Last news in Fakti

23 Септември, 2020 16:32 4 736 8

Това е суперхраната на бъдещето

  • суперхрана-
  • бъдеще-
  • хлебно дърво-
  • здраве-
  • храна

Хлебното дърво е традиционна култура за тихоокеанските острови

Това е суперхраната на бъдещето - 1
Снимка: shutterstock

Един плод, познат и използван от векове, може да се окаже суперхраната на бъдещето, съобщи електронното издание Medical Xpress.

Хлебното дърво расте в тропическите страни от южния тихоокеански регион и отдавна присъства в диетата на хората. Към рода се отнасят около 60 вида вечнозелени тропически дървета. Името си дължи на плътността на плода му, кремавата на цвят сърцевина не само прилича на хляб, но и има сходна текстура и вкус. Плодът му може да се яде, когато узрее или пък да се изсуши и смели на брашно, обяснява Сюзън Мърч от университета на Британска Колумбия.

Това е суперхраната на бъдещето
Снимка: shutterstock

"Хлебното дърво е традиционна култура за тихоокеанските острови с потенциал да подобри глобалната сигурност на прехраната и да ограничи диабета", казва Мърч, която преподава химия в университета. "Хората са се хранели с него и са оцелявали благодарение на него хиляди години, без да познават ефекта върху здравето на хлебното дърво за хората и животните".

От хлебно дърво може да се произвежда безглутеново брашно. Екип под ръководството на Мърч изследва въздействието на четири плода на хлебно дърво от Хавай.

"Това е първото проучване на въздействието на диета, основана на плодовете на хлебно дърво, върху човешкото здраве. Искахме да проучим и допринесем за установяването на плодовете на хлебното дърво като устойчива, екологична култура с високи добиви", каза докторантката в университета Юн Лиу. Тя е изследвала евентуални неблагоприятни въздействия на хлебното дърво върху здравето с колегите си от Технологичния институт на Британска Колумбия и от Института за хлебното дърво в Националната ботаническа градина в Хавай.

Това е суперхраната на бъдещето
Снимка: shutterstock

Проучванията показали, че протеинът на хлебното дърво се храносмила по-лесно от протеина на пшеницата. Опити върху мишки са установили, че животните, които се хранели с продукти от хлебно дърво, натрупвали по-голямо тегло и ръст в сравнение с мишките на стандартна диета.

Средната дневна консумация на зърнени култури в САЩ е 189 грама дневно. Според Лиу ако човек поема същото количество сготвен плод на хлебно дърво, то ще покрива близо 57% от дневната нужда от фибри, над 34% от нужните за деня протеини и освен това ще осигурява витамин С, калий, желязо, калций и фосфор.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    17 4 Отговор
    И сега ако намерят дърво от което да висят пържени крлца краварите ще са мнооо ама наистина мнооо щастливи!
  • 2 Хлебарите мафия

    18 2 Отговор
    вдигаме цената на хлебното дърво.
  • 3 Цар Мишок

    1 0 Отговор
    Най важното са пропуснали мишоците хранили се с плодове от туй дръвче са станали не само едри но и хермафродити!
  • 4 Stéphanie 🎲

    6 1 Отговор
    По нтерсно ще е - Ако излезне дърво с долари и евро ще съм много най -щастлива на света😂.

    Коментиран от #6

  • 5 Това е африканска, храна

    5 2 Отговор
    Няма как да го едем...!
  • 6 Мераклия

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Stéphanie 🎲":

    Аз съм одървен с долари и евра в джоба за радост на комшийката Стефка .
  • 7 Извънредно

    1 0 Отговор
    Това явно добре !
    А човек който "едни хора" искат да няма бъдеще за него, точно заради това мега старателно настройват други хора против и срещу него !
    Все пак става въпрос за нарочен човек !!!
  • 8 стоян

    1 0 Отговор
    И брашното от царевица е без глутен- ама тая може да не знае