Last news in Fakti

6 Август, 2020 16:05 3 978 11

Рецепта за вечеря: Гръцко пастицио

  • пастицио-
  • макарони-
  • кайма-
  • бешамел-
  • гръцка кухня-
  • какво да сготвя

Запечени макарони с кайма

Рецепта за вечеря: Гръцко пастицио - 1
Снимкa: Shutterstock

Рецептата за пастицио идва от Гърция и представлява печено ястие с месо, макарони и бешамелов сос. Пастицио носи името си от италианската дума pastitsio, която означава голям печен солен пай с месо. Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

450 гр. агнешка кайма

1 голяма глава кромид лук

4 с.л. доматено пюре

250 мл червено вино

1 ч. л. кимион

300 гр. макарони

2 с.л. олио

Сос Бешамел:

25 гр. брашно

25 гр. масло

300 мл. прясно мляко

1/4 ч.л. настъргано индийско орехче

За гарниране:

2 домата нарязани на шайби или 300 гр. консервирани домати

3 с.л. галета

1 ч.л сол

1/2 ч.л. смлян черен пипер

100 гр. настърган кашкавал (ако желаете)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 С.

Запържете лука и каймата в тиган с незалепващо покритие, като разбърквате и притискате с вилица, до леко кафяво и докато мазнината се изпари, пише lunchbox.eu.

Сварете макароните в голямо количество вряща, подсолена вода според указанията на опаковката. Изцедете ги.

Разстелете сместа с месото на дъното на огнеупорен съд (25x20cm). Отгоре разпределете макароните.

Загрейте маслото в тенджера и добавете брашното, като разбърквате непрекъснато. Гответе 1-2 минути и постепенно добавете млякото. Разбърквайте при умерено тих огън до получаване на гладък сос. Добавете индийското орехче, сол и черен пипер на вкус.

След това излейте соса равномерно върху пастата. Подредете нарязаните домати отгоре и завършете с галета. Печете 30-35 минути. Ако използвате кашкавал, на 20-тата минута от печенето, поръсете кашкавала върху ястието и продължете с печенето още 10 минути. Извадете тавата от фурната, оставете ястието да си почине за 10 минути преди да го поднесете нарязано на порции.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майстор

    3 3 Отговор
    Найн,данке шойн! Яжте си го вие.
  • 2 Фактология

    5 0 Отговор
    Защо агнешка кайма като 99% гърците го правят с телешка кайма..За гарнирането ??? За 25 години престой в Гърция така и не видях гарнирана мусака..Това май си го разкрасила от теб Вени.Накрая....Първо се слагат макарони, а след това сместа с каймата.П.С. За по-капризните като мен се слага в каймата и 1/2 щипка канела.Заливката ???? Пропуснала си яйцето иначе става брашняна каша по български.

    Коментиран от #9

  • 3 Фактология

    1 1 Отговор
    И галетата не се поставя за гарниране, а с цел.Да поеме изплувалата мазнина върху заливката.
  • 4 Johansson

    4 1 Отговор
    Пак глупости.
  • 5 адффхй

    5 1 Отговор
    Това се нарича бял сос. Бешамела е с яйце.
  • 6 Лора

    4 1 Отговор
    С телешко кайма ще я пробвам рецептата...!
  • 7 Гръцки турист

    3 0 Отговор
    по- добре печен кренвирш на фурна и по средата малко кашкавалец.
  • 8 един от стадото

    2 1 Отговор
    рецепта за вечеря; една тенджера бял боб, една тава печени кюфтета, и една купа таратор за ледената ракия. Не е гръцко, ама става..
  • 9 Майстор готвач

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фактология":

    Виж сега...не и придиряй толкова на авторката. Нейната сила са креватните изпълнения, иначе пастицио ( ама истинско, не като описаното тука нещо като нищо си) едва ли е опитвала през живота си.

    Коментиран от #10

  • 10 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Майстор готвач":

    не си ли Шеф, туй майстор готвач много столско звучи вече. Всички са шефове вече, един готвач не остана. Макар и майстор да е
  • 11 Дарина

    0 0 Отговор
    Глупости на таркалета! Нищо общо с пастицио!