Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 16:05 4 944 1

Рецепта за вечеря: Ароматна яхния с нахут

  • нахут-
  • яхния-
  • постно-
  • какво да сготвя

Здравословна и много вкусна

Рецепта за вечеря: Ароматна яхния с нахут - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

нахут - 350 г суров

праз лук - 2 - 3 стръка

зехтин - 4 с.л. или олио

моркови - 2 бр.

чесън - 3 скилидки

чушки - 2 бр.

домати - 1 ч.ч. смлени

лют червен пипер - 1 щипка

куркума - 1 ч.л.

джинджифил - 1 ч.л. смлян

кориандър - 1/2 ч.л. смлян

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нахутът се накисва във вода от предната вечер. Сменя се водата и се слага да ври поне час и половина.

През това време се подготвят зеленчуците. Праз лукът и морковите се почистват и режат на кръгчета. Почистеният чесън се реже на ситно.

Зеленчуците се слагат в тиган и се задушават с малко мазнина и вода. След като се задушат, се прибавят чушките, почистени и нарязани на дребно. Като омекнат и те, се прибавят доматите. Ако не разполагате със пресни, спокойно могат да се използват такива от консерва.

Идва ред на подправките - сол, лют червен пипер, куркума, джинджифил, кориандър, черен пипер. Ястието се разбърква се и прибавя към нахута.

Ако водата на нахута е много, предварително се отсипва от нея, а ако е малко - се долива топла вода до желаната гъстота.

Яхнията се вари още 10-15 мин.

Сервира се поръсена с пресен магданоз.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ви госпожа МАРИНОВА за рецептата