4 109 10

Рецепта на деня: Врачанска саламура

Традиционна за северозападния край пилешка супа

Рецепта на деня: Врачанска саламура
Снимка: Shutterstock
Необходими продукти:

3 бр. пилешки бутчета (горна и долна част)

3-4 червени чушки

3-4 зелени чушки

3 домата

3-4 скилидки чесън

магданоз

черен пипер на зърна, сол

3-4 с.л. олио

1-2 с.л. оцет

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера загрявате олиото и слагате бутчетата. Добавяте сол и черен пипер на зърна. Когато бутчетата се запържат, добавяте вода и ги оставяте да се варят около 35-40 минути.

Изпичате чушките и доматите. Може на парти грил, скара, или дори в тефлонов тиган върху котлона.
В голямо хаванче или купа счуквате чесъна с малко сол. Прибавяте печените чушки и домати и счуквате и тях.

Добавяте нарязания магданоз и оцета. Разбърквате всичко добре. Изваждате свареното пиле и го обезкостявате. Прецеждате бульона. Слагате бульона отново на котлона. Прибавяте пилешкото месо.

Прибавяте сместа от хаванчето. Оставяте да ври не повече от 3-4 минути. Сервира се гореща.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Sofia

    3 10 Отговор
    Бляк, Бляк
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пущиняк

    21 0 Отговор
    Сервира се гореща-с лют пипер и 300 грама ракия домашарка...Ибре оро...
  • 4 Я па тоя

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "въпросче":

    И кво сега-заради някаква си мацка и чесън ли да не ядем-абе много изискани станахте бе...То като че ли тая мацка злато се...е......
  • 5 Тони

    15 2 Отговор
    Спомням си навремето моята баба правеше такава и кюфтета и айдеее госкето на панаира...... Тая саламура колко ракия пие, мале, мале!!!!
  • 6 Hjjgv

    4 7 Отговор
    Чалъмите ги няма...да се отпени първата вода да се излее и да се добави още гореща, как да се избистри бульона след като се прецеди. Ама чукча писател.
  • 7 Стига бе

    8 2 Отговор
    Тая знае ли какво значи саламура?
  • 8 Йозеф

    3 3 Отговор
    Пилешки курбан.
  • 9 Бай Пешо

    3 0 Отговор
    В Тетевенският край се прави риба саламура, която също е една наслада за душата!
  • 10 Гост

    0 0 Отговор
    Саламура,саламура,хвани ме за.........косата

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.