Сутляшът е традиционен десерт, типичен за балканската кухня, и по-точно - за сръбската, българската, македонската и турската, пише bistro.bg. Наименованието на сладкиша идва от турски и означава мляко с ориз.
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
3/4 ч.ч. ориз
2 бр. жълтъци
3/4 ч.ч. захар
1 пакетче ванилия
1 с.л. нишесте
канела
Начин на приготвяне:
Оризът се вари заедно с 1 ч.ч. вода, докато течността напълно се абсорбира. При леко разбъркване се доливат прясното мляко и захарта.
Оставя се да вари още 10 минути, след което бавно се добавят, при бъркане, предварително разбитите нишесте, жълтъци и ½ ч.ч. вода. Бърка се, докато заври, след което се оставя да ври 5-10 минути.
Добавя се ванилията и получената смес веднага се разпределя в огнеупорни купички. Поднася се леко охладен и поръсен с канела.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Лора
Коментиран от #2, #5
10:13 07.08.2020
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 надарена кака
Коментиран от #6
10:29 07.08.2020
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Ти си теляк
До коментар #3 от "надарена кака":
Не си оставяй занаята и баниците🐷. карамел е за висшето общество...!Коментиран от #7
16:47 07.08.2020
7 един от стадото
До коментар #6 от "Ти си теляк":
за вишето общество и не само за него е торта Гараш, ама от оная истинската, почти без брашно. А крем карамела на времето във всеки стол го имаше. Ако лелите са способни ставаше чудесен09:29 08.08.2020
8 Този коментар е премахнат от модератор.