Last news in Fakti

18 Септември, 2020 13:26 29 205 49

37 °C вече не е нормалната телесна температура

  • температури-
  • норма-
  • здраве-
  • телесна температура

С течение на времето нормалната телесна температура спада

37 °C вече не е нормалната телесна температура - 1
Снимка: Shutterstock

Човешкото тяло е интригуващо, променя се постоянно и с годините забелязваме много промени, които сме смятали за нормални, но лекарите вече отричат. Промени се нормата за кръвното налягане, а сега вече е добре и да знаем и че нормалната телесна температура не е 37 градуса, пише actualno.com.

Преди повече от 150 години лекари в Германия анализирали телесната температура на над 25 000 пациенти. Изследването е заключило, че нормалната телесна температура на всеки човек се счита за 37 градуса. Съвременните проучвания обаче показват различни стойности и съвсем различни резултати.

От известно време насам се смята, че 37 градуса е прекалено висока стойност, за да се счете за нормална, а немските лекари преди 150 години са сгрешили в изследването си. Новите данни от университета Станфорд сочат, че по това време телесната температура е била по-висока и не е установена точната причина за това.

С годините тя е спаднала и днес средната нормална температура на човек е по-скоро 36,4 градуса. За целта учените от Станфорд са анализирали резултатите на 680 000 измервания на температурата на общо 190 000 пациенти за период от 100 години. Освен това трябва да се отбележи, че температурата варира в зависимост от това на коя човешка част от тялото се измерва. Например измерването на температурата в ухото може да покаже по-високи стойности от 0,5 градуса в сравнение, ако измерим температурата си под мишниците. И все пак трябва да запомним, че учените днес твърдят, че нормалната телесна температура е 36,4 градуса, а ако имате температура от 37 градуса – добре е да откриете причината за нея и да се консултирате с лекар.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 chikas

    75 2 Отговор
    Като спадне на 0°C вече ще е късно,нали?! :)

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Калоян

    79 5 Отговор
    Аз цял живот съм живял със заблудата, че нормалната температура е 36.6 градуса. Добре, че са световноизвестните експерти на факти да ме светнат, че 37 била бормална...

    Коментиран от #9

  • 3 nd4k

    56 4 Отговор
    Ние пък смятаме, да се приеме, че всяка температура над 35 градуса Целзий е висока и хората с такава температура имат коронавирус.
    подпис: СЗО
  • 4 viki

    40 2 Отговор
    до 36.9 градуса е нормата....37.1 градуса означава вече лека настинка или вирус! Лошото е че новите електронни терм. - дистанционни които сега мерят по магазините се влияят от слънцето и човек с нормални 36.5 гр. чакащ на границата на 35 градуса темп на въздуха му отчита 38 гр. тъпия електронен - дистанционен термометър! Живачния е най-добрия - но много бавен...нежни са 10 мин. под мишница за пълна точност и не го ползват вече.

    Коментиран от #24, #27

  • 5 Учуден

    68 0 Отговор
    Аз съм на 60 години. Преди 55-56 години, което си е половин век, когато баба ми ми мереше температурата с живачен термометър , се считаше, че нормалната температура на здрав човек е от 36 до 36, 5; 36.6 градуса. При температура блиска или по-висока от 37.0 градуса по Целзии се обаждаха на домашния ни лекар. 37, 2 се считаше за доста тревожен симптом
    Е как пък тук в нашата малка, невзрачна държавица даже и бабите са знаели коя е нормалната температура още преди половин век?

    Коментиран от #46

  • 6 Хммм

    66 1 Отговор
    37 никога не е била нормалната телесна температура.
    Градусите м/у 37 и 37.5 се наричат субфебрилитет.
    Каква е тази измислена статия??
  • 7 гост

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "chikas":

    тя и до 30 да спадне вече няма да има значение
  • 8 При всеки

    10 10 Отговор
    е различно защото температурата звиси от възрастта и теглото.При човек на 20години тежащ 60кг е една а при 40годишен тежащ 120кг друга.
  • 9 Учуден

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "Калоян":

    Даже верига аптеки носи в името си 36.6. Ама и те не са се допитали до СЗО сигурно...........
  • 10 Ми не

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "chikas":

    е късно, това е идеалната температура за гушване на босилек примерно.
  • 11 Ей, тоя коронавирус

    15 1 Отговор
    Какви ли не “научни” открития не предизвика...
    37 * и в изолатора... Така де, да не сме преди 150 години... Прогрес е това, ей, развитие има тука...

    Коментиран от #17

  • 12 Джудже

    17 0 Отговор
    Хм, а аз мислех, че между 36 и 37градуадуса е нормалната температура! Все пак температурата се влияе от много фактори и не може да бъде постоянно точно 36,4градуса.

    Коментиран от #26

  • 13 Вече има промяна,

    25 0 Отговор
    според института в Къртожабене,вече нормалната ни температура е 32,3’,и всеки
    който има 36 ,4’ трябва да бъде задължително
    лекуван от коронавирус,или най-добре умъртвен..
  • 14 адаптация

    11 1 Отговор
    Щом има глобално затопляне, с толкова градуса трябва и ние да намажем (или КЕВР не дава).
  • 15 Рико

    10 0 Отговор
    Много е интересна тази работа с температурите. Всичко е Слънце, термодинамика, температурни разлики ... 37 С е най-ниската специфична топлоемкост. Т.е., най-малко енергия ти трябва за да повишиш Т с 1 градус. Оптимална е,най-икономична. Значи всички живи видове за да са оцелели трябва да са с тази Т. Ама то,май само човекът е с нея! Да не излезе ,че само човекът е земен вид?! Хайде, де! / Нищо не твърдя, просто се питам /

    Коментиран от #44

  • 16 1520

    9 0 Отговор
    само глупости в последно време стига сте всявали паника
  • 17 Рико

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ей, тоя коронавирус":

    Финландецът влиза в сауната с бутилка коняк. Вирусът изгаря преди да се е доближил.
  • 18 Гост

    16 0 Отговор
    От СЗО трябва да направят изследвания и за това: колко сантиметра трябва да расте косата седмично, по раса, пол, възраст; Колко е нормалната площ на ушите; Колко мм израстват ноктите, пръст по пръст... Все важни неща, за които трябват и милиардни бюджети, за иследване, анализ, доброволци, администрация, консултанти, публикации. Нашите политици само трябва да вземат пример от световните организации.

    Коментиран от #21

  • 19 Лора

    1 2 Отговор
    При 37 ", аз чувствам слабост в краката и ,, нарувам,,...!

    Коментиран от #28

  • 20 рептил4оо

    0 3 Отговор
    рептилите имат сходна телесна температура както хората. И какво от това ? Хората и рептилите сме почти роднини.
  • 21 Ами те това и правят,

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Взимат! Да се чуди човек защо са тези протести!

    Коментиран от #37

  • 22 Рико

    7 1 Отговор
    Най - хубавите градуси са 42-45 . Всеки който предлага под 40,трябва да носи наказателна отговорност!
  • 23 Васо Чалмата

    8 2 Отговор
    То сега в тая мизерия повече от 25-26 градуса не можем да вдигнем, тея за 37 ми говорят.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Peci kupona

    2 1 Отговор
    Според мен всичко зависи от термостата! Оригиналните отвярят на 36.4 градуса, ама явно някой е попадал на ментета и за това си мислят, че 37 градуса е нормална температура!
  • 26 Ох Боли

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Джудже":

    Естествено ,че не е постоянна величина.Променя се от топло време,от студено време,сутрин след ставане е по-ниска, зависи и от работата на щитовидната жлеза, като пикови( нормални ) стойности достига надвечер. За нормална ( все още) се счита до 37 градуса включително / това за специалистите по вътрешни болести,коментирали по-горе/ .А за новия вирус, даже някои медицински среди приемат от 37,5 нагоре, макар че не е съвсем правилно.
  • 27 Моше лихваря

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "viki":

    Малка вметка,според доста авторитетни американски учени(нямам предвид комерсиални такива или от тези които ви вземат парите и същевременно ви тровят)нормамално е сутрин като се събудите и измерите температура три сутрини подред да е 36.6-36.8и ако е по ниска даже и един от трите пъти говори за проблем в щитовидната жлеза,които с течение на времето ,ако не се лекува(нямам предвид съвременната медицина) напредва.Дано да съм бил полезен за тези които се интересуват.
  • 28 Чук Ундуров

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лора":

    При 37 сантиметров ли?
  • 29 37 см сигурно има дамски

    4 1 Отговор
    Не си падам по такива от Африка..!
  • 30 Грейс

    4 3 Отговор
    Мили боже от край време се знае, че температурата е различна на различни места премерена на човешкото тяло. Незнам някога 37 да е била нормална температура, обикновено е 36,5,6, до 36,9. Е ако я чремериш в дупето там е с 1 градус по висока в устата е различна, под мишницата също. Кой за бога плаща пари за глупости?
  • 31 Бай Михал

    2 2 Отговор
    Ако имаш температура е добре...защото това означава,че организма ти е здрав и се бори с инфекцията сам.Ако нямаш обаче ,то нещата отиват на много зле.
  • 32 Лора

    0 2 Отговор
    Обичам да ми мерят темперетурата по стария начин ..!!

    Коментиран от #36

  • 33 Бачо Киро

    4 2 Отговор
    От десетилетия знаем, че нормалната температура е 36.6. Сега било 36.4.. Уж... Но преди това за някои било 37... И тея били учени...
  • 34 фъкци

    1 2 Отговор
    Моге би за Сабинчето нормално е 37.. сантиметра
  • 35 Ахой

    0 1 Отговор
    "учени".
  • 36 Ти започна като обратна

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Лора":

    Това ли е стария начин..? 6
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гост

    5 1 Отговор
    При нас , ако покаже 37 , я оставяме на д-р Ракаджиев. За нормално се счита 60-62 градуса . И няма болки в главата, само в краката ))))))
  • 40 тулупестия

    4 1 Отговор
    Интересно как точно сега го оглавяват,точно по време на така наречения ковид...Само и само да всяват допълнително паника и стрес.
  • 41 незнайко

    5 1 Отговор
    Ето как става манипулацията !!! Не 37 а 36,4 градуса !!! По този начин коронавирусната инфекция влиза във високата стойност на температурата !!! Колко от бозайниците са изследвани защо не кажат ??? Манипулация отвсякъде !!!
  • 42 Оня с големия

    1 0 Отговор
    АБЕ ТО НЕ Е НОРМАЛНО ДА МИ Е 33см. ама е факт от много години и който не вярва да се огъзи.
  • 43 PRIZMO

    2 0 Отговор
    С всяка година става студенокръвно
  • 44 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    При конете нормалната температура варира много според възрастта! Но, може и да си прав!:)
  • 45 мечо

    2 0 Отговор
    моита 37 38 утива пониякога но не сам омрял
  • 46 Алфа Чакал

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Учуден":

    Тогава бабите са израждали бебета.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 майстор

    0 1 Отговор
    Ако температурата се мери вагиналноилианално,то колко градуса ще показва термометърът? И защо в МОЛ-а ми мериха температурата на челото,а не под мишницата?
  • 49 СИНАНААПТЕКАРКА

    0 0 Отговор
    От мама знам че е 36,6.