Last news in Fakti

21 Септември, 2020 18:55 4 116 13

Джак Ма - от неудачник до милиардер

  • електронна търговия-
  • джак ма-
  • предприемач-
  • алибаба-
  • успехи

Той е най-богатият човек в Китай

Джак Ма - от неудачник до милиардер - 1
Снимка: shutterstock

Джак Ма е най-богатият човек в Китай, като състоянието му се оценява на около 50 млрд. долара. 56-годишният китаец е мъжът, стоящ зад един от най-посещаваните сайтове за онлайн търговия - „Алибаба”.

Емблематичният предприемач ръководи Alibaba в продължение на 2 десетилетия – от създаването му през 1999 г. до септември миналата година, когато предаде щафетата на по-млад наследник. Под неговото ръководство компанията прераства в технологичен гигант, а Ма се превръща в един от най-богатите хора в Китай.

Трудният път към успеха

В училище Джак Ма далеч не е бил добър ученик. Не успявал да си вземе изпитите нито в началното, нито в основното си училище. Провалил се е на приемните изпити в най-лошия университет в града му. Освен това той е кандидатствал в Харвардския университет 10 пъти, но без успех. Когато популярната верига ресторанти KFC открили филиал в Китай, 24 души се явили на интервю. От тях 23-ма получили работата, единствено Джак Ма бил отхвърлен. Пробвал се е да работи като полицай, правил е и два опита за собствен бизнес. Всичките му усилия са били без положителен резултат.

Джак Ма - от неудачник до милиардер
Снимка: shutterstock

Интернет и неговия потенциал

През 1995 г. Джак Ма посетил САЩ. Тогава той за първи път се е сблъскал с компютрите и интернет. По това време компютрите били рядко срещани в Китай. Първата дума, която Ма потърсил в мрежата, била „бира”. Тогава му излезли резултати от различни държави, но не и от Китай. След това потърсил „Китай”, но нищо не се появило. Тогава той решил, че е време неговият народ също да влезе в интернет пространството. Когато се връща в Китай, той успява да убеди 17 приятели да инвестират в новия му проект за електронна търговия „Алибаба”.

Успехът на Джак Ма

Най-голямото предизвикателство, пред което се изправил Ма, било да убеди хората в Китай, че пазаруването и плащането онлайн са безопасни. През първите три години сайтът за електронна търговия не е имал никакви приходи. Скоро след това обаче стартъпът успял да спечели финансиране от 20 млн. долара от SoftBank и още 5 млн. долара от Goldman Sachs.

Днес „Алибаба” е най-голямата платформа за електронна търговия в Китай, а приходите са по-големи от Amazon и Ebay взети заедно.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 потребител

    13 17 Отговор
    Гадният жълтур колко пратки от Алито ми задържа и после ни лук ял ни лук мирисал. Сугурен съм, че ако не бяха моите поръчки тоя да е фалирал също така както, ако не беше българинът поръчал от Амазон някаква дискета, оня мошето нямал да си плати тока и фалит.
  • 2 Ами добре.!

    15 1 Отговор
    От неудачник да стане милиардер.!
  • 3 Stéphanie 🎲

    6 9 Отговор
    Този ли е хубавеца конкурента на Амазон .Ами ще прави милиони ,има много бедни хора пазаруват от там ментета .Всеки с избора си ,от 100 метра си личи реплика.Някой жени са много смешни в избора си да носят контра фасон дреха ,чанта с грешно лого надпис това е трагедия😂.Не респект към дизайнерските къщи !!!Е за това иде реч Китай си продава боклуците на Европа и Америка и идват китайските ами да пазаруват оригинал от Франция.Нямат си доверие и на техните бутици в Китай 😂.Трагикомедия ,иначе са готини работливи хора.ТРЪМП е ПРАВ !!!!!
  • 4 Среден Пол

    28 1 Отговор
    Нямал приходи 4 г и изведнъж дошла еврейската банка Голдман Сакс и му дала 20 милиона.

    Коментиран от #11

  • 5 Мхм

    26 4 Отговор
    Повръща ми се от тая дума "стартъп"... Толко ли си нямаме наши думи в езика, че да ползваме тая педалск меринджей дума чуждица!?
  • 6 Хммм

    27 0 Отговор
    Имал е доста приятели. Да убедиш 17 човека да ти дадат пари и то при положение, че ти се носи славата на неудачник е постижение.
  • 7 Гало

    20 3 Отговор
    Познавам го лично, това е версията на китайското правителство пред света, истината е че е поставено лице, първо партията не допуска хора да имат толкова пари.

    Коментиран от #9

  • 8 Неудачник

    5 1 Отговор
    И аз съм неудачник дали ще стана милионер, едва ли
  • 9 no name no face no number

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гало":

    Съгласен той е изпълнител на проект, е многоби фалират, но експанзията на китайският бизнес( който си е държавен) е невероятна
  • 10 Странно

    12 0 Отговор
    малко съм объркан, комунизма нали не толерираше буржоазно поведение, в Китай, не бяха ли комунисти ?
  • 11 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Среден Пол":

    GS му е дала 5... Чел си го буквално секунди преди да го напишеш...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 дискретно

    0 0 Отговор
    В статията е пропусната малката но важна подробност - в един прекрасен момент за кого точно се е оженил неземно хубавият и преуспял Джак...