия Al Jazeera.

Обикновено рядко виждаме мъже да плачат и когато това се случи, винаги се интересуваме каква е причината и защо са в това състояние. Разбира се, ако човек плаче, предполагаме, че се е случило нещо наистина сериозно. Когато става въпрос за жени, доста често срещаме сълзи в очите им и изпитваме съчувствие към тях. Но защо мъжете не са склонни да проливат сълзи, колкото жените?

Физиологични причини

Ед Вингерхерц, професор по психология в университета в Тилбург в Холандия, психиатър, който изучава плача повече от 20 години, като част от едно от своите проучвания, е интервюирал повече от 5 000 души в 37 страни за техните емоционални навици. Както се оказа, жените плачат 30 до 64 пъти годишно, а мъжете само 6 до 17 пъти годишно.

Освен това, според проучването, мъжете спират да плачат за по-кратко време от жените, тъй като те плачат за две до три минути, в сравнение с шест минути за жените. Също така много по-малко вероятно е мъжката половина от населението да страда от пристъпи на силен плач.

„Тези разлики вероятно до голяма степен се дължат на факта, че жените са по-склонни да гледат сълзливи сцени и да четат романтична литература“, казва професор Вингерхерц, който публикува книга за плача въз основа на своите изследвания.

Мъжете и жените се държат различно в емоционално трудни ситуации. Например, жените са по-склонни към състрадание и отношенията им с други жени по своята същност са различни от тези между мъжете. По-вероятно е те да работят в здравеопазването или с деца, да гледат драматични филми и да четат много за разбити бракове и нещастни деца. Поради тази причина те са по-предразположени към синдроми на депресия и болка.

Вингерхерц също говори и за влиянието на половите хормони: „Изглежда, че тестостеронът -мъжкият полов хормон задържа плача, докато хормонът пролактин, го стимулира. При мъжете пролактинът се произвежда в много по-малки количества, отколкото при жените“.

Социални причини

В статия за The Sun писателят Сара Дъфи коментира изследването: „Всички сме чували израза „истинските мъже не плачат“ и макар това да е убеждение, от което обществото трябва да се освободи, се оказва, че по-малката склонност на мъжете да плачат има също и физиологична причина. Изследвания показват, че мъжете произвеждат по-малко от хормона пролактин.

В своята статия Дъфи се позовава и на мнението на психоложката Джорджия Рей, която твърди, че мъжете проливат по-малко сълзи от жените, поради определени физиологични и социални фактори, свързани със структурата на тялото и характеристиките на възпитанието на мъжете. В обществото съществува стереотип, че мъжете не трябва да бъдат емоционални и затова е много по-малко вероятно да си позволят да плачат.

Дафи заключава: "Накратко, мъжете произвеждат по-малко от хормона пролактин, който е отговорен за производството на сълзи."

На сайта Psychcentral, Дерек Уитни, журналист и блогър с интерес към психологията, посочва друг аспект на темата. Да се чувстваш сам рядко решава проблеми в ежедневието, казва той. Да, мъжете са по-силните и справянето със семейните проблеми често изисква те да оставят настрана сълзите и да помагат на другите по време на криза.

„Когато хората дълго време потискат желанието да плачат, чувствата, които би трябвало да се изразят чрез сълзи, се засилват. С течение на времето потиснатите емоции могат да доведат до физиологични промени, които се проявяват в клинични симптоми като високо кръвно налягане “, заяви журналистът.

Мнението на мъжете

Коментирайки въпрос, зададен на платформата Quora („Защо никога не виждаме мъже да плачат?“), Матю Люис пише: „Като цяло мъжете имат по-малка мотивация да плачат, въпреки че това не означава, че не чувстваме болка, просто се справяме с нея по различен начин. В някои случаи мъжете искат да плачат, но просто нямат сълзи. "

На същата платформа Анош Ибрахим изброява други причини, поради които мъжете не плачат. Според коментатора плачът е непрактичен, тъй като мъжете рядко се чувстват по-добре след това, докато жените се чувстват по-добре. Мъжете плачат само когато се случи нещо много сериозно “.

Според него обществото противоречи на себе си, когато казва, от една страна, че плачът е добър за всички, а от друга страна, когато хората плачат, те биват осъждани. Разбира се, хората не могат едновременно да следват две противоречиви нагласи.

Промяна на възгледите на обществото

Фиона Форман, която има магистърска степен по психология, пише в статия за Irish Times: „Традиционно мъжете се смятат за слаби или някак „грешни“ да изразят чувствата си през сълзи.“ Въпреки че днес това мнение се променя, все още е трудно да се отървем от културните стереотипи, които всички сме научили. "

Форман казва, че първата стъпка към здравословното емоционално развитие включва обучение на момчетата и момичетата да приемат всичките си чувства, включително „отрицателните емоции“, като тъга, безсилие, безпокойство и гняв, тъй като те са напълно нормални и не трябва да бъдат потискани или да предизвикват страх..

Втората стъпка е да ги научим да изразяват конструктивно всичките си чувства, а плачът е здравословен начин за изразяване на чувства.

Когато децата са възпрепятствани да плачат, те могат да започнат да потискат или избягват тези емоции, докато сълзите ни помагат да се успокоим и да освободим химикали, включително окситоцин, ендорфини и други хормони, които облекчават стреса и болката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    12 4 Отговор
    Еми от мъка плачат, щото им се е*е, а няма кой!!!!!!!
  • 2 алфа ромео

    17 4 Отговор
    Повечето днешни жени са лигли - може ли да плачеш за това че си си одраскала маникюра или ти се е развалил ципа на чантата? Изобщо плачат за всякакви глупости. Лошото е че и мъжете вървят натам, но какви майки ги възпитават?!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 6354

    17 1 Отговор
    Щото мъжете така сме възпитани. Десет хиляди готини цивилизацията е съществувала по определен начин, вие за 50 няма да я промените.

    Коментиран от #10

  • 5 нямам думи

    19 2 Отговор
    Наскоро излязох с една кифла, видяхме се в ресторант, всичко мина както трябва, пратих сметката, изпращам я и оная се разрева, питам какво става, а тя ми вика АМИ РОКЛЯТА С КОЯТО СЪМ Е ДОСТА СКЪПА, А ТИ НЕ МИ КАЗА ЧЕ ИЗГЛЕЖДАМ ПРЕКРАСНО В НЕЯ.

    Коментиран от #8, #11, #15

  • 6 да де

    18 1 Отговор
    Дежурната сълза Тити Папазов към кои да го броим?
  • 7 Питам аз?

    19 3 Отговор
    Защо Тити плаче 4 милиона пъти повече от мъжете ???
  • 8 Врачанин

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "нямам думи":

    Хахахаха. Ти ме разцепи !!!!
  • 9 Като си заобиколен

    4 2 Отговор
    От ,,дзверове,,които ти правят живота гаден,сълзите сами текат..!
  • 10 масончик Дарвин

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "6354":

    Просто мъжете имат по голям дебит на пикане и остава по-малко вода за ревене.
  • 11 Тома Неврени

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "нямам думи":

    С ти, що не каза : " Ми не ми даде да я сваля да видя етикета отвътре, знаеш ли колко ментета има" ;))...отървал си се леко брат, беж далеко от такива ;)
  • 12 Антимилиционер

    6 1 Отговор
    Мъжте не плачат 17 пъти в годината. Последният път когато плаках беше преди година на погребение на приятел. Толкова за този период. Преди това не съм плакал близо 20 години и чак е било на погребение.
  • 13 First

    7 2 Отговор
    Жените плачат,преследвайки мечтите си. И много добре знаят,че това е оръжие. Изключвам сълзите им,когато са нагрубявани или малтретирани. Също няма мъж,който да харесва плачеща жена.
  • 14 Антимилиционер

    2 2 Отговор
    ЛГБТ пропаганда от евреина Сороз.
  • 15 АА1

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "нямам думи":

    Трябваше да й кажеш:Без нея ще изглеждаш по...добре! Нали старите хора казват-По дрехите посрещат,по ума изпращат!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дедовия

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "кански рев":

    Ревът ревльовците като теб на които им липсва "диктатурата на пролетариата" ! ПонимаИш!
  • 18 щамов работник

    0 0 Отговор
    Жените плачат повече от мъжете заради емоциите си. А мъжете имат по малък по обем пикочен мехур,затова по-често ходят на тоалетна. В много случаи на мъжете не им е до сълзи,а гледат да се справят с трудната ситуация,в която са изпаднали.Ако има такава.