8 Август, 2020 15:16 10 883 15

Като от ужасите: Безлюден град в САЩ гори вече 38 години (ВИДЕО)

  • сентралия-
  • пенсилвания-
  • сащ-
  • изоставени-
  • град-
  • мина-
  • въглища

Този град е причислен официално към призрачните градове

Като от ужасите: Безлюден град в САЩ гори вече 38 години (ВИДЕО) - 1
Снимки: Shutterstock

През май 1962 г. управителния съвет на град Сентралия, щата Пенсилвания, организира събрание, за да обсъди как да подходи към натрупването на отпадъци на града.

По-рано същата година за целта в градчето е изкопан ров с ширина 91 м, дължина 22 метра и дълбочина 15 м, за събиране на отпадъците, които много граждани нелегално изсипват около града.

Ровът бързо се препълва и управата на града трябва да реши как да го разчисти. Едно решение изскача в главите на всички – отпадъците да бъдат изгорени. Разбира се, при предприемане на такива действия обаче, не можеш просто да подпалиш тонове с отпадъци в 91-метрова яма, дълбока 15 м.

Отначало всичко върви по план

Ровът първо е запълнен с невъзпламеняем материал, който да задържи огъня, запален на 27 май 1962 г. След като отпадъците изгарят, всичко е угасено с вода. Въпреки това обаче два дни по-късно, на 29 май, се появяват нови пламъци, пише pochivka.blitz.bg.

Седмица по-късно огънят продължава да гори. Пожарникарите са озадачени, защото не могат да разберат откъде идват новите пламъци. Те използват булдозери и лопати, за да разравят отпадъци и да разберат какво се случва.

Като от ужасите: Безлюден град в САЩ гори вече 38 години (ВИДЕО)

Най-накрая причината за неугасващия огън е открита

На дъното на ямата е имало 5-метрова дупка, дълбока няколко метра и пълна с отпадъци, която не е могла да бъде запълнена с невъзпламеняемия материал.

Тъй като дупката не е била обезопасена, след подпалването на целия ров, тя осигурява директен достъп до тунелите на подземните мини за въглища, върху които Сентралия е построен. Съвсем скоро гражданите започват да се оплакват от неприятни миризми, които се появяват в домовете и офисите им, както и от дим, излизащ от земята на различни места в града.

Инспектор установява, че определено има пожар в мините

От управителния съвет не си признават, че са подпалили мините и се свързват с фирмата, на която принадлежат, под претекст, че „пожар с неизвестен произход“ гори под града им. Представители на фирмата и на градската управа се срещат, за да достигнат до най-ефективното, бързо и евтино решение на големия проблем.

Всички мини в града и областта са затворени, заради разрасналия се пожар и високите нива на отделящи се отровни газове.

Като от ужасите: Безлюден град в САЩ гори вече 38 години (ВИДЕО)

До решение на проблема така и не се достига

От екипа, заел се със случая, излизат две предложения за справяне с пожара, но и двете се оказват твърде скъпи и неефективни. Докато хората търсят решение, пожарът вече се разраства на повече от 200 метра площ под земята, което оскъпява потушаването му изключително много.

От друга страна минни експерти правят изчисления и установяват, че в мините има достатъчно въглища, които да поддържат пожара поне в следващите 250 години. Оказва се, че е по-евтино хората да се изселят от града, отколкото да се угаси пожара

През 1980 г. правителството отпуска 42 млн. долара, за да може всички жители на града да бъдат преместени в нови градове. От около 1000 жители през 1980 г. до 1990 г. остават само 63.

По последни данни от 2013 г. в града официално живеят 7 души. Днес Сентралия спада към призрачните градове по света.

Там могат да бъдат видени облаци с газове, излизащи от почвата, напукани улици и асфалтът, който е винаги горещ, защото през последните 55 години земята под града не е спирала да гори.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 criminal

    64 10 Отговор
    Янки, кво да ги правиш.........
  • 2 az #Победа75

    82 9 Отговор
    Уникални американски глупаци!
  • 3 Ххх

    39 3 Отговор
    Пре няколко години по ТВ Алфа бях гледал филм за този град. Интересно ми е, все пак под земята пожарът откъде черпи кислород за горенето си ?
  • 4 Чекмедже Банка " Тулуп"

    38 12 Отговор
    Да живее ФАЩ и хамериканския дрийм 😁😁😁

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1-20

    6 20 Отговор

    До коментар #4 от "Чекмедже Банка " Тулуп"":

    Бегай да слагаш ушанката и потурите
  • 9 Ееехх

    18 1 Отговор
    Събинче , какъв е този ров който е повече широк ,отколкото дълъг ?

    Коментиран от #13

  • 10 Дааа

    11 1 Отговор
    А по тв даваха как един янки запали цигара в склад за боеприпаси в тексас и после писаха че усетили труса чак в китай
  • 11 селтак

    5 0 Отговор
    Бойко е виновен!
  • 12 селтак

    20 0 Отговор
    Наште тъпанари подпалиха виадукт на магистрала с гуми,ама да подпалиш 30 000 кубика отпадъци над въглищна мина, е тия са на тъпанарите царете!
  • 13 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ееехх":

    Колкото и акълът и
  • 14 Димов

    7 0 Отговор
    Да спрем ДВГ колите било решение, а?
  • 15 Нормален

    4 0 Отговор
    Другаре(и другарки ако има) в СЕСЕСЕРЕ също има подобен случай.Другарете от КПСС решили да запалят една дупка от, която излиза газ и така тя си гори десетилетия.Кръстили са я вратата към ада.