20 Октомври, 2020 16:27 4 792 12

Градът, който не бива да се назовава, заради проклятие (СНИМКИ)

  • италия-
  • суеверия-
  • онзи град-
  • колобраро-
  • вещици-
  • проклятие-
  • лош късмет-
  • уруки

Страхът от лошото име на града е толкова дълбок, че полицията дори не глобява посетителите за превишена скорост по местните пътища

Градът, който не бива да се назовава, заради проклятие (СНИМКИ) - 1
Снимка: shutterstock

Сгушен в ефирния пейзаж на сурови планински вериги, буйни гори и древни села в Южна Италия, има град, който крие зловеща тайна. Ако някога решите да посетите този град, не трябва да казвате името му, защото местните вярват, че това носи нещастие и лош късмет.

Колобраро е древен град, изграден върху хълм в южния италиански регион Базиликата и се смята за най-нещастното населено място в страната.

Вместо да го назовават, те казват „chillu paese“, което на местен диалект означава „този град“.

Градът, който не бива да се назовава, заради проклятие (СНИМКИ)

Според легендата, която датира от 40-те години на миналия век, Биаджо Вирджилио, тогавашен кмет на Колобраро, обявил на висок глас по време на среща в близкия град Матера: „Нека този полилей падне на главата ми, ако не казвам истината!“ След като изрекъл това, полилеят паднал от тавана и го убил на място.

Така градът на Вирджилио бързо се превърнал в синоним на лоши поличби и лош късмет. И днес градът до голяма степен все още се счита за място, чието име е по-добре да не се споменава.

Жителите на съседните села го наричат „Cudd Pais“ („този град“) и бързат да чукнат на дърво, когато чуят името му, за да изгонят всяко нещастие и да повикат късмета при себе си.

В допълнение към историята за полилея, от поколения жителите на Колобраро си предават приказки за вещици и магьосници.

Градът, който не бива да се назовава, заради проклятие (СНИМКИ)
Снимки: Facebook

Една от тези приказки разказва за могъщи вещици, известни в цяла Южна Италия през 50-те години, които местните наричат маскиаре. Тези могъщи жени, които владеели черна магия, държали под контрола си Колобраро, правейки мощни тъмни заклинания и хвърляйки проклятия върху всеки, дръзнал да произнесе името на града.

Градът, който не бива да се назовава, заради проклятие (СНИМКИ)

Благодарение на тези истории този малък италиански град се прочува в цяла Италия, като сборище на зли вещици и тъмни сили, които изпращат лош късмет на всеки и всичко доближило града.

Там където суеверията избуяват

Съществуването на подобни суеверия, легенди и приказки е напълно нормално за този район на Италия. Разположен между Калабрия и Пулия, южният регион Базиликата е доминиран от необятен пустинен и лунен пейзаж, където призрачните градове не са необичайна гледка, а местните все още имат силна връзка с традициите и суеверията.

Но да живееш в прокълнат град, който хората предпочитат да избягват, не е мечтата на всеки. Ето защо, за да се възползват от тези суеверия и легенди, през 2011 г. жителите на Колобраро организират ежегоден уличен спектакъл, наречен „Сън за нощта... в това село“.

Всеки август посетители от целия регион идват, за да гледат представлението с участие на вещици, маскиари и други страховити и зловещи създания. Шоуто се случва по улиците и по площадите на града.Градът, който не бива да се назовава, заради проклятие (СНИМКИ)
Снимки: Facebook

При пристигането си, гостите получават амулет срещу нещастието на града: абитиното , който съдържа три зърна сол срещу заклинания, три зърна пшеница - като символ на плодородието, три листенца розмарин - в името на любовта, красотата и борбата със злите духове и цветчета лавандула като символ на добродетелта и спокойствието.

Градът, който не бива да се назовава, заради проклятие (СНИМКИ)
Снимки: Facebook


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    28 1 Отговор
    НЕ НАЗОВАВАЙТЕ ИМЕТО НА БАРЦЕЛОНСКИ...СЕЩАТЕ СЕ ЗАЩО....

    Коментиран от #6

  • 2 гост

    15 1 Отговор
    И ко по-прокълнат е от градовете у нас?
  • 3 гара Яна

    13 1 Отговор
    "Градът" всъщност е село.
  • 4 Хаджи Хаджи Българин

    8 0 Отговор
    Ах Милена, Милена!!!!!
  • 5 Вла

    8 0 Отговор
    Кефят ме историите за Конан, който никак не си пада по магьосници, стои в подземията на някаква пирамида, срещу някакъв магьосник, на хиляда години,обграден от немъртвите му слуги и му казва, "какъвто и да си, закалената стомана ще те направи на парчета! "
  • 6 Ханджията

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

    Ще дойде Гешеф с бухалките от НАП, КНОКПИ, ГДБОП, ВиК, КАТ, СИК, ВИС, ТИМ и НСОще ти пребъркат къщата, ще подхвърлят пакетчета с кокаин и дискове с детска порнография!!!
  • 7 Кукер

    7 0 Отговор
    А е тия що не си внесът кукери от Ямбол
  • 8 Бай Иван страшника

    2 0 Отговор
    Страшни работи стават в Южна Италия, само в булгартабекерия не става нищо страшно, но най-страшното е , ако ти се налага да живееш в бг.
  • 9 един от стадото

    0 0 Отговор
    тъй, е какво работят тия, освен да печелят от наивници в този град от селски тип, май обратното беше
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сдзц

    0 0 Отговор
    А в БГ е още по-страшно. Остава да не произнасяме името на държавата докато Бойко е на власт.
  • 12 За овце

    0 0 Отговор
    Де и у нас да падаха тежки предмети на главите на всички лъжливи политици и да ги трепеха на място, България щеше да е благословена.