4 Август, 2020 09:32 5 467 8

Ето кой черпи днес

  • светци-
  • светии-
  • ефес-
  • мъченик-
  • мъченици-
  • имен ден-
  • евдокия

Днес почитаме християните, които са жертвали животите си за Христа

Днешният ден - 4 август е важен за вярващите. Днес отдаваме почит на смели християни, които с достойнство приемат мъченичество, но не предават Христа.

В град Ефес живеели много християни. Някои от тях произхождали от знатни семейства. Други от обикновени. По времето на император Деций започнали кървави  и страховити гонения и преследвания над християните. Онези християни, които изпитвали страх, се покланяли на идолите, правели жертвоприношения и техният живот бивал пощаден. Безстрашните християни не се отричали от вярата си. С достойнство понасяли всички изтезания, включително и екзекуция. За да се спасят от гибел много християни напускали своите родни домове и се криели в пещерите в близките околности.

През 250 г. сл. Хр. такава била съдбата и на група християни, сред които били 7 момци от Ефес. Войниците на императора открили къде в пещерата са се скрили християните. Затрупали входа ѝ с камъни, за да не могат да избягат. Сред войниците имало и двама християни (Руфим и Теодор), които наслагали до камъните пред пещерата и оловни плочки с  имената на мъчениците. От тези плочки след години жителите на Ефес научили важна новина.

В пещерата смело станали Христови мъченици Светите 7 отроци от Ефес. Техните имена са Антонин, Маскимилиан, Дионисий, Йоан, Ексакустодиан, Мартиниан и Ямвлих.

На 4 август почитаме паметта и на младата християнка Евдокия. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова  пострадала мъченически. Почитаме и Свети Елевтерий. Той работел в двора на император Максимиан. След предателство бил разкрит, че е християнин и бил посечен с меч.

Имен ден празнуват Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко, Дочо.

Същите имена празнуват своя имен ден и на 1 март, когато почитаме паметта на Света Евдокия Илиополска. Българската княгиня Евдокия била силно религиозна. Тя била талантлив художник и меценат. Проектирала и изработила бойните знамена на дивизиите и на полковете на Българската царска армия. Нейните картини са запазени като част от културно-историческото наследство на България.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Парашке от маалата,грознилке

    1 1 Отговор
    Ти я минаваш и хем си по стара и доста по ,,боядисана,,...!
  • 4 задхж

    5 0 Отговор
    Честит имен ден на президента на Съединените Американски Щати Доналд Тръмп !
  • 5 Поздравявам всички именници

    2 0 Отговор
    С песента на Кондьо Доко Доко

    Коментиран от #8

  • 6 Срам ме е като чета

    3 0 Отговор
    Коментиралите преди мен!
  • 7 Срам у хипопотам. .я у дяду мрас

    0 1 Отговор
    Хахаха. .!?(Лицемерието на БГ води до тежки последици,ако има малко останали свестни хора в нашата родина ,пазете се от такива,ако е възможно...!)
  • 8 Сводник

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Поздравявам всички именници":

    А Баце поздравява всички от ГЕРБ, с песента на Кондьо - " Мъни - мъни в нощното ми шкафче". Евала брато, посмях се от сърце.