20 Октомври, 2020 18:54 18 986 13

4 напитки свалят холестерола и прочистват кръвоносните съдове

  • напитка-
  • вода-
  • сок-
  • чай-
  • полезно-
  • холестерол

Здравословните напитки са неделима част от добрата диета

4 напитки свалят холестерола и прочистват кръвоносните съдове - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме чували за "лошия" холестерол, който е полезен и вреден. Ако нивото му се повиши в кръвта, тогава съдовете стават крехки, стените се сгъстяват и луменът се стеснява, пише zdrave.to.

Колкото по-голямо е отклонението от нормата, толкова по-голям е рискът човек да развие сериозни усложнения. Например, атеросклероза, инфаркт, инсулт, хипертония. За да се намали процентът на холестерола, обикновено се препоръчва да се приемат лекарства и да се промени диетата.

Препоръчва се обаче и да се включат в диетата и редица здравословни напитки.

Ето кои могат да са полезни:

Обезмаслено мляко

При висок холестерол се препоръчва да се изключат мастните млечни продукти от диетата. Въпреки това, напитка, в която са отстранени мазнините, е изключително полезна. Така според резултатите от едно от проучванията се оказа, че когато обезмасленото мляко е било включено в диетата, делът на холестеролните съединения намалява с 8% за 4 месеца.

Съдържащият се в продукта холин намалява количеството на вредното вещество в кръвта. Калият поддържа здравето на съдовете и сърцето.

Чай

Напитката съдържа флановоли, танини, кофеин. Тези съединения имат положителен ефект върху имунната и нервната система, липидния метаболизъм. Процентът варира за сортовете чай. Най-полезните по отношение на състава си са черните и зелените сортове, билковите отвари.

Чаените напитки съдържат катехини, които действат като понижаващи липидите средства. Тези съединения понижават нивото на нежелан холестерол или липопротеини с ниска плътност в кръвта. В същото време нивото на добрия холестерол се повишава. Оказва се, че вероятността от развитие на атеросклероза намалява.

Сокове

Напитките, направени от естествени плодове, зеленчуци и горски плодове, тонизират тялото, премахват вредния холестерол от кръвта и намаляват риска от инсулти или инфаркти. Метаболизмът се подобрява, имунитетът се укрепва.

Препоръчва се да включите в диетата плодови смутита от портокал, морков и ябълка, тиква, краставица или черешов сок. Напитки от цвекло, домат, нар също помагат перфектно.

Минерална вода

Напитката елиминира излишния холестерол, нормализира храносмилането, подобрява състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Препоръчва се добавяне на вода с разтворени соли и микроелементи в диетата само след консултация с лекар. Клетките трябва да получават достатъчно вода, преди да ядат. Това ще помогне за насищане на течността, за да се избегне сгъстяване на кръвта след хранене.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ханд

    18 2 Отговор
    Чакаи че от чаи и минерална вода ще ти падне кръвното налягане.
  • 2 АНОНИМЕН

    19 3 Отговор
    И вино, и вино!
  • 3 сигура

    20 1 Отговор
    Натурален отлежал сок от червено грозде.
  • 4 Дълбоко Виждащ

    10 5 Отговор
    ЛОШИЯТ ХОЛЕСТЕРОЛ не може да Бъде Полезен!Има ОБЩ Холестерол,образуван от Добър Холестерол НДЛ и Лош-ЛДЛ!

    Коментиран от #6

  • 5 Д-р Хаус

    16 10 Отговор
    Все едно чета глупостите на оня измислен професор Мермерски.. Млечице, ябълки, чай.. дрън, дрън. По тая логика дайте да пасем люцерна, яденето на трева сигурно ще намали холестетола
  • 6 Дълбоко Виждащ

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "Дълбоко Виждащ":

    В Общия холестерол имам спомен ,че влизат и Триглицириди!За добър Холестерол Пийте Шуменско,Старозагорско,Пиринско ,имаше май и Софийска бира-Астика !Яжте много ядки без Фъстъците от които правят фъстъчното масло!Много Морска мазна риба,без Сьомга гледат я в сетки и я хранят,като броилерите!Нашия Паламуд и тази другата ,като него-Лефер,Скумрия и всякаква риба и на речна наблягайте!Не пийте Купешки алкохол и от Фри шопове съм мъкнал не струват,така както Домашната ракия от Супер качествен Материал!С Ракията само при Сериозен повод,КАТО МЕХЛЕМ-не всеки ден!Най много 2пъти на седмица не повече от юзче и половина!

    Коментиран от #7

  • 7 антрашпиц

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дълбоко Виждащ":

    Аз пък забелязах,че с ракия кръвното ми пада.Така че,при мен тя е на почит.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фредито

    2 3 Отговор
    Нищо вярно пий една шепа лекарства най различни и приключва с всичко
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Предник

    1 0 Отговор
    Лошият холестерол е като добрият, само че лош!
  • 13 оли кром

    1 0 Отговор
    лош,добър няма всичко е вредно.пийте бир.бира всеки ден и мъничко Ени ракъ 50грам,и ши живейте и пейте