4 Август, 2020 18:01 3 149 14

Очакват ни екстремни жеги до 2070 г.

  • горещини-
  • учени-
  • екстремни температури-
  • жега-
  • 2070 година-
  • световно население-
  • глобално затопляне

Една трета от световното население ще бъде засегнато от горещините

Очакват ни екстремни жеги до 2070 г. - 1
Снимка: shutterstock

„Коронавирусът промени света по начин, който беше трудно да си представим преди няколко месеца и резултатите от изследванията ни показват как климатичните промени могат да направят нещо подобно“, казва Шефер.

Светът е изправен пред огромно предизвикателство, свързано с парниковите емисии и глобалното затопляне. Според учените, в следващите 50 години човечеството ще бъде изложено на екстремни горещини, които могат да са фатални и катастрофални за оцеляването на вида ни.

Средните годишни температури ще надвишат 29 градуса по Целзий, при положение, че хората обитават места със средни годишни температури от 11-15 градуса по Целзий или между 20-25 градуса.

Ако парниковите газове не намалеят, 3,5 милиарда души може да се окажат изложени на екстремни жеги след 50 години и ще се наложи да живеят в райони, където средните годишни температури надвишават 29 градуса – освен ако не мигрират.

Това ги поставя извън климатичната ниша в която хората живеят вече повече от 6000 години, смятат учени от екипа на Мартен Шефер от Wageningen University (Нидерландия). Изследването е публикувано в Proceedings of the US National Academy of Sciences (PNAS).

Той и колегите му поглеждат към миналото за своя анализ. Използвайки съществуващата база данни те сравняват предпочитаните от човека за обитаване райони и климатичните условия там. Те установяват, че най-голяма концентрация на хора има на места със средни годишни температури от 11 до 15 градуса и малко по-малка концентрация на места с 20-25 градуса по Целзий. Това разпределение почти не се е променяло за изминалите 6000 години и затова учените наричат този температурен диапазон „екологичната ниша на човека“.

Поглеждайки към бъдещето специалистите използвали климатичен сценарий. Според него концентрацията на парниковите газове ще продължи да се увеличава както и в миналите десетилетия. Температурите ще се покачват в различните части на света. Изчисленият показват, че районите със средни годишни температури от над 29 градуса по Целзий ще се покачат от 0,8% (особено в Сахара) до 19 % през 2070 г. Така ще бъдат засегнати над 1 милиард хора само в Индия и над 100 милиона души в Нигерия, Пакистан, Индонезия и Судан. „Това ще има не само пряк опустошителен ефект, но хората все по-трудно ще успяват да се справят с бъдещи кризи като нови пандемии“, акцентира Шефер.

Подобно покачване на температурите не непременно означава, че хората ще мигрират от засегнатите области, тъй като не е толкова просто. Въпреки това Шефер вижда резултатите от проучването като призив към световната общност бързо да редуцира емисиите си от въглероден диоксид.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 222222

    12 8 Отговор
    абе вие в ред ли сте?

    Коментиран от #6, #7

  • 2 др Гей Билтс

    13 3 Отговор
    Очкава ви жегата на Казана много преди 2070г
  • 3 Ко Казвате,Джек и лошите

    4 2 Отговор
    Ще бъдат ли живи тогава ,Бела жига ,кажи ,ти си компетентен по всички въпроси най много по един...!
  • 4 Хасан

    7 0 Отговор
    А след 2070г?

    Коментиран от #5

  • 5 Логично е

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    2071г
  • 6 Густо, майна!

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "222222":

    Не, в колона по половин сме...
  • 7 БПФ

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "222222":

    О, напълно са си в ред - защото им плащат милиони за тия лъжи !!! Климатическият тероризъм е бизнес за трилиони долари. Някои мерзавци са в състояние да унищожат цивилизацията, само и само да натрупат колосални богатства от ВЕИ-енергия, която иначе е тотално неконкурентна и най-вече - несигурна.

    Още преди 20 години бившият щатски вицепрезидент Ал Гор лъжеше как 2010 година океанът ще се повиши с няколко метра и ще потопи цели държави, а в други екстремални жеги ще направят живота невъзможен. Разбира се нищо от това не се случи, но и никой не се осмели да потърси сметка на този мръсник.

    Коментиран от #8

  • 8 Байчо

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "БПФ":

    Вероятно за Вас и настоящата пандемия е вид тероризъм на масони Илюминати рептили и други знайни и незнайни.
  • 9 Госあ

    0 0 Отговор
    Ганя нищи публикациите в PNAS 😂
  • 10 Статистика

    1 0 Отговор
    А след това какво , след 2070
  • 11 Охааа

    1 0 Отговор
    Мене ме очаква ядене пиене и много мърдане дотогава, после ще му мислим
  • 12 Судан

    1 0 Отговор
    не е в клуб 💯 милиона жители
  • 13 а бе

    1 1 Отговор
    Ще има много нови пустини!
  • 14 незнайко

    0 0 Отговор
    Въглеродния диоксид не е причината за повишаването на температурата. Увеличаващата се слънчева активност е причинатано това не се казва . Спасение беше подхвърлено преди години за разпъване на "чадър" над ЗЕМАТА . Нещо което ще бъде изнесено на разстояние както е луната за да закрива центъра на слънцето, имитация на слънчево затъмнение.