Рецептата за пастицио идва от Гърция и представлява печено ястие с месо, макарони и бешамелов сос. Пастицио носи името си от италианската дума pastitsio, която означава голям печен солен пай с месо. Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
450 гр. агнешка кайма
1 голяма глава кромид лук
4 с.л. доматено пюре
250 мл червено вино
1 ч. л. кимион
300 гр. макарони
2 с.л. олио
Сос Бешамел:
25 гр. брашно
25 гр. масло
300 мл. прясно мляко
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
За гарниране:
2 домата нарязани на шайби или 300 гр. консервирани домати
3 с.л. галета
1 ч.л сол
1/2 ч.л. смлян черен пипер
100 гр. настърган кашкавал (ако желаете)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 С.
Запържете лука и каймата в тиган с незалепващо покритие, като разбърквате и притискате с вилица, до леко кафяво и докато мазнината се изпари, пише lunchbox.eu.
Сварете макароните в голямо количество вряща, подсолена вода според указанията на опаковката. Изцедете ги.
Разстелете сместа с месото на дъното на огнеупорен съд (25x20cm). Отгоре разпределете макароните.
Загрейте маслото в тенджера и добавете брашното, като разбърквате непрекъснато. Гответе 1-2 минути и постепенно добавете млякото. Разбърквайте при умерено тих огън до получаване на гладък сос. Добавете индийското орехче, сол и черен пипер на вкус.
След това излейте соса равномерно върху пастата. Подредете нарязаните домати отгоре и завършете с галета. Печете 30-35 минути. Ако използвате кашкавал, на 20-тата минута от печенето, поръсете кашкавала върху ястието и продължете с печенето още 10 минути. Извадете тавата от фурната, оставете ястието да си почине за 10 минути преди да го поднесете нарязано на порции.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 майстор
16:09 06.08.2020
2 Фактология
Коментиран от #9
16:15 06.08.2020
3 Фактология
16:21 06.08.2020
4 Johansson
16:23 06.08.2020
5 адффхй
16:57 06.08.2020
6 Лора
17:06 06.08.2020
7 Гръцки турист
17:15 06.08.2020
8 един от стадото
19:16 06.08.2020
9 Майстор готвач
До коментар #2 от "Фактология":
Виж сега...не и придиряй толкова на авторката. Нейната сила са креватните изпълнения, иначе пастицио ( ама истинско, не като описаното тука нещо като нищо си) едва ли е опитвала през живота си.Коментиран от #10
19:18 06.08.2020
10 един от стадото
До коментар #9 от "Майстор готвач":
не си ли Шеф, туй майстор готвач много столско звучи вече. Всички са шефове вече, един готвач не остана. Макар и майстор да е19:34 06.08.2020
11 Дарина
11:15 09.08.2020