21 Септември, 2020 18:05 2 201 6

Гневът пречи на съня

  • гняв-
  • сън-
  • здраве-
  • лош сън-
  • ядосани-
  • неспокоен сън-
  • съвети-
  • нервно напрежение

5 причини, които ще ви убедят да не заспивате ядосани

Гневът пречи на съня - 1
Снимка: shutterstock

Да си легнете ядосани и гневни е едно от най-лошите и вредни неща, които човек може да си причини. Още по-лошо става, когато, преди да затворите очи, започнете да прехвъртяте през ума си всички негативни случки от деня, дребните притеснения и конфликти, пише сайтът Life.dir.bg.

Вижте 5 причини, поради които е добре да НЕ си лягате ядосани.

Влошава качеството на съня

Стресът и лошите чувства предизвикват нервно напрежение, което прави заспиването почти невъзможно, а, ако все пак успеете да заспите, сънят ви е неспокоен и се будите често.

А е доказано, че прекъсванията на съня причиняват още повече негативни емоции и гняв. Човек попада в един омагьосан кръг и не може да си почине с дни.

Гневът е вреден за здравето

Множество проучвания са доказали, че сънят играе ключова роля за здравето на човека. По принцип времето за спане е онзи период, в който съзнанието ни се изчиства, отпочива тялото и умът ни, емоциите се стабилизират. Но когато гневът се намеси в този процес, той застрашава неговото осъществяване. Гневът стимулира производството на хормони на стрес и ставаме все по-раздразнителни. Това, от своя страна, може да доведе до безсъние, кошмари и в най-лошия случай до депресия.

Дори и да заспим, може да не се освободим от негативните емоции

Учени са установили, че след като заспим ядосани, това не ни позволява да се освободим от негативните усещания, а напротив - засилва ги. Когато спим, мозъкът ни обработва новата информация и я разпределя между краткосрочната и дългосрочната ни памет. И по време на сън гневът придобива още по-дългосрочен ефект.

Лошите преживявания намалят силата си, когато останем будни след като са се случили. Ако заспим веднага след такива събития, после става много по-трудно да се преборим с последствията от тях.

Гневът пречи на съня
Снимка: shutterstock

Гневът убива искреността и връзката между партньорите

Обикновено, вечерта, когато си лягаме, е време за интимност и приятни моменти с партньора. Ако си лягаме гневни след скандал с него или нея обаче, връзката между двамата се разрушава. Когато това се случва почти всяка вечер или много често, това е знак, че нещата връзката ни е сериозно застрашена.

Това е много лошо послание към човека до нас

Ако по средата на спора с партньора си, просто се обърнете гневно на другата страна и сграбчите завивката, то изпращате посланието на човека до вас, че за вас е много по-важно да се окажете прави в спора, отколкото да запазите връзката си с този човек.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 търпелив

    7 1 Отговор
    Като тегля по някоя друга майна на Шайката преди лягане и спя после като къпан.
  • 2 Дзифт

    1 0 Отговор
    Три години и повече, съсипан сън...!
  • 3 Последния Софиянец

    0 1 Отговор
    С тия протести имам много малко време за сън.Спя като труп.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Добър вечер

    0 0 Отговор
    Депресията също пречи на съня !
    Човек може да се депресира от липса на уреден живот - работа, любов, финанси и други хубави неща !!!