19 Октомври, 2020 12:27 32 808 48

7 признака, че сте прекарали коронавирус без да разберете

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • заболяване-
  • симптоми-
  • признаци-
  • преболедували covid-19-
  • без да разберат

Рaзпрocтрaнeниeтo нa кoрoнaвируcа e зaпoчнaлo месеци преди да се разбере за появата му

7 признака, че сте прекарали коронавирус без да разберете - 1
Снимки: shutterstock

Всички вече знаем, че най-честите отличителни симптома на COVID-19 са суха кашлица, треска и затруднено дишане. Но има и други признаци, които не се проявяват толкова често при пациентите, заразени с опасния вирус и поради тази причина се смятат за атипични симптоми, които понякога се пренебрегват. Така че, възможно ли е да сте преболедували COVID-19 и дори да не сте разбрали? Възможно е.

Вече не е тайна, че разпространението на новия коронавирус по света е започнало месеци преди хората да разберат за него - факт, който учени от Оксфорд потвърдиха на базата на обширни проучвания и създадения от тях математически модел, показващ, че броят на заразените във Великобритания може да е много по-голям от официално установения. Именно затова много хора са изкарали COVID-19, но не са знаели, категорични са те.

В процеса на изследванията си те са идентифицирали пет симптома, които са несъмнен знак, че сте прекарали коронавирусна инфекция. Нека да видим кои са те:

1. Загубата на мирис и вкус

Внезапната липса на обоняние учени от медицинското училище в Харвард обясняват с това, че редица клетки в носа съдържат протеини, които стават първите жертви на коронавируса. Едва след това инфекцията навлиза в тялото. Хората, при които се е появил само този симптом, се оказват един от основните преносители на коронавируса. Без да осъзнават, че са заразени, заразяват с него другите около тях.

2. Болка в корема

Болката в корема сигнализира за развитието на пневмония в долните лобове на белите дробове, но може да бъде и независим симптом. Оказва се, че болките в корема могат да се окажат по-често срещан симптом на Ковид-19, отколкото се смяташе досега. Около един на десет пациенти с коронавирус проявява някакъв вид стомашно-чревни симптоми като диария, гадене и повръщане.

3. Лек фоликуларен конюнктивит

Симптомът се характеризира с парене, зачервяване и сърбеж в очите. Коронавирусът може да попадне в организма през лигавицата на устата и носа, но и през очите. Въпреки че най-малко се коментира заразяването през очите, вероятността вирусът, попаднал в тях, да достигне до дихателните пътища и белия дроб, не е по-малка. Специфичното на конюнктивита от коронавируса е, че при него няма слепване на очите сутрин, секретът е обилен, но воднист.

4. Умора

Ако в даден момент сте се почувствали силно изтощени без ясна причина, то тогава това неразположение би могло да се дължи до голяма степен на коронавируса. Умората е сред най-често съобщаваните атипични симптоми, често заедно с други по-често съобщавани признаци като кашлица или треска.

5. Чувство на дискомфорт и замаяност

Установено е, че 1/3 от диагностицираните с коронавирус пациенти в старчески дом във Вашингтон са имали необичайни симптоми като общо неразположение, чувство на дискомфорт, дезориентация, тревожност или замаяност.

6. Хрема, запушен нос и болки в гърлото

Д-р Аткинсън твърди, че това класическо „зимно трио” може да означава лек случай на COVID-19. Тъй като звучи, а и вероятно се чувства като обикновена настинка или пролетна алергия, много хора дори не обръщат внимание.

7. Диaрия

Тя ce нaблюдaвa при мнoгo пaциeнти в Ухaн, къдeтo зaпoчвa пaндeмиятa. Cимптoмът e oткрит при пoчти пoлoвинaтa oт cлучaитe.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Един

    316 3 Отговор
    По тия симптоми, 100% от хората са го прекарали :)))

    Коментиран от #9

  • 3 Behemoth

    151 9 Отговор
    Половината ги имам!Много полезна статия...

    Коментиран от #12

  • 4 Корона глад

    125 4 Отговор
    При Тея симптоми излиза че съм го прекарал отиди около 20-25ходини

    Коментиран от #32

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пройчо

    22 6 Отговор
    глупачка
  • 8 Дотук ясно

    47 10 Отговор
    Мен ме интересува обаче кой щам на този вирус унищожава белите дробове и води до бърза смърт, дори и при млади, здрави хора. Могат ли да го идентифицират още при първия тест и да започнат веднага специфично лечение?

    Коментиран от #10

  • 9 Баш Батка

    35 4 Отговор

    До коментар #2 от "Един":

    То ако мислиш ,че някой им чете статиите на дефЕкти и се лекува по тях! То не беше ранитидин, черен пипер, водка...
  • 10 гост

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "Дотук ясно":

    Не могат, взимат проба от носоглътката.Истинския проблем ще излезе че незабелязано и безсимптомно се озовава в белия дроб.
  • 11 Пух

    34 2 Отговор
    Сега аз не разбрах ... кога идва диарията - след като си прекарал короната или след като тя те е прекарала ?
    Горе нещата са написани все едно сега трябва да ги имаш, а заглавието е - как да познаем дали сме изкарали вече корона...
  • 12 Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    И аз.
  • 13 ОУайлд

    47 2 Отговор
    Всъщност, като малък често боледувах от гнойна ангина и загубата на вкус и обоняние винаги се появяваше веднага. + останалите споменати симптоми (може би само без диарията, ама то като гледам е от редките симптоми...). Както пише и друг в коментарите, излиза че и аз съм я изкарал короната преди около 30+ години, без да съм разбрал. Не искам да съм груб, но повечето възрастни хора, пък било то и без да са с корона, могат да са замаяни и объркани (понякога това е от възрастта, друг път е свързана с лекарствата, които приемат редовно за други болести).
  • 14 Алфа Ромео

    37 5 Отговор
    За пореден път избихте рибата с този вирус, колко удобни симптоми...
  • 15 Рошко

    42 2 Отговор
    По важното че заразата е ударила медиино цялата планета земя
  • 16 Сичко е лъжа и измама

    53 7 Отговор
    Деноноштно ни зомбират с тоа грип тва е лудост и подстрекателите требва да се изтребят
  • 17 ШЕФА

    31 4 Отговор
    И още едно при мъжете трудно ти става к.......ра.

    Коментиран от #21

  • 18 Гост

    52 2 Отговор
    а да питам професорите, ако загубя желание за работа? Това дали е от вируса?

    Коментиран от #39

  • 19 Дааа

    41 1 Отговор
    САМО,ЧЕ ТОВА СА СИМПТОМИ НА ВСЯКА ЕДНА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ПОВАЛЯЛА ВСЕКИ ОТ НАС.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Синан

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "ШЕФА":

    Е значи Шабан не го е прекарвал.

    Коментиран от #31

  • 22 Просветен илюминат

    14 3 Отговор
    Забелязвате ли тази седмица само какви са заглавията на статиите по темата за корона вируса?
    За съдържанието няма нужда да се хаби човек да ги чете.

    Коментиран от #37

  • 23 Дед

    23 2 Отговор
    Ама нали вируса е смъртоносен!? Защо има такива леки симптоми? Тях ги имаме почти всяка година. Къде е логиката? Защо е всичлият този хоротеатър?

    Коментиран от #24, #25, #26, #27

  • 24 Просветен илюминат

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "Дед":

    Егрегорът е енерго-информационно образование, енерго-информационен паразит. Храни се с мисли, чувства, но най-вече с желания и енергия, насочена към дадено нещо/проявление. Колективната проекция на общ род желания, интереси и мисли формира егрегорът. Това е проявлението на типа колективно съзнание. Веднъж формиран, егрегорът прави зависим човека, който е включен към него. Пример: егрегор на Левски, егрегор на ЦСКА, егрегор на чалгата, егрегор на Слави Трифонов, егрегор на тези, които не могат да понасят Слави Трифонов и т.н...
  • 25 Просветен илюминат

    12 5 Отговор

    До коментар #23 от "Дед":

    Матрицата е построена на 4 нива. На първото ниво сме ние – хората-мравчици.
    На второто ниво са марионетките на илюминати – певци, актьори, политици, светски лица и всички останали дълбоко заблудени хорица, които си въобразяват, че са повече от другите. Всъщност те са по-затънали и от обикновените хора и ще берат тежка карма. Един такъв човек е СТ, на който предвиждам поне още 2000 прераждания докато изкупи кармата си към този народ.
    На третото ниво са егрегорите – тези, които ни употребяват и контролират на това еволюционно ниво.
    На четвъртото ниво са тези, които са над егрегорите. Отчасти тези, които ги създават. Някои егрегори са създадени напълно изкуствено, съзнателно и с цел. Тук говорим за целият този brain washing, който се излива върху нас под формата на мултимедия, мода, сексуалност и т.н...
  • 26 Просветен илюминат

    11 5 Отговор

    До коментар #23 от "Дед":

    Най-висшият егрегор – това е егрегорът на парите.
    98 % от човечеството е зависим от него.
    Следва го егрегора на сексът. Егрегорът на секса и егрегорът на парите са взаимно свързани. Симбиозата между тях е толкова добра, че в момента тези два егрегора държат в робство човечеството, без то да си дава ни най-малка сметка.
    Въпросът се състои в това, да можем да контролираме егрегорите, и най-вече себе си. Да си даваме сметка кои мисли са ни продиктувани от егрегора и кои от нас самите. Колко от всекидневните ви мисли, вярвате, че наистина са ваши??? Да ви кажа ли? Едва 5 %... За жалост, без знанието за егрегорите, ние наистина вярваме, че това го мислим именно ние.
    Всеки е изпитвал интерес, даже мания по нещо. Един е събирал изрезки, друг е вманиачен по дадено телевизионно предаване. Всичко това са проявления на егрегора. Изведнъж обаче загубваме интерес. Доскучава ни, писва ни от дадено нещо, което доскоро е било любимо. Това се случва, защото егрегорът към който сме били включени претърпява кристализация – той умира. Това често е съпровождано със прикачване към друг – по-мощен егрегор. Причината да загубим интерес към нещо, най-често е това, че сме намерили да се занимаваме с нещо друго – по-занимателно – т.е. – включваме се към друг егрегор.
  • 27 Просветен илюминат

    12 5 Отговор

    До коментар #23 от "Дед":

    Сега си имаме егрегор на корона вируса.
    Всички с вниманието си което му отделяме и енергията го храним и той става все по-мощен и силен.Докато не спрем да го захранваме той ще продължава все така да присъства в нашето съзнание и ежедневие.
  • 28 волен сидеров

    11 1 Отговор
    а така ,а аутопсия сзо не разрешава-това ако не е шантаж какво е и вие джурналистите сте си евали мамата за някой лев
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЗНАЕЩ

    5 3 Отговор
    ВСЯКА ВЕЧЕР СИ ПРАВЕЪЕ ПРОМИВКА НА НОСОГЛУЪКАТА С ЕДНА ЛЪЖИЧК СОДА В ЧАША С ТОПЛА ВОДА.ГАРГАРА С РАКИЯ ,ЕЛЕКТР.ВЪЗГЛАВНИЧКА НА ГЪРБА,АСПИРИН ПРОТЕКТ ИЛИ АНАЛГИН ХИНИН ПРИ НАСТИНКА
  • 31 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Синан":

    Мен Шабан ме прекара.
  • 32 АНОНИМЕН

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Корона глад":

    Възможно е! Ако кликнеш във уики-то ще видиш, че е имало грипоподобно заболяване от някакъв коронавирус и по хора около 1960 година! Сигурно е имало и преди и след тази година!
  • 33 ДИВАКА

    6 1 Отговор
    ЯДОХ НЯКАКВА РАЗВАЛЕНА ЛУКАНКА ОТ АСЕНОВГРАД И КОРЕМА МИ СЕ РАЗБОЛЯ - ТОВА КОРОНАВИРУС ЛИ Е
  • 34 Сиси

    3 0 Отговор
    Номер 6 са симптоми на грип. Как ги различавате? Довчера всички обясняваха как хремата не е симптом на корона вирус ,а днес не е. После защо никой не вярва ,ами то май на никой не му е много ясна болестта.

    Коментиран от #36

  • 35 Дедо

    3 0 Отговор
    🤣🤣🤣 Направо счупиха тъпомера...
  • 36 даскала

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Сиси":

    Когато ЛЪЖИТЕ са непоследователни , просто изпускат последователността на лъгане !!! Лъжецът , не знае че лъже , затова реди слова след слова - верни или неверни , подобно на политолози , социолози и други платени разказвачи .
  • 37 даскала

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Просветен илюминат":

    Четенето за КОВИД-19 е , като четене на порнографски разказ с детайли от КАМА-СУТРА .
  • 38 Стара чанта

    3 1 Отговор
    Всичките тези симптоми ги имам / особено последния /, когато слушам изцепките на Ниновица !

    Коментиран от #41

  • 39 любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Остави професорите , ами ако Охранителните служби , загубят желание за работа , КОЙ ще пази Народните избранници от Народната любов ???
  • 40 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Тези симптоми ме ПРЕКАРАХА още в детска възраст , понякога заедно , понякога по единично , през годините !!! А това беше преди 50 г. ..........следователно , вирусът е тръгнал от София още през 70-те , пътувал е до Ухан , 50 г. и се е развихрил там , като Тайфун ! Защото в България , Тайфун-и няма .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 даскала

    1 1 Отговор
    Този „ букет “ от симптоми е много разнороден по своята същност . Всеки човек , изучавал Медицински науки , факултативно или от любопитство , ще се изсмее на този „ букет “ .
  • 43 О хо хо

    2 0 Отговор
    Всички тези симптоми може и да НЕ са от коронавируса. Бол други причини и причинители.
  • 44 Тръпката

    2 0 Отговор
    Начи аз си го карам сека зима още от дете..
  • 45 +++++++++++

    0 0 Отговор
    Факти, и вие сте част от ковид пропагандната машина. Глупост след глупост.
  • 46 йокин

    0 0 Отговор
    До тук ясно'',но нямат файда,тоест печалби,да започнат,бързо,спешно,специфично,лечение,се още,сме много пенсионерите.ах.
  • 47 baysando

    0 0 Отговор
    Много информативно. Много благодаря за информацията. Сега вече ми е 100% ясно. Всичко тези симптоми е абсолютно невъзможно да са от обикновен грип. Дори за пръв път ги чувам
  • 48 BG USA

    0 0 Отговор
    Руснаците ни отнеха Македония Америка ще ни я върне