Прекрасна, невероятна, дружелюбна - така е описана България през 1966 година от знамения автор на пътеводители Артър Еперон.
На 20 март 1966 в Ню Йорк излиза обширен материал от него, в който той описва Златни пясъци и Слънчев бряг.
"Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели...
Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Съхранили са дърветата и растителността и са разположили хотелите и ресторантите сред тях. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса.
Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата.
Ресторантите са построени с въображение. Персоналът говори английски. А храната има ароматите на Изтока и е по-добра отколкото в Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия..."
В статията си Артър Еперон изрежда и кои гозби са му допаднали най-много:
✓печеното сирене (описано от Еперон като: бяло сирене, масло и чушки, изпечени в навита хартия);
✓ миш-маша;
✓ сармите;
✓ пълнените чушки...
Ето какво пише още авторът на статията:
"Консумира се предимно свинско месо, докато говеждото се предлага по-рядко, което българите обясняват с шегата, че са „заменили воловете с трактори“...
Гостите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 $ за втора класа.
За ВИП-обслужване трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспорта от и до летището."
Британският писател Артър Еперон (Arthur Eperon, 1919 - 2000) е определян като "приятелят на пътешествениците".
През 60-те години на миналия век става редактор на раздела за пътешествия в някои от най-продаваните британски вестници.
Използва богатия си пряк личен опит за да постигне жив, разследващо-журналистически подход при представянето на описанията в специализираните колонки за пътуване на вестниците...
Най-известни и най-продавани бестселъри стават книгите на Еперон Насъщен пътеводител на пътешественика във Франция (Traveller’s France) и Насъщен пътеводител на пътешественика из Британия (Traveller’s Britain), с които той се утвърждава като един от най-вещите наставници на пътешествениците в англо-говорещия свят.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Верно ли
13:00 06.08.2020
2 456
13:01 06.08.2020
3 Куба на Балканите
Коментиран от #12
13:01 06.08.2020
4 Анонимен
13:06 06.08.2020
5 123
13:13 06.08.2020
6 Навигация
САЩ ни превърнаха в евтин курорт
за секстуризъм и алкохолни оргии през 1989.
Коментиран от #11
13:14 06.08.2020
7 Супер
13:16 06.08.2020
8 Баш Майсторът
Коментиран от #20
13:17 06.08.2020
9 минало
13:18 06.08.2020
10 Хайде честито
13:18 06.08.2020
11 Госあ
До коментар #6 от "Навигация":
Беше ни предложена помощ от културна и стара Франция тогава. Е, като цяло не се учудвам на избора ни да бъдем подлоги на краварите. Какво да се очаква от нечистоплътните чорбаджии изникнали отново след 89'та....Коментиран от #22
13:20 06.08.2020
12 И не само те
До коментар #3 от "Куба на Балканите":
Колонистите винаги работят заедно при нападенията си. И винаги използват мюсюлмани за дестабилизациите си. По целия свят е така.13:22 06.08.2020
13 В.В.П.
13:39 06.08.2020
14 В.В.П.
13:42 06.08.2020
15 хммммм
13:50 06.08.2020
16 München
Коментиран от #19
14:17 06.08.2020
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 михес
Коментиран от #21
14:31 06.08.2020
19 Бг Туриста
До коментар #16 от "München":
Оооо..късно си се усетил. Аз ги заобикалям вече над 15години и то всичките т.нар. ''курорти'' ..от Румънската до Турската граница. Навсякъде бетон...бетон..и пак бетон. И таратор на ''ол-нахлузива''..много таратор, океани от таратор..и кренвирши с бисквити..и шезлонги по 30лв, застлани с въшлясали шалтета от кашишките казарми...и мин.вод по 20лв/л....и мутри,мутри ма мноо мутри и всеки гледа да те окраде...И откакто почнах да ходя в Гърция, Турция...Хърватска, а отскоро и Албания даже...братле, вервай ми ...НЕМАМ НИКАКВИ ЯДОВЕ...АМА НИКАКВИ.Коментиран от #26
14:36 06.08.2020
20 селтак
До коментар #8 от "Баш Майсторът":
За радост нема да се върне!14:48 06.08.2020
21 Майстор готвач
До коментар #18 от "михес":
Аааа, барба...и сега има рибета, има, имаааа....ама са навътре , скупчени са около заустените тръби с отходните води на хотелите...Ако знаеш какви тлъсти, охранени кефали се навъртат там...Па да си напраиш миди във саханче...мааалииийййй...вервай ми , такава вкусотия не си ял.Има само една тайна- мидите требва да са от Варненския залив , реколта-август2019-август2020г. За деликатесите от софийски калкан или черноморски октопод с кетчуп и кисело зеле да ти не разпраям...айде , че са окапах, моля ти се.14:49 06.08.2020
22 Е те нали Алжир, Тунис ,Сенегал
До коментар #11 от "Госあ":
Приеха френската "културна" помощ и получиха добре известният . . геноцид.Коментиран от #24
14:49 06.08.2020
23 ИМПЕРИАЛИСТ
15:21 06.08.2020
24 Госあ
До коментар #22 от "Е те нали Алжир, Тунис ,Сенегал":
Алжир и Мароко се облагородиха благодарение на тази помощ. Всъщност.15:24 06.08.2020
25 Гост
15:50 06.08.2020
26 München
До коментар #19 от "Бг Туриста":
Човек, много си обичам родината, ама си абсолютно прав за тези дестинации. Плажът в Гърция е на 45 мин. от мястото, където съм роден, ама спомените от морето с родители и приятелствата, които си създавахме по време на почивката са ми са голяма носталгия.15:54 06.08.2020
27 Лилафка
20:46 06.08.2020
28 Хаджиментов
08:07 08.08.2020
29 Хикмет
22:08 29.05.2022