2 Октомври, 2020 10:05 2 281 9

Рецепта на деня: Сабайон с шампанско и портокали

  • крем-
  • сабайон-
  • шампанско-
  • протокали-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Може да се сервира и горещ, и студен

Рецепта на деня: Сабайон с шампанско и портокали - 1
Снимка: Shutterstock

Сабайон е френското название на вид италиански винен сладкиш, наречен "Zabaglione". Това е десерт, сладък крем от разбити яйчени жълтъци, захар и бяло вино, приготвен на водна баня с леко кипяща вода. Виното обикновено е бяло и сухо, сладко и подсилено, но може да бъде заменено с шампанско, вода или смес от вино и ликьор. Сабайонът може да се сервира и горещ, и студен. Поднася се самостоятелно или като дресинг за торти, сладкиши и плодове, пише 1001recepti.com.

Необходими продукти:

6 големи жълтъка

4 1/2 с.л. захар

2 с.л. ситно настъргани портокалови кори

3/4 чаша шампанско или друго пенливо вино

щипка сол

Начин на приготвяне:

Разбийте яйчените жълтъци, захарта, портокаловата кора и щипка сол в метална купа, докато се смесят добре. Постепенно наливайте вътре шампанското. Сложете купата в тенджера на водна баня с леко вряща вода. Разбърквайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти, а инстантният термометър регистрира 77 С° на около 4 минути.

Поставете купата в по-голяма купа с лед и вода. Бъркайте го с телена бъркалка, докато се охлади от 4 до 5 мин. Покрийте съда и оставете крема да се охлади.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меме

    5 1 Отговор
    И после разстройството гарантирано
  • 2 инж технолог

    4 3 Отговор
    "Виното обикновено е бяло и сухо, сладко и подсилено." Това е невъзможно. Виното се нарича "сухо" именно,защото в него няма захари.
  • 3 въпросче

    0 0 Отговор
    А тази канелена кора ,защо сте я набутали в чашата?
  • 4 Воисил Граматик

    0 1 Отговор
    Е,как защо? За да си счупи някой зъбите с нея.
  • 5 муцунка

    1 0 Отговор
    6 големи жълтъка.....Колко да са холеми? Колкото мамилите на Вяра,Надежда и Любов,взети заедно ли?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пиянде

    0 0 Отговор
    Не може ли първо да се пастьоризира жълтъка и после да се сложи виното?
  • 8 Съвсем трезввн

    1 0 Отговор
    Това е тъкмо за, мен....!
  • 9 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ