1 Октомври, 2020 15:25 2 975 6

Татуировките крият сериозни опасности

  • татуировки-
  • вреда-
  • кожа-
  • термогегулация-
  • здраве-
  • ултравиолетови лъчи-
  • проучване

Ново изследване открива негативен ефект от рисунките по кожата

Татуировките крият сериозни опасности - 1
Снимка: shutterstock

Татуировките вече не са тема табу и все повече хора, най-вече сред младите, поставят перманентни рисунки върху тялото си. Едно скорошно американско проучване обаче, разкрива нова опасност, която се крие в наличието на мастило под кожата ни.

Според изследователите от Южния методистки университет, чието изследване е публикувано в в изданието Journal of Applied Physiology, татуировките по кожата предизвикват нарушения в терморегулацията на организма и влияят негативно на здравето.

В проучването са участвали хора с големи по размер татуировки. Доброволците били облечени в специални костюми, стимулиращи потенето, а експертите проследили как реагира кожата им при смяната на температурата.

Татуировките крият сериозни опасности
Снимка: shutterstock

Установено било, че чистите участъци на кожата реагирали нормално на термокостюмите, докато участъците с татуировки се поддавали значително по-малко на засиленото потене. Оказало се също, че потта върху кожата с тату била по-солена от другата.

Учените заключили, че татуировките нарушават механизма на секреция на кожата, което може да се възприема като „потенциален дългосрочен клиничен страничен ефект”.

През 2017 г. проучване на изследователи от Алма Колидж, разкри, че татуираната кожа отделя с около 50% по-малко пот, тъй като мастилото се намира на дълбочина между 3 и 5 милиметра под кожната тъкан, точно където са разположени и потните жлези. Поради този факт експертите определят татуировките като опасни. Те могат да попречат на изпотяването и следователно да възпрепятстват процеса на терморегулация на тялото, който всъщност предотвратява прегряването му.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Татула

    21 4 Отговор
    А сакън ши са сетите , че си е****те майката с тези драсканици , ами си и плащате за тях ! Хахахахахаха :)
  • 2 дд9аа0а

    12 1 Отговор
    Москва. Метрото. Бабка втренчено гледа спътничката си. Младото момиче е с огромна татуировка на вратлето. Както сега е модерно, татуса представлява някакъв надпис на китайски.
    Момичето:
    - Бабек! Кво си ме зяпнала?
    Бабето:
    -Гледам ти татуировката, дъще.
    Момичето:
    -е, и ?
    Бабето:
    -Живяла съм в Китай, дъще и се чудя защо си си написала на вратлето "Замразен продукт. Не замразявай повторно!"
    Инак, татусите сега ги правят красиви, но се питам, как се вижда едно момиче, дето си е нарисувало пеперуда на коремчвето след да кажем 30 години, когато пеперудкатата се сбръчка и и изпада прашеца от крилцата?!
  • 3 Лора

    13 3 Отговор
    Вижте, дали свестен човек е с татоси..!

    Коментиран от #4

  • 4 Димитър

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Лора":

    Толкова ограничено мислене

    Коментиран от #5

  • 5 Моето ли госпожо Митка

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Димитър":

    Сигурна ли си...?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.