Last news in Fakti

21 Октомври, 2020 15:53 1 903 6

НАСА ще вземе проба от астероид, който може опасно да приближи Земята

  • наса-
  • астероид-
  • земя-
  • проба

Това е първата мисия от този тип за НАСА

НАСА ще вземе проба от астероид, който може опасно да приближи Земята - 1
Снимка: Shutterstock

Космически апарат на НАСА ще направи опит да вземе проба от астероид в първа по рода си мисия за американското космическо ведомство, предава ДПА.

Сондата ОСИРИС-РЕКС ще вземе образец от почвата на астероида Бену, който ще бъде върнат на Земята, за да бъде изследван.

Астероидът Бену се намира на разстояние 290 милиона километра от Земята и може опасно да се доближи до нашата планета през следващото столетие. Въпреки това рискът от сблъсък е доста малък.

Сондата ОСИРИС-РЕКС, която беше изстреляна през 2016 година, е с размерите на голям ван. Тя ще маневрира в район с размерите на 3 паркоместа, заобиколен от огромни скали.

Когато достигне на няколко метра от Бену, апаратът ще разгърне роботизираната си ръка, ще изстреля азот под налягане, за да оголи повърхността, и ще изсмуче проба от 60 до 2000 грама, преди да отлети отново към Земята. Маневрата ще се предава на живо в 21:00 часа по Гринуич на сайта на НАСА.

Заради голямото разстояние сигналът пристига на Земята с 16-минутно закъснение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска

    6 3 Отговор
    Колкото могат да вземат проба от Ковида, толкова и от въображаемия астероид. В небето има 2 Велики светлини - Слънцето и Луната и 7 звезди, другото са диаманти. Земята е ПЛОСКА. Наса - студио за комикси.

    Коментиран от #6

  • 2 Анонимен

    11 1 Отговор
    По новините казаха, че вече е взета пробата. Факти много сте на зад с новините. Да ви кажа, че Втората световна свърши.
  • 3 Бесен Язовец

    3 5 Отговор
    Ще вземат проба от НАСА ама от акано на сняг !
  • 4 шегаджии

    8 2 Отговор
    Тия тъпунгери нямат мобилен обхват на 75% от територията на САШ, щели да маневрират ван на 3 паркоместа на милиони километри.
  • 5 лекарите са на първа линия

    0 0 Отговор
    Те трябва да му вземат проба(ама ще му излезе скъпо).
  • 6 Николай

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска":

    Тъжно че има много хора които вярват на лъжите и измамите на НАСА които са срещу Божието слово