Last news in Fakti

17 Октомври, 2020 22:31 41 153 32

Археолог попадна на невероятна находка в Родопите

  • светилище-
  • родопи-
  • хухла-
  • село-
  • находки-
  • разкопки

Ивайло Кънев е открил бронзова монета от времето на византийския император Анастасий, бронзово кръстче от края на 10-ти век, гривна, монета от 5-ти век, част от фибула, пръстен-ключ, връх за стрела

Археологът Ивайло Кънев откри в калето на местността „Балък дере“ надпис върху мраморна колона, посветен на антично божество, започващо с буквата „А“. Бронзова монета от времето на византийския император Анастасий, бронзово кръстче от края на 10-ти век, гривна, монета от 5-ти век, част от фибула, пръстен-ключ, връх за стрела. На тези интересни находки са се натъкнали археолозите още в първите дни след подновяване на 5 октомври на разкопките на крепостта в местността „Балък дере“ в землището на ивайловградското село Хухла, Хасковска област, пише "Блиц".

Редовните археологически проучвания от екипа на Ивайло Кънев, главен уредник в Националния исторически музей в София, се извършват от 2007-ма година. Те се финансират от Министерството на културата, с подкрепата на община Ивайловград.

По време на разкопките миналата година бе открита мраморна колона от 2-3 в. с фрагмент от надпис на древногръцки език, който се посвещава на божество, чието име започва с буквата „А“. Ивайло Кънев смята, че е попаднал на антично светилище, което бележи най-ранния период от съществуването на крепостта. Според археолога това може да е светилище на Аполон или Асклепий, сравнимо по значимост с най-големите култови центрове през Античността. Предположенията му се основават на общата картина, очертана от досегашните резултати.

„Част от нея е географското местоположение и природният феномен - меандрите на река Арда. Те впечатляват и сега, впечатлявали са и преди (дори Търново няма такива), а древните се прекланят пред тези феномени. Другото е яростта, с която християните заличават спомен. Такава сила не се използва срещу малки и незначими духовни центрове. Следваща „улика“ например са артефактите от Античността и то с религиозна насоченост, ако щете и фактът, че през Средновековието тук има некропол - явно споменът е много силен за свещеното място“, посочва ръководителят на разкопките.

С продължаването на миналогодишните проучвания Кънев иска да получи пълна информация за хронологията, в която се развивал обектът. Събрани са доста артефакти от II-III в., но все още няма открит ясен културен пласт от тази епоха. Археологът трябва да го открие, за да е сигурен, че е попаднал на най-ранния период от живота в крепостта. Но и античният пласт може да се окаже, че не е най-ранният, защото Ивайло Кънев е намерил там няколко паметника от много по-ранни епохи. Засега приема, че са попаднали в крепостта случайно, което е често срещан факт.

"Крепостта се намира само на 30-тина километра от Адрианопол, днешен Одрин, на входа и изхода от Родопите към Тракия и обратното, на брега на една от древните реки в Югоизточна Европа - Арда. Разкопките сочат, че „първоначално на този нисък връх, в меандрите на местността „Балък дере“ и Арда, е имало изградено езическо светилище от античността. След разгрома на император Валент на 9 август 378 г. край Адрианопол и унищожаването на управленския център във вила „Армира“, управлението на района през късната античност се премества тук. Явно за това решение е повлияло географското и природно местоположение на крепостта“, обяснява Ивайло Кънев

Утвърждаването на християнството при император Теодосий Велики води до целенасочено ликвидиране на всякакъв спомен за езическите времена. Сринати са и унищожени езическите паметници и постройки. Това води до трудното установяване на античните хоризонти днес. Тогава се изгражда крепостната стена, след няколко преустройства на терена се построява основната сграда, отговаряща напълно на понятието „Принципия“.

"В началото на VII в., при управлението на император Ираклий и последните славяно-аварски нападения, крепостта е унищожена и близо два века обитанието и е прекъснато. „Откриването на старобългарски апликации и основите на юртообразно жилище, както и няколко монети от X в., дават основание да предполагаме, че при войните на цар Симеон срещу Византия тук е бил разположен български военен гарнизон“, казва Кънев. През XI в. върху терена се намира некропол, а населението живяло долу край Арда.

Последният период на функциониране на крепостта може да се свърже с войните на император Алексий Комнин срещу норманите през XII в. От този период са открити предреформени билонови монети, изключително редки и с високо качество на запазеност. Животът на „Балък дере“ спира в първата половина на XIII в. Близо хиляда години тук с малки прекъсвания има активен живот, съхранен в културните пластове.

„Разкриването им иска търпение, финансова и логистична помощ“, посочва Ивайло Кънев. Той благодари на община Ивайловград и на кмета Диана Овчарова за оказаната подкрепа за проучването.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 77 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещо не се връзва!

    22 45 Отговор
    Къде са Родопите, къде е Одрин къде е Арда? Интересно е но нещо с местоположенията е объркващо!

    Коментиран от #5, #13, #16, #32

  • 2 козлодой

    9 10 Отговор
    Вени ,а проклятието на фараоня не я ли било тамА ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Християните действат така.

    32 30 Отговор
    Утвърждаването на християнството при император Теодосий Велики води до целенасочено ликвидиране на всякакъв спомен за езическите времена. Сринати са и унищожени езическите паметници и постройки. Другото е яростта, с която християните заличават спомен.

    Коментиран от #8, #21, #26, #28

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вла

    1 25 Отговор
    Няма да боли. Ела не бягай. Само един удар в главата с брадвата
  • 7 Искам

    12 15 Отговор
    С Вени да си търсиме съкровища из планината, голи-голенички. И в Арда да се окъпем после.
  • 8 Християнин

    20 26 Отговор

    До коментар #4 от "Християните действат така.":

    Дааа, всичко което е излишно и което води до угниване на човешката същност и духовност се унищожава. Прави са християните.

    Коментиран от #10, #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иронията е, че

    33 32 Отговор

    До коментар #8 от "Християнин":

    Християнството най-силно унищожава човешката същност и води до угниване на духа и подчиняването му на овчият инстинкт на стадото, пардон на паството.

    Коментиран от #22, #27

  • 11 Въпрос

    43 10 Отговор
    Е какво е толкова невероятното в находката бе, Венелинке. Да не е открил съкровището на Приам? Две монети и три фрагмента от нещо си. И какво му е невероятното? Че са поичтали божества или, че Родопите са били римска провинция?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Валя

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо не се връзва!":

    Нищо не е объркано. Ходила съм там и съм видяла разкопките. Уникално е. И Одрин е на толкова километра

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай салам

    23 0 Отговор
    Районът около Ивайловград влиза в територията на Източните Родопи, който не знае.
  • 16 Еблю

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо не се връзва!":

    Село Хухла се намира в Източните Родопи а р. Арда е на няколко километра, така че всичко е точно.
  • 17 Защо

    56 13 Отговор
    Защо всички учени и медии правят четки на Гърция. Древно гръцки надпис, ГЛУПОСТИ!!! Такова племе или държава не е съществувало. Имало е тракийски племена, имало е Византия но древна Гърция? Малоумници и подмазващи.

    Коментиран от #23, #25

  • 18 Човека Коза

    8 19 Отговор

    До коментар #8 от "Християнин":

    Християните на лъвовете!
  • 19 цвета караячевЪ

    22 1 Отговор

    До коментар #13 от "Валя":

    Одрин е столицата на Китай
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мани мани

    32 8 Отговор

    До коментар #4 от "Християните действат така.":

    А мюсюлманите са света вода ненапита, трол неден. Християните са разрушили езически идоли, и са покръствали хора, докато мюсюлманите са клали хората.

    Коментиран от #29

  • 22 Мани мани

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Иронията е, че":

    Кой ти ги набива тия глупости в празната кратуна? Ердо ли?
  • 23 Мани мани

    18 4 Отговор

    До коментар #17 от "Защо":

    Сега е модерно и добре платени, всички български ценности да се погазват или изкривят като нечии чужди. Много пара има в този подход.
  • 24 От дек на дек?

    10 1 Отговор
    Ех,ВенеРинче!Аз мислех,че само от сеХс разбираш !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Джи

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Християните действат така.":

    Па ти от къде разбра че така е станало, от предишен живот? Не показвай плиткоумието си така.
  • 27 Джи

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Иронията е, че":

    Не можеш да ни бутнеш, турчин мазен.
  • 28 Тук не

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "Християните действат така.":

    е място за фаворизиране или отричане на религиозна определеност. Не правеха ли същото комунистите след 9.9. и "демократите" след 1989? Да си спомним ли например разрушаването на Мавзолея ? В този смисъл като че ли най-приемлива е политиката на Австрия днес - идете във Виена и ще видите паметник на съветския воин -непосредствено до цитати с фашистка идеология. Представата за отминала култура не се гради с разрушаване на паметниците от миналото!
  • 29 Афроиндианец

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мани мани":

    Хич не са убивали хора,ама хич.
  • 30 ббв

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Фаера":

    Откриха древни евра не в нощно щкавче , а в гърне и малко злато но не на кюлчета, а на църковен кръст.
  • 31 Божков

    3 2 Отговор
    Дайте точни координати и аз ще се погрижа за това национално богатство! :)
  • 32 Айде бе,

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нещо не се връзва!":

    Прав си, че има нещо сбъркано, но изобщо не става въпрос за описанието по горе. Река Арда извира от Родопите на българска територия почти на самата граница с Гърция на около 10 км по права линия югозападно от Смолян, и тече на изток през Родопите до Ивайловград, където навлиза в Гърция. Продължава същата посока през гръцка територия и се влива врека Марица, която е гранична река между Гърция и Турция само на около 5 км. от Одрин. Така, че търси обърканото на една педя от раменете си и не се изказвай неподготвен по теми, за които нямаш представа!