Last news in Fakti

15 Септември, 2020 17:37 3 795 13

Митове за британците, които са пълна заблуда

  • великобритания-
  • обединено кралство-
  • митове-
  • заблуди

Дори да смятате, че познавате страната и жителите ѝ, някои от тези клишета ще ви учудят

Митове за британците, които са пълна заблуда - 1
Снимка: shutterstock

Ако наистина вярвате, че британците не могат да готвят, значи сте повярвали на един от най-често срещаните митове за Обединеното кралство.

Може би мислите още, че във Великобритания навсякъде храната е ужасна, а бирата е топла. Вероятно сте пълни с цял куп погрешни представи за това какво да очаквате в Обединеното кралство, които сте взели от истории и филми, особено ако знаете и английски.

Колкото и да смятате, че познавате страната, някои от тези клишета са много далеч от истината. Ето какво се крие зад някои от най-известните митове за Великобритания:

Храната е много зле

След Втората световна война голяма част от страната живее бедно. Едно цяло поколение израства с храна на малки порции и без да знае какво означава хубаво ядене.

Но това вече е история. Британците вече са много по-претенциозни относно това, което ядат и кое е приемливо. Кулинарните предавания на Острова са толкова изкусителни, че хората ги наричат „кулинарно порно“.

Всичко спира в 4 ч. следобед за чай

Изненада – много британци обичат кафе. А времето за една хубава чаша чай, както казват, може да е във всяка част на деня.

Но освен за Коледа, когато има много сладкиши за изяждане, никой няма време за дълги засукани следобедни чайове със сандвичи, торти, кексове с крем, кифлички със сладко и т.н. А комплектите за чай, които можете да видите в някой от случаите на Агата Кристи, събират прах върху някой шкаф.

Но понеже това е нещо, което не се случва всеки ден, истинските следобедни чайове са се превърнали в нещо изискано. Отделете време при своето пътуване за поне един истински следобеден чай в хотел или чайна в провинцията. И не забравяйте, че по-голямата част от британците пият чая си с мляко.

Митове за британците, които са пълна заблуда
Снимка: shutterstock

Навсякъде бирата е топла

Вярно е, че британските бираджии не обичат ледено студена бира, но не я пият и топла. В кръчмите бирата се съхранява в мазета, където е доста по-хладно от стайна температура. На тази температура се усещат най-добре вкусовете на напитката. Ако искате наистина ледена бира, поръчайте си бутилирана, която да ви извадят от хладилника.

Въпросът е в климата. Британците като цяло не обичат ледени напитки и по принцип сервират сокове или газирани напитки без лед. Ако прекарате известно време в страната ще разберете защо – въпреки че времето не е чак толкова студено, то рядко е и толкова горещо, че да ви се прииска да изпиете нещо, което да е „умряло от студ“.

В Лондон винаги е мъгливо

Вече не. Забравете романтичните филми от 40-те и 50-те години, които може да сте гледали по телевизията. Мъглите над Лондон не са причинени от влажното време, а от замърсяването на въздуха при горенето на черни въглища за отопление от милиони домакинства.

През 1956 година е издаден закон, който забранява горенето на всякакви горива, с изключение на тези, които не произвеждат дим. Той засяга най-вече антрацитените въглища. За няколко години опушените фасади на обществените сгради са почистени и лондонската мъгла остава в миналото.

Митове за британците, които са пълна заблуда
Снимка: shutterstock

Всички изяждат огромни закуски

Пълната английска закуска, каквато се сервира в хотелите и местата за настаняване, е почти еднаква в цялата страна.

Класическият вариант включва яйца, бекон, наденички, сотирани гъби, печени домати, боб и препечена филийка. В някои части на страната могат да ви предложат пържен хляб или парче черен пудинг.

Не си мислете, че някой закусва така всеки ден. Хората, които извършват тежък физически труд, може би ядат част от това всеки ден, но повечето го оставят за уикенда или почивката и е много вероятно да го направят само веднъж.

Здравеопазването е безплатно за всички

Жителите на Обединеното кралство и някои други, определени със специални правила, имат изцяло безплатен достъп до Националната здравна система, макар че дори и там им искат такси за зъболекар или за очила.

Чужденците, обаче, могат да се класират само за спешно лечение в спешното отделение на болница, кабинет на общопрактикуващ лекар или център, в който се третират спешни случаи. Ако след получена неотложна помощ ви приемат в болница, запишат ви за контролен преглед или ви дадат рецепта, ще трябва да платите. Затова не напускайте страната си без медицинска застраховка.

Кралицата управлява Англия

Суверенът – крал или кралица, е символичният държавен глава на Обединеното кралство и Общността. Но тя има много малко истински правомощия.

Митове за британците, които са пълна заблуда
Снимка: Архив ЕРА/БГНЕСС

Великобритания, Обединеното кралство и Англия са едно и също нещо

Не наричайте шотландец или уелсец „англичанин“, ако ви е мил животът. Сложната история на Британските острови е довела до усложнена ситуация с наименованията.

- Великобритания е остров, на който се намират три отделни държави – Англия, Шотландия и Уелс;

- Обединеното кралство се състои от Великобритания и Северна Ирландия, както е и пълното му име;

- Нормандските острови (Каналните острови) и Остров Ман – Джърси, Гърнзи, Олдърби, Сарк, Хърм и намиращият се в Ирландско море Остров Ман признават кралицата за техен символичен държавен глава, но не са част нито от Великобритания нито от Обединеното кралство;

- Британските острови нямат официален статус, но са се превърнали в обичайно название за всички острови около тези части, включващи Великобритания, Нормандските острови, остров Ман и, колкото и да им е неприятно на хората в република Ирландия, на цяла Ирландия.

За да не сгрешите, наричайте цялото място в разговори или писма Обединеното кралство и не забравяйте да не наричате шотландците „англичани“.

Пътуването винаги е скъпо

Бензинът е скъп и пътуването с влак, особено запазено в последния момент, също може да бъде. Но британските влакове, при ранна резеврвация, могат да бъдат удивително евтини и са едни от най-добрите варианти за пътуване.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бях там

    17 3 Отговор
    Сервираха ми свинско с картофи в ресторант. Картофите не бяха обелени.

    Коментиран от #6

  • 2 Обичали българите

    26 3 Отговор
    Хич не им вярвайте.
  • 3 Човек

    17 6 Отговор
    Кралицата е чудовище и това не е мит а реалност храни се с човешки органи
  • 4 Рошко

    18 2 Отговор
    Да бяхте споменал че бабето е кралица на Канада Австралия и Нова Зеландия

    Коментиран от #9

  • 5 барба ГанЮ

    9 0 Отговор
    ама Милено,маа ... тво копи и пейст го немаш за нищо,както и за какво иде реч .. повече от ясно е,че ич не си била там някога и май Ти си тази която се е нагледала чрез филмите .. знаеш ли на кое се казва "черен пудинг" ? преписваш и всичкото на едно мястого събираш! само в дълбоката провинция го маат това...между впрочем колкото и вкусно да звучи - ще си изповръщате червата от него ...
  • 6 Льокрем

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бях там":

    А свинското беше ли обелено?
  • 7 още един мит

    20 5 Отговор
    Че са господари на света, в който още вярват. Но скоро ЕС ще им разкаже играта.
  • 8 Кралицата е

    5 0 Отговор
    по-желязана от желязната лейди Тачър. Така коментира вашите митове Саркози в автобиографията си.
  • 9 габровец от варна

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    И на Вирджинските острови(британските). Абе изобщо де има на флага горе вляво британското знаме колония на бабето.
  • 10 Йозеф

    8 0 Отговор
    Черен пудинг е една гняс от кръв, сланина, овес и подправки. На скара е приемливо, нещо като кървавица е.
  • 11 Канадските индианци

    3 0 Отговор
    Много ми харесва, а Бетиту, нека си мисли, че необятната Канада е под нейна опека....!
  • 12 Ремзи

    9 0 Отговор
    "Бензинът е скъп и.." 1.10£ за литър при 1100£ мин.заплата..... Дали е скъп ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.