25 Септември, 2020 19:05 3 184 13

Пътуването във времето не създава парадокси

  • пътуване във времето-
  • последици-
  • време-
  • теория-
  • математик-
  • математически уравнения

Математик откри доказателства за това

Пътуването във времето не създава парадокси - 1
Снимка: shutterstock

Идеята, че пътуването във времето може да има последици, се възприема като нещо напълно логично, тъй като и най-малката промяна на вече случили се събития може да помени настоящето и бъдещето. Сега обаче, един студент от Университета в Куинсланд доказа с помощта на математически модели, че пътуването във времето теоретично е възможно, без логически несъответствия, без парадокси от нарушаване на принципа на причинно-следствените връзки.

Студентът Жермен Тобар изследва възможността за пътуване във времето под наблюдението на физика от Университета в Куинсланд д-р Фабио Коста, пише сайтът IFLScience, цитиран от Nauka.offnews.bg.

Според класическата динамика, ако знаем състоянието на дадена система в определен момент, това може да ни разкаже цялата история на системата. Този принцип ни позволява да правим всичко - от изстрелване на ракети до други планети до симулиране на поток от течности, обяснява Тобар.

„Например, ако знам текущото положение и скоростта на обект, попадащ под силата на гравитацията, мога да изчисля къде ще бъде по всяко време“, заявява студентът. „Общата теория на относителността на Айнщайн предсказва съществуването на вериги във времето или пътуване във времето - където едно събитие може да бъде както в миналото, така и в бъдещето - теоретично обръщайки изучаването на динамиката с главата надолу“.

Пътуването във времето не създава парадокси
Снимка: shutterstock

Досега няма нито една теория, която да съчетава Теорията на относителността с класическата физика. Понастоящем физиците твърдят, че двете теории не могат да бъдат верни едновременно. Въпреки това виждаме потвърждение и за двете.

Тобар коментира, че единната теория, която може да съчетае както традиционната динамика, така и Теорията на относителността на Айнщайн е Свещеният Граал на физиката. „Запитах се:„възможно ли е математически пътуването във времето?“

Тобар и д-р Коста заявяват, че са намерили начин да „изчислят“ тази възможност, а „изчисленията може да имат очарователни последици за науката“.

„Да кажем, че сте пътували във времето в опит да спрете нулевия пациент на COVID-19 да не се зарази с вируса“, ​​обяснява Коста. „Ако обаче сте успели да спрете заразата на този човек - това би премахнало и мотивацията да се върнете и да спрете пандемията“.

„Това е парадокс - непоследователност, която често кара хората да мислят, че пътуването във времето не може да се случи в нашата вселена. Някои физици казват, че е възможно, но логично е трудно да се приеме, защото това би повлияло на свободата ни да предприемаме произволни действия. Това би означавало, че можем да пътуваме във времето, но не можем да правим нищо, което да доведе до парадокс“, разказва Тобар.

Но двамата изследователи твърдят, че тяхната работа показва, че нито едно от тези условия не се случва и е възможно събитията да се приспособят, за да станат логически съвместими с всяко действие, което пътешественикът във времето предприема.

Вселената ще се приспособи, събитията просто ще бъдат коригирани, за да са логически съвместими с това, което ще се случи в бъдеще според двамата физици. Описаният модел включва един опростен свят, в който причината и следствието са представени от билярдни топки, отскачащи една от друга, но авторите предполагат, че и по-сложната човешка среда работи по същия начин.

„В примера за нулевия пациент с коронавирус може да опитате да спрете нулевия пациент да се зарази, но по този начин вие ще хванете вируса и ще станете нулев пациент, или някой друг би го направил“, обяснява Тобар. Въпреки че може да промените историята, това ще стане само по такъв начин, че все още ще съществувате и ще сте пожелали да извършите такова пътуване, избягвайки всякакъв парадокс.

Изследователите са открили няколко нови математически процеса, които показват, че колкото и да се опитваме да създадем парадокс, събитията винаги ще се адаптират, за да избегнат нарушаването на принципа на причинно-следствените връзки.

„Обхватът на математическите процеси, които открихме, показва, че пътуването във времето със свободна воля е логично възможно в нашата Вселена без никакъв парадокс.“

Примерът с пандемията може да накара потенциалните пътници във времето да се запитат дали пътуването си заслужава усилията. Тобар признава това, но твърди, че промените може да са непредсказуеми.

„Без значение какво сте направили, очевидните събития просто ще се калибрират около вас. Това би означавало, че - независимо от действията ви - ще настъпи пандемията, което ще даде на по-младото аз ви мотивация да се върне и да я спре. Колкото и да се опитвате да създадете парадокс, събитията винаги ще се адаптират, за да се избегне всякакво несъответствие“.

Ако е възможно пътуване във времето във версия на парадокса на Ферми, защо пътешественици във времето от бъдещето не са ни посещавали, пита Стивън Лунц (Stephen Luntz) от IFLScience.

„Въпреки че пътуването във времето е логично възможно, може да има допълнителни ограничения“, оговаря Тобар. „От друга страна събитията се коригират около всичко, което би могло да причини парадокс, така че парадоксът да не се случи, така че може би някой всъщност се е върнал, но не се е разбрало“.

Вместо прикриване от задкулисно световно правителство, както настояват теоретиците на конспирацията, законите на физиката може би крият истината, коментира Стивън Лунц.

Тобар добавя, че тяхната работа не дава насоки как да се пътува във времето, но може да бъде все пак полезна по друг начин. Разработването на квантовата гравитация, теорията, която би обединила Общата теория на относителността и квантовата механика, е Свещеният Граал на съвременната физика. И макар новата статия да не помага пряко за намирането на квантовата гравитация, различните рамки за динамика, разработени в статията, могат да бъдат приложени към това търсене.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ь да видим

    2 4 Отговор
    Това какво е ,ма!?
  • 2 Електрошок

    20 3 Отговор
    Случайно ли вмъкнахте в теоретичната физика и ковид 19?!
  • 3 vgjkl

    2 2 Отговор
    Малко несни бръщолевеници тук, даже е трудно за четене. А нещата би трябвало да са по-прости за обяснение и разбиране. Дейвид Уилкок например има интересни виждания по въпроса.
  • 4 е БАН

    18 4 Отговор
    Това, ще го разберат 0,1% от българските граждани и нито един от електората ГЕРБ ! Простичко, ако на Боко създателите бяха ползвали презеpватив сега България, щеше да се управлява от Чоко !

    Коментиран от #5, #11

  • 5 Идеализмът не

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "е БАН":

    ... може да докаже нищо. Всичко е само в болните глави на някакви хора. Основа та на развитието е материализма. За да разберете всичко ставащо, около нас се осланяйте на него. Всичко останало е шлам, празно говорене, а на последователите на идеализма- загубена кауза.
  • 6 АТОС

    8 1 Отговор
    Това би означавало, че Мирозданието е надарено със съзнателност, които ние интерпретираме като закони на Вселената.
  • 7 Лора

    1 3 Отговор
    Дори и по простите физични закони, не могат да бъдат разбрани от по голяма част от хората, камо ли да си мъчим акъла в квантовата и атомна физика, тук се обърках с намесването на,, вируса,,.!
  • 8 Carl Sagan - Cosmos - Episode 7

    4 0 Отговор
    Според Саган: Пътуването в миналото не е възможно, докато в бъдещето може да се пътува при скорости на движение близки до или равни на скоростта на светлината...

    Коментиран от #10

  • 9 Чичо Тони

    2 1 Отговор
    "Дoceгa нямa нитo eднa тeoрия, кoятo дa cъчeтaвa Тeoриятa нa oтнocитeлнocттa c клacичecкaтa физикa. Пoнacтoящeм физицитe твърдят, чe двeтe тeoрии нe мoгaт дa бъдaт вeрни eднoврeмeннo. Въпрeки тoвa виждaмe пoтвърждeниe и зa двeтe." Това може да го твърди само човек, който не е учил физика. Класическата физика (физиката на Нютон) е удобния модел за поведението на телата (материята) при ниски скорости, докато Общата теория на относителността описва тяхното поведение при високи скорости. Точка. И двете са приложими в момента в зависимост от това какви проблеми (задачи) решаваме. И в допълнение на тези два модела на поведение, когато искаме да обясниме взаимодействието между елементарните частици се ползва модела на квантовата електродинамика.
  • 10 Чичо Тони

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Carl Sagan - Cosmos - Episode 7":

    Това което наблюдавате всяка вечер на небето (звездите - тяхната светлина) се е случило преди хиляди-милиони години.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Цалата

    2 0 Отговор
    фабула е, че възможно е да пътуваш във времето като турист, но не можеш да промениш нещата. Така го разбирам аз написаното. Може би погрешно, но може и да съм прав!

    Коментиран от #13

  • 13 Нема начин

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Цалата":

    да пътуваш само като турист и да не променяш нищо!Самото пространство,което заемаш предизвиква непредвидими последици и разджурква нещата:)