16 Септември, 2020 12:35 2 141 5

Това ли е най-древното изображение на нощно небе?

  • небесна карта-
  • най-старата карта-
  • астрономия-
  • дискът от небра-
  • диск от небра-
  • оспорват-
  • находка-
  • датировка

Проучване оспорва възрастта на диска от Небра

Това ли е най-древното изображение на нощно небе? - 1
Снимка Архив: EPA/БГНЕС

Небесният диск от Небра е едно от най-значимите археологически открития в германската история. Дискът, открит от иманяри през 1999 г., изобразява Луната, Слънцето, звезди и може би дори Млечният път, е направен от злато, инкрустирано върху метал с патина, пише сайтът IFL Science.

Държавният праисторически музей в Хале придобива артефактът през 2002 г. и оттогава се водят разпалени спорове за възрастта на диска. Самата находка не може да бъде датирана, а условията, в които е открита също са неясни - иманярите твърдят, че са го открили заедно с мечове, брадви и украшения, датиращи от бронзовата епоха между 2200 г. и 1600 г. пр.н.е. Ако това е истина, дискът би бил най-древното точно изображение на нощното небе.

Това ли е най-древното изображение на нощно небе?
Снимка Архив: EPA/БГНЕС

Но двама изследователи не вярват на това датиране, защото никакви подобни предмети не са намирани през бронзовата епоха. В публикация в списание Archäologische Informationen, учените предполагат, че дискът от Небра е изработен през желязната епоха, или иначе казано около 1 000 години по-рано от предполаганото досега.

Учените представят няколко доказателства за своето заключение. Разказът на иманярите за това как са открили диска (и последвалото му повреждане) не съвпада с онова, което учените могат да възстановят от самия артефакт. Изследователите сравняват металите от диска с тези от други предмети, открити на същото място. При другите находки се вижда, че са изработени от суровини, извлечени от едно и също място. При диска няма подобна прилика. Другите находки са произведени от материали, разпространени из Източните Алпи.

Това ли е най-древното изображение на нощно небе?
Снимка: Archäologische Informationen

"Според нас, резултатите получени дотук, говорят срещу това, че находките са открити заедно", съобщава професор Рюдигер Краузе, съавтор на изследването и експерт по анализ на металите.

Това проучване на експертите е строго отхвърлено от Държавното бюро по Археология на Саксония-Анхалт, провинцията, в която е намерен диска. Според тяхно съобщение, идеята, че дискът не принадлежи с другите находки е напълно погрешна, както и твърденията, че няма съвпадение между пръстта, останала по диска и тази от предполагаемото място на откриването.

Въпреки, че екипът смята, че изображението на диска прилича повече на артефакти от 5-ти век пр.н.е., те нямат съмнения, че находката датира от праисторията и има огромна културна и научна стойност.

Това ли е най-древното изображение на нощно небе?
Снимка: Archäologische Informationen


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    1 1 Отговор
    Едно от древните изображения, така мисля, защото не съм с килийно образование като,, Плъхчу,,....!
  • 2 2loop

    2 1 Отговор
    Кюфте с 2 кебапчета
  • 3 да де

    9 1 Отговор
    Да направят справка със Скопие това е дело на македонците те са първите хора на Земята даже преди Адам и Ева.
  • 4 Госあ

    2 0 Отговор
    Много интересно. Прилича на клетката...
  • 5 Ислямът е новата световна религия

    0 3 Отговор
    Но сега излиза, че е и най-старата