Last news in Fakti

6 Август, 2020 12:59 7 524 29

Слънчака и Златните от времето на соца през погледа на Times

  • слънчев бряг-
  • златни пясъци-
  • социализъм-
  • курорти-
  • times

Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове, пише авторът на пътеписи Артър Еперон

Прекрасна, невероятна, дружелюбна - така е описана България през 1966 година от знамения автор на пътеводители Артър Еперон. 

На 20 март 1966 в Ню Йорк излиза обширен материал от него, в който той описва Златни пясъци и Слънчев бряг. 

"Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели...

Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Съхранили са дърветата и растителността и са разположили хотелите и ресторантите сред тях. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса.

Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата.

Ресторантите са построени с въображение. Персоналът говори английски. А храната има ароматите на Изтока и е по-добра отколкото в Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия..."

В статията си Артър Еперон изрежда и кои гозби са му допаднали най-много:

✓печеното сирене (описано от Еперон като: бяло сирене, масло и чушки, изпечени в навита хартия);

✓ миш-маша;

✓ сармите;

✓ пълнените чушки...

Ето какво пише още авторът на статията: 

"Консумира се предимно свинско месо, докато говеждото се предлага по-рядко, което българите обясняват с шегата, че са „заменили воловете с трактори“...

Гостите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 $ за втора класа. 

За ВИП-обслужване трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспорта от и до летището."

Британският писател Артър Еперон (Arthur Eperon, 1919 - 2000) е определян като "приятелят на пътешествениците".

През 60-те години на миналия век става редактор на раздела за пътешествия в някои от най-продаваните британски вестници. 

Използва богатия си пряк личен опит за да постигне жив, разследващо-журналистически подход при представянето на описанията в специализираните колонки за пътуване на вестниците...

Най-известни и най-продавани бестселъри стават книгите на Еперон Насъщен пътеводител на пътешественика във Франция (Traveller’s France) и Насъщен пътеводител на пътешественика из Британия (Traveller’s Britain), с които той се утвърждава като един от най-вещите наставници на пътешествениците в англо-говорещия свят.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    79 2 Отговор
    Мхм, да заповяда сега да пише пътеписи :)))
  • 2 456

    90 1 Отговор
    Беше. Сега са мутрите и нищо хубаво.
  • 3 Куба на Балканите

    72 4 Отговор
    По подобие на Куба от 50-те, САЩ ни превърнаха в евтин курорт за секстуризъм и алкохолни оргии.

    Коментиран от #12

  • 4 Анонимен

    65 2 Отговор
    Мутреснската диктатура съсипа всичко. Безконтролно строене на грозни хотели без план и архитектура как да изглежда един курорт.
  • 5 123

    41 4 Отговор
    А сега е пълно с европейски селяндури, за които тулумбичката от ол инклузива е като за мен парче Сахер във Залцбург! Кеф ти румънски, чешки, немски, сен сикиз цървули, вечно ненаяли и ненапили се! Даже пари за шезлонги на плажа нямат! Неизмазани търсите нас българските туристи, ама нъцки....!
  • 6 Навигация

    51 13 Отговор
    Руснаците ни помогнаха за една прекрасна, невероятна, дружелюбна - България през 1966.
    САЩ ни превърнаха в евтин курорт
    за секстуризъм и алкохолни оргии през 1989.

    Коментиран от #11

  • 7 Супер

    16 2 Отговор
    Да живеят мутрите и овцете
  • 8 Баш Майсторът

    36 0 Отговор
    Това време,няма да го върнем,нямааа.

    Коментиран от #20

  • 9 минало

    24 27 Отговор
    По него време пъвокласните курорти приемаха само западняци които плащаха с "омразни" долари и дойче марки.Българите почиваха в разни измислени почивни станции където условията бяха клошарски а цените поносими.
  • 10 Хайде честито

    23 2 Отговор
    дон Педрито (ББ)! Строителю на магистрали и други батали.
  • 11 Госあ

    29 4 Отговор

    До коментар #6 от "Навигация":

    Беше ни предложена помощ от културна и стара Франция тогава. Е, като цяло не се учудвам на избора ни да бъдем подлоги на краварите. Какво да се очаква от нечистоплътните чорбаджии изникнали отново след 89'та....

    Коментиран от #22

  • 12 И не само те

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Куба на Балканите":

    Колонистите винаги работят заедно при нападенията си. И винаги използват мюсюлмани за дестабилизациите си. По целия свят е така.
  • 13 В.В.П.

    25 0 Отговор
    НЕВЕРОЯТНИЯ ЛАМТЕЖ ЗА ПЕЧАЛБА,,СЪЧЕТАН С ОГРОМНАТА ПРОСТОТИЯ НА БЪЛГАРЯНИНА,ДОВЕДЕ ДО ТОВА ,,ЧУДОВИЩНО ЯВЛЕНИЕ,,,...ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ.....НЕВЪЗВРАТИМ ПРОЦЕС....
  • 14 В.В.П.

    30 0 Отговор
    ВСИЧКО ОТКРАДНАТО,ОТ ПОЛИТИЦИ И МУТРИ,,,ЗАВЪРШИ КАТО СТРОЕЖ НА ХОТЕЛИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО,,,,..КОЙТО БЕ ПРОТИВ ТОВА БЕ СОЧЕН КАТО. ,,КОМУНИСТ,,, ТЪПА БГ ИСТОРИЯ......
  • 15 хммммм

    12 0 Отговор
    Ся на мястото на басейна заобихолен от пясък има хотел
  • 16 München

    17 0 Отговор
    За това сега ги заобикалм и двата курорта. И, никога няма да стъпя Там! Ще ви кажа, че ще се случи, както в Палма де Майорка: -хотелите ще фалират(въпрос на време), ще ги вземе държавата и ще ги разруши, за сметка на данъкоплатеца.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 михес

    21 0 Отговор
    По младите , дори не предполагате какво беше това , да отидеш до морето да замахнеш няколко пъти с чепарето , и да го напълниш със сафрид , както и всяка друга риба имаше в изобилие . Сега изтровиха всичко , и изораха. В Слънчев Бряг имаше горички с черни пътища, в които съм се губел с колата .

    Коментиран от #21

  • 19 Бг Туриста

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "München":

    Оооо..късно си се усетил. Аз ги заобикалям вече над 15години и то всичките т.нар. ''курорти'' ..от Румънската до Турската граница. Навсякъде бетон...бетон..и пак бетон. И таратор на ''ол-нахлузива''..много таратор, океани от таратор..и кренвирши с бисквити..и шезлонги по 30лв, застлани с въшлясали шалтета от кашишките казарми...и мин.вод по 20лв/л....и мутри,мутри ма мноо мутри и всеки гледа да те окраде...И откакто почнах да ходя в Гърция, Турция...Хърватска, а отскоро и Албания даже...братле, вервай ми ...НЕМАМ НИКАКВИ ЯДОВЕ...АМА НИКАКВИ.

    Коментиран от #26

  • 20 селтак

    1 13 Отговор

    До коментар #8 от "Баш Майсторът":

    За радост нема да се върне!
  • 21 Майстор готвач

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "михес":

    Аааа, барба...и сега има рибета, има, имаааа....ама са навътре , скупчени са около заустените тръби с отходните води на хотелите...Ако знаеш какви тлъсти, охранени кефали се навъртат там...Па да си напраиш миди във саханче...мааалииийййй...вервай ми , такава вкусотия не си ял.Има само една тайна- мидите требва да са от Варненския залив , реколта-август2019-август2020г. За деликатесите от софийски калкан или черноморски октопод с кетчуп и кисело зеле да ти не разпраям...айде , че са окапах, моля ти се.
  • 22 Е те нали Алжир, Тунис ,Сенегал

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Приеха френската "културна" помощ и получиха добре известният . . геноцид.

    Коментиран от #24

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 6 Отговор
    Да-а-а, в тези курорти на "Балкан турист" се чувствах чужденец в собствената си страна. Прякорът на "Балкан турист" тогава беше "МАНГИЗ ТУРИСТ"...
  • 24 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Е те нали Алжир, Тунис ,Сенегал":

    Алжир и Мароко се облагородиха благодарение на тази помощ. Всъщност.
  • 25 Гост

    12 1 Отговор
    Някога имахме курорти. Сега сме таргет дестинация на алкохолен туризъм. Превърнаха ни в Банкок.
  • 26 München

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бг Туриста":

    Човек, много си обичам родината, ама си абсолютно прав за тези дестинации. Плажът в Гърция е на 45 мин. от мястото, където съм роден, ама спомените от морето с родители и приятелствата, които си създавахме по време на почивката са ми са голяма носталгия.
  • 27 Лилафка

    2 1 Отговор
    ,, Синът,,, ма заведе, видях промяната, за благодарност му купих една,, сфирка,,....за друго нямам пари, бедна съм....!
  • 28 Хаджиментов

    5 0 Отговор
    Сега заменихме всичко това с бетон, евтин алкохол, проститутки, дрога и денонощен джангър.
  • 29 Хикмет

    3 0 Отговор
    МЛАДЕЖКИТЕ МИ ГОДИНИ МИНАХА НА МОРЕТО 1981-1989,ТОВА БЯХА НАЙ ХУБАВИТЕ МИ ГОДИНИ В ЖИВОТА. СЕГА Е НИЩО,А НА НАШЕТО МОРЕ НЕ ХОДЯ ЗАЩОТО МИ СТАВА МНОГО ГАДНО И ТЪЖНО ТЪЙ КАТО КЪМ ТЕЗИ КУРОРТИ ИМАМ ОСОБЕН САНТИМЕНТ. СЕГА ПРОСТО СА ПРЕВЪРНАТИ В ЕВТИН БАРДАК.