21 Октомври, 2020 16:57 3 914 17

Снежен леопард заживя в Софийския зоопарк

  • леопард-
  • снежен леопард-
  • зоопарк-
  • софия-
  • зоологическа градина

На Балканския полуостров този рядък и ценен вид може да се види само у нас

Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много рядък вид от семейство Котки – снежен леопард (Рantera uncia) или барс, както още го наричат. Мъжкият екземпляр пристигна в Зоологическата градина в София от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Животното е младо, на възраст 2 години и 5 месеца и носи името Никс. Транспортът се извършва от специализирана фирма за превоз на животни, която е одобрена от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Снежен леопард заживя в Софийския зоопарк

Това е първият снежен леопард, който пристига у нас и този ценен екземпляр може да се види единствено в Софийския зоопарк. Барсът е в категория „Застрашен вид“ на Световната червена книга. Среща се в централна и южна Азия, в скалисти планински райони до 6000 м. надморска височина.

От тази най-харизматична и потайна голяма котка в природата са останали едва около 8 000 екземпляра и броят им продължава да намалява. Основните заплахи за вида са бракониерството, незаконната търговия на кожи и части от барса за нуждите на традиционната източна медицина. В момента в зоопарковете по света се отглеждат едва около 700 барса и столичният е един от тях.

„Нашият зоопарк беше одобрен от Европейската програма за застрашени видове (ЕEP) на ЕАЗА, по която кандидатствахме, за да получим този снежен леопард. Координаторът по програмата, който отговоря за тези котки ни увери, че догодина ще получим и подходящ женски барс, за да успеем да ги размножим. Това е и главната цел на програмата, която е основен консервационен инструмент на ЕАЗА - размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и спомагане за възстановяването на техните популации в природата. През 21 век консервационната роля на зоопарковете е все по-значима и се превръща в тяхна основна функция. Ние следваме тенденцията и активно се включваме в тези дейности като участваме вече в 8 ЕЕР програми, въпреки, че е все сме още кандидат член на ЕАЗА. Затова и една от най-важните стъпки за развитието на зоопарка е да станем част от европейското семейство на зоопарковете и така да можем да получаваме още по-редки и застрашени животни“, каза Добромир Бориславов, директор на ОП „Зоологическа градина-София“.

За снежния леопард Никс в столичния зоопарк е приготвен нов дом, одобрен от ЕАЗА, с подходящо вътрешно и външно заграждение, чиято цялостна реконструкция беше реализирана през 2017 г. с финансови средства на столична община. За доброто здраве и състояние на голямата хищна котка ще са нужни от една до три седмици, за да се адаптира с новото място и едва тогава ще може да бъде показан на посетителите на Зоологическата градина.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалко за животното

    19 4 Отговор
    Докараха го тук да мизерства
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вуцата

    11 2 Отговор
    Горкото животно! Сега ще разбере какво е нещастие.
  • 4 Шива

    6 3 Отговор
    Е пуснете бедното творение обратно в кашмир.вие сте коравосърдечни първобитни хомосапиенси.

    Коментиран от #5

  • 5 мишмаш

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Шива":

    Да го убият заради кожата ли?

    Коментиран от #6

  • 6 Кашмирец

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "мишмаш":

    Еми платежоспособните господа от Англия и Америка са виновни не бедният индиец който едвам оцелява.

    Коментиран от #7

  • 7 Писна ми

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кашмирец":

    Денгите госпожо денгите мъни мъни кеш дебати лева това е проблема на света за това се убиват животни,за това се горят и заравят токсични отпадъци,за това се изсичат горите,за това се избиват брат с брата.
  • 8 Stéphanie 🎲

    6 1 Отговор
    Колко е красив милият 😕😢.Затворник в България ,ще умира от глад и студ.Върнето го обратно съдисти ...

    Коментиран от #9, #13, #14, #15, #16

  • 9 един от стадото

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    .. и целия на ''камъни''. Какво нещо е еволюцията. Хиляди години природата се е грижила за оцеляването му, сега на постоянен показ против волята му, пред погледа на кибиците...
  • 10 Е сега

    6 0 Отговор
    Като види сметката за парно само ще избяга обратно в кашмир
  • 11 Перо

    6 0 Отговор
    А никой ли не се запитва,защо го няма в другите зоологически градини. На каква надморска височина живее,каква площ изминава ежедневно,какви са климатичните условия. Сега животното е като в затвор,а не в защитена паркова зона,като в САЩ.
  • 12 Монголец

    4 1 Отговор
    С тези приятелчета си паса овците в тиеншанските възвишения.много са добронамерени.
  • 13 Миро

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Ще умира от студ? ти прочете ли къде живее? А и те искат да го размножат което е добра идея. но после да ги пускат на свобода малките,ще е яко да си имаме такива на Мусала примерно. Много са сладки.
  • 14 Бозар

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    От студ няма да умре. През зимата в снега ще се чувства като у дома си. По-скоро не знам как ще издаяни през лятото на жегите. Дано има климатик или пък да му слагат ледени блокове в клетката.
  • 15 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Къде е да го върнат ма Стефке? Не четеш ли че са го получили от чешкото зоо. Щом на 2 години значи е роден там , и не познава живот в естествена среда. Ако го върнат обратно в естествената му среда той немое се оправи щото не познава дивия живот. Ходила ли си в чешкото зоо? Не е кой знай колко по луксозно от софийското.
  • 16 маркиз дьо съд

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Съдистите в съдове ли живеят, съдят ли?
  • 17 Иванов

    3 0 Отговор
    Щом е роден и пораснал в плен, барсът не може да бъде пуснат в естествената си среда! Няма навици на диво животно. Може би инстинкти са му останали, но докато се адаптира ще застане на мушката на някой бракониер. Ще дойде ден, когато за убийство на бозайник, а някога и за убийство на всяко животно ще се носи отговорност, като за убийство на човек! Първо трябва повсеместно да се забрани лова на диви животни. Никой няма право да отнема живота на Божие създание.