Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 22:30 9 220 13

Първите симптоми при рак на белите дробове

  • рак-
  • рак на белите дробове-
  • симптоми-
  • изследване-
  • непушачи

Непушачите не са застраховани

Първите симптоми при рак на белите дробове - 1
Снимка: shutterstock

Лекари от Обединеното кралство констатираха 8 ключови симптоми, свързани с рак на белия дроб. По-специално, според експертите, болните не са само хора, които постоянно пушат, както се смяташе по-рано. Има и много други причини, излагащи хората на риск.

В същото време учените отбелязват, че за успешното лечение на първия важен етап е необходимо да се разпознаят ранните признаци на фаталното заболяване и да се започне бързо лечение.

Така че ключовите симптоми на заболяването включват кашлица, която не изчезва след две или три седмици, упорити инфекции на гръдния кош, постоянен задух, хронична умора, загуба на апетит и неразбираема загуба на тегло, кашлица на кръв, болка при дишане и продължителна кашлица.

В същото време има и други по-малко чести признаци, които по някакъв начин са симптоми на болестта. По-специално става дума за промяна на външния вид на пръстите, например, когато те станат по-извити или върховете им порастнат. Отокът на лицето и шията, дискомфортът в раменете и дрезгавият глас също са в този списък.

Твърде дълго ракът на белия дроб се считаше за заболяване, свързано с тютюнопушенето. То остава важен фактор, но, както показва практикатата, мащабът на проблема означава, че хората трябва да повишат осведомеността си и за други рискови фактори", каза професор Пол Косфорд.

Въпреки това учените добавят, че основните причини за рак на белите дробове при хора, които не пушат, са пасивно пушене и ефектите на канцерогенни вещества при работа, както и замърсяването на околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само да ви чете новините

    31 0 Отговор
    Човек и може да хване рак!

    Коментиран от #5

  • 2 Asl

    20 2 Отговор
    Рак на белите дробове се причиняват първо от цигари и второ ако работите във завод за СТЪКЛО или добив на пясък, камъни и каолин.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 козлодой

    27 7 Отговор

    До коментар #2 от "Asl":

    И трето ,ако слушате чалга и сръбско ,Азис и Фикри и Тони ,ракът е неминуем
  • 4 Грат Кузлудой

    17 2 Отговор
    "външния вид на пръстите, например, когато те станат по-извити или върховете им порастнат. Отокът на лицето и шията, дискомфортът в раменете и дрезгавият глас"
    Бая зомби филми кой е гледал ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Criminal

    6 0 Отговор
    По тея симптоми и други посочени в други постове, май имам рак, болен от covid, болен от настинка..................
  • 7 Питанка

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Asl":

    За електронните цигари (ВЕЙП) важи ли?
  • 8 Тумбстоун

    3 2 Отговор
    До 6, това дори и на майтап няма да го напиша, с болестите шега не бива.
  • 9 Нали щяхме

    6 0 Отговор
    да измреме от К19, какъв е сега този рак. С глад не ни уплашихте, с високи сметки също и с К19 не успяхте. Сега с рака. Май нещо горе богоизбраните се уплашиха, че ще ги наритат. Първи закон в космоса: Няма нищо вечно! Рано или късно богоизбраните ще духат супата!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Все от нещо

    5 0 Отговор
    трябва да се умре... Смъртта е единственото сигурно нещо в живота (са казали мъдрите хора) и ето защо: "Носете си новите дрехи, падаме, както ходим, умираме, както спим" - Стефан Цанев. Само, че докато дишаме, УМНАТА! Важно е да не вредим на околните! Няма да е лошо!
  • 12 Буенос Айрес

    2 0 Отговор
    Свързването на рака на белите дробове с тютюнопушенето е заради първите цигари с филтър, при който е използван азбест.
    Основните канцерогенни фактори във въздуха са фини прахови частици, азотни окиси от изгорелите газове на автомобилите и някои други химически замърсители.
  • 13 Румен

    2 0 Отговор
    Стара болест която вече я няма. Сега всичко е Коронавирус