Last news in Fakti

14 Август, 2020 17:23 5 409 9

Ето до какво води "умерената употреба" на алкохол

  • алкохол-
  • здраве-
  • полезно-
  • вредно-
  • опасно

Употребата на алкохол в "умерени количества" може да бъде също толкова вредна като прекалената

Ето до какво води "умерената употреба" на алкохол - 1
Снимка: Shutterstock

Според ново изследване, не само прекалената употреба на алкохол е вредна, но и препоръчителната “умерена, с нисък риск”, също се оказва не особено безвредна. Няма гаранция и за умерено пиещите, е изводът от ново изследване начело на което е проф. Адам Шерк от Канадския институт за изследване употребата на вещества в Университета “Виктория”. 

Проф. Шерк и неговите колеги открили, че голяма част от смъртните случаи, както и много случаи на инвалидност, предизвикани от употреба на алкохол, са при хората, които се съобразяват с правилата и нормите, препоръчвани от съответното Министерство на здравеопазване в дадена държава.

Така например, повече от 50% от случаите на смърт от рак в резултат на употреба на алкохол, се отчитат при хора, употребяващи дори умерени количества алкохол. Освен това, 38% от всички, свързани с алкохола смъртни случаи, са сред хората, изпиващи по-малко от ежеседмичния лимит, или сред средно пиещите алкохол.

Какви са изводите?  

Учените смятат, че някои препоръки от националните здравни министерства и други организации относно употребата на алкохол, които се публикуват в множество страни, за да помогнат на консумиращите алкохол да вземат обосновано решение за своето здраве, са прекалено изискващи и високи. Проф. Шерк предлага да се смекчат препоръките за пределни норми на консумация на алкохол. 

Например, такива от рода на: “Не пийте, или ако пиете, то да не е повече от една напитка на ден”. Като цяло, най-добрият съвет за употребата на алкохол трябва да се заключава в следното: “Когато става дума за употреба на алкохол, следвайте правилото: колкото по-малко, толкова по-добре”! 


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алкохолик

    33 2 Отговор
    Глупости на търкалета.
  • 2 Наташа Винокурова

    11 8 Отговор
    Да, умерено количество и приета храна например турски кюфтета от леща. Защо пък не?
  • 3 Емил

    15 0 Отговор
    Объркали сте името на професора не е Шерк, а Шрек! ;)
  • 4 Ракия

    8 5 Отговор
    Не пия грам ракия само бира вреди ли
  • 5 Джудже

    27 3 Отговор
    То човек ако вземе да се връзва на така наречените "изследвания" е по-добре да се гръмне!!! Употребата на храни, алкохол, жени и т.н. била вредна!!! То като вица за въпросът към лекаря: "Докторе, ако спра алкохола, цигарите и жените, ще живея ли по-дълго? -Не зная дали ще живеете по-дълго, но ще ви се стори ужасно дълго!" ;-)

    Коментиран от #7

  • 6 Peci kupona

    22 0 Отговор
    Прави са хората, умереното пиене също е вредно! Преди няколко години всяка вечер салатка с 50мл ракия, но вече това не го правя! Поне две големи рикии пия със салатата!
  • 7 един от стадото

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Джудже":

    доктора; Забранявам ти пиенето. Ми аз не пия.; Забранявам ти пушенето. Не пуша. Ядосало се жипито- забранявам ти е бането. Ми аз не е бъ, страх ме е от зарази. Ти си за психиатър бе, моля следващия...
  • 8 Той

    12 1 Отговор
    Пълни глупости. Гърците живеят най- дълго и щастливо защото пият алкохол редовно и си отпочиват след обяд.
    Умират разни амбицирани Тим лидери с болни амбиции и нахъсана за кариера.

    Коментиран от #9

  • 9 Наблегни

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Той":

    На почиват си от 2 до4 всеки ден и не си дават зор а ние ....дебили