2 929 1

Рецепта за вечеря: Ароматна яхния с нахут

Здравословна и много вкусна

Рецепта за вечеря: Ароматна яхния с нахут
Снимка: Shutterstock
Необходими продукти:

нахут - 350 г суров

праз лук - 2 - 3 стръка

зехтин - 4 с.л. или олио

моркови - 2 бр.

чесън - 3 скилидки

чушки - 2 бр.

домати - 1 ч.ч. смлени

лют червен пипер - 1 щипка

куркума - 1 ч.л.

джинджифил - 1 ч.л. смлян

кориандър - 1/2 ч.л. смлян

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нахутът се накисва във вода от предната вечер. Сменя се водата и се слага да ври поне час и половина.

През това време се подготвят зеленчуците. Праз лукът и морковите се почистват и режат на кръгчета. Почистеният чесън се реже на ситно.

Зеленчуците се слагат в тиган и се задушават с малко мазнина и вода. След като се задушат, се прибавят чушките, почистени и нарязани на дребно. Като омекнат и те, се прибавят доматите. Ако не разполагате със пресни, спокойно могат да се използват такива от консерва.

Идва ред на подправките - сол, лют червен пипер, куркума, джинджифил, кориандър, черен пипер. Ястието се разбърква се и прибавя към нахута.

Ако водата на нахута е много, предварително се отсипва от нея, а ако е малко - се долива топла вода до желаната гъстота.

Яхнията се вари още 10-15 мин.

Сервира се поръсена с пресен магданоз.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ви госпожа МАРИНОВА за рецептата

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.