7 Август, 2020 10:05 5 794 8

Рецепта на деня: Сутляш

  • сутляш-
  • мляко с ориз-
  • оризов пудинг-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Десерт от нашето детство

Рецепта на деня: Сутляш - 1
Снимкa: Shutterstock

Сутляшът е традиционен десерт, типичен за балканската кухня, и по-точно - за сръбската, българската, македонската и турската, пише bistro.bg. Наименованието на сладкиша идва от турски и означава мляко с ориз.

Необходими продукти:

1 л прясно мляко

3/4 ч.ч. ориз

2 бр. жълтъци

3/4 ч.ч. захар

1 пакетче ванилия

1 с.л. нишесте

канела

Начин на приготвяне:

Оризът се вари заедно с 1 ч.ч. вода, докато течността напълно се абсорбира. При леко разбъркване се доливат прясното мляко и захарта.

Оставя се да вари още 10 минути, след което бавно се добавят, при бъркане, предварително разбитите нишесте, жълтъци и ½ ч.ч. вода. Бърка се, докато заври, след което се оставя да ври 5-10 минути.

Добавя се ванилията и получената смес веднага се разпределя в огнеупорни купички. Поднася се леко охладен и поръсен с канела.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    2 3 Отговор
    Обожавам го.... не съм го правила с жълтъци и нишесте, единственото условие, според мен, да изглежда почти като крем....!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 надарена кака

    5 4 Отговор
    Ох,пак ли?Нали го правихме миналата седмица? Да направим крем "Карамел"!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ти си теляк

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "надарена кака":

    Не си оставяй занаята и баниците🐷. карамел е за висшето общество...!

    Коментиран от #7

  • 7 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ти си теляк":

    за вишето общество и не само за него е торта Гараш, ама от оная истинската, почти без брашно. А крем карамела на времето във всеки стол го имаше. Ако лелите са способни ставаше чудесен
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.