Last news in Fakti

14 Август, 2020 10:05 4 034 2

Рецепта на деня: Сладки праскови

  • праскови-
  • курабийки-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Любим десерт от детството

Рецепта на деня: Сладки праскови - 1
Снимка: Shutterstock

Много популярни и много често приготвяни преди години, прасковките днес определено са в графата “забравени рецепти” и то много незаслужено. Приготвят се лесно и са наистина много апетитни и ефектни на вид, пише supichka.com.

Необходими продукти:

За тестото

6 ч.ч. брашно

4 яйца

3/4 ч.ч. кисело мляко

1 1/2  ч.ч. захар

1 ч.ч. олио

2 ч.л. амонячна сода

За крема

100 гр. краве масло

1/2 ч.ч. орехи

1 ч.ч. мармалад

трохите от изпечените сладки

За украсата

1 ч.ч. захар

червена и жълта сладкарска боя

1 клонка листа от чемшир

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за прасковки е подготовката на тестото. Разбивате яйцата със захарта с помощта на миксер, или тел за разбиване. Добавяте и олиото и отново разбивате. Разбърквате амонячната сода в киселото мляко, след като шупне я добавяте към другата смес. Малко по малко при непрекъснато бъркане добавете 4 чаени чаши брашно и бъркайте до получавате на гладко тесто. Оставете тестото на престои около час.

След един час, добавете останалите 2 чаени чаши брашно и размесете добре до получаване на еластично, не твърдо тесто. С намазани с олио ръце оформете малки гладки топчета, които наредете в тава върху хартия за печене. Печете курабийките в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути, или докато от долната страна придобият лек златист цвят. За да избегнете напукването, топчетата трябва да са максимално гладки.

След като курабийките са изпечени, идва моментът, в който трябва да ги издълбаете. Това става с помощта на остър нож. За крема за прасковките разбивате омекналото краве масло, заедно с мармалада (може да ползвате всякакъв мармалад, какъвто имате под ръка, прасковките на снимките са приготвени с мармалад от малини), смлените орехи и трохите от издълбаните курабийки, добавяте и 1/3 чаена чаша вода.

Пълните дупките на курабийките с приготвения крем. Следва украсяването. В два отделни съда разтваряте червена и жълта сладкарска боя. Топвате всяка сладка от едната страна в жълта боя, а от другата в червена, след което ги оваляйте в бяла кристална захар. За финал сложете листенцата на прасковките, като най-добре е за целта да използвате листа от чемшир, тъй като са по-издръжливи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДоФтора

    4 0 Отговор
    За да сте здрави: По-далече от тия работи.Не ви трябват.
  • 2 Кочат

    0 0 Отговор
    Ох котьоууу такива целите ги лапам без да ги дъвча