25 Октомври, 2020 18:04 7 420 31

Тиквата прави чудеса за здравето

  • тиква-
  • здраве-
  • полезно-
  • витамини-
  • храна

Тя е витаминозна бомба с безброй ползи

Тиквата прави чудеса за здравето - 1
Снимка: shutterstock

Около тиквата витае вековен спор - плод или зеленчук е тя? Тук обаче сме в ситуация, в която всички са прави. Тиквата е от рядка група плодови зеленчуци и има качества и на плод, и на зеленчук едновременно. Тиквата има и семки, годни за консумация, а към тази цялата уникалност можем да добавим безброй ползи за здравето, както и мек приятен вкус, пише DarikNews.

Силно хранителна и особено богата на витамин А

Тиквата има впечатляващ хранителен профил. Тя притежава високо ниво на витамини и минерали, като същевременно е с ниско съдържание на калории. Тиквата е нискокалорична, тъй като 94% от нея са вода. Тя обаче притежава и много високо съдържание на бета-каротин и каротеноиди, които тялото ви превръща във витамин А.

Антиоксидант, който намалява риска от хронични заболявания

Свободните радикали са молекули, произведени от метаболитния процес на тялото ви. Макар и силно нестабилни, те имат полезни роли, като унищожават вредните бактерии. Въпреки това, прекомерните свободни радикали във вашето тяло създават състояние, наречено оксидативен стрес, което е свързано с хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и рак. Тиквата съдържа антиоксиданти, като алфа-каротин, бета-каротин и бета-криптоксантин. Тези ѝ качества могат да неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките ви. Проучвания показват, че антиоксидантите предпазват кожата от увреждане от слънцето и намаляват риска от рак, очни заболявания и други състояния.

Тиквата прави чудеса за здравето
Снимка: shutterstock

Коктейл от витамини, които повишават имунитета

Тиквата е заредена с хранителни вещества, които могат да засилят имунната ви система. Тя има високо съдържание на бета-каротин, който тялото ви превръща във витамин А. Изследванията показват, че витамин А може да укрепи имунната система и да помогне в борбата с инфекциите. Принципно хората с дефицит на витамин А имат по-слаба имунна система.

Тиквата също има високо съдържание на витамин С, за който е доказано, че увеличава производството на бели кръвни клетки, помага на имунните клетки да работят по-ефективно и заздравява раните по-бързо.

Освен двата витамина, споменати по-горе, тиквата също е добър източник на витамин Е, желязо и фолиева киселина, които доказано помагат и на имунната система.

Защитава зрението

Обикновено зрението се влошава с възрастта. За щастие, приемането на правилните хранителни вещества, може да намали хода на времето. Тиквата има в изобилие хранителни вещества, които ще направят зрението ви силно, докато тялото ви остарява. Съдържанието на бета-каротин в тиквата осигурява на тялото ви необходимия витамин А. Изследванията показват, че дефицитът на витамин А е много често срещана причина за слепота. Учените са установили, че хората с по-висок прием на бета-каротин са в значително по-нисък риск от катаракта, друга често срещана причина за слепота. Тиквата също е един от най-добрите източници на лутеин и зеаксантин - две съединения, свързани с по-ниски рискове от свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) и катаракта.

Освен това тиквата съдържа солидни количества витамини С и Е, които функционират като антиоксиданти и могат да попречат на свободните радикали да увредят очните ви клетки.

Тиквата прави чудеса за здравето
Снимка: shutterstock

Хранителна плътност и ниски калории - рецепта за отслабване

Тиквата е изключително нискокалорична, въпреки че е тъпкана с хранителни вещества. Тя е много подходяща храна за отслабване, защото можете да ядете повече от нея, за разлика от други източници на въглехидрати, като ориз и картофи. Нещо повече - тиквата е добър източник на фибри, които могат да помогнат за ограничаване на апетита.

Антиоксидантите намаляват риска от рак

Ракът е сериозно заболяване, при което клетките растат необичайно. Раковите клетки произвеждат свободни радикали, за да си помогнат да се размножават бързо. Тиквата съдържат каротеноиди, които функционират като антиоксиданти. Тези съединения са свързани с по-ниски рискове от рак на стомаха, гърлото, панкреаса и гърдата.

Калий, витамин С и фибри спомагат за здраво сърце

Тиквата съдържа разнообразни хранителни вещества, които могат да подобрят здравето на сърцето ви. Тя е с високо съдържание на калий, витамин С и фибри, които способстват за доброто функциониране на сърцето. Проучвания показват, че хората, който приемат калий, имат по-ниско кръвно налягане и намален риск от инсулти - два от най-рисковите фактори, които засягат сърцето. Високото съдържание на антиоксиданти може да предпази „лошия“ LDL холестерол от окисляване. Когато LDL холестероловите частици се окисляват, те могат да се слепват по стените на кръвоносните съдове, което пък ограничава потока на кръв в съдовете и увеличава риска от сърдечни заболявания.

Съединения за здрава кожа

Тиквата притежава хранителни вещества, които са чудесни за вашата кожа. Първо, има високо съдържание на каротеноиди като бета-каротин, които тялото ви превръща във витамин А. Проучванията показват, че каротеноидите като бета-каротин могат да действат като естествен слънцезащитен крем. Веднъж погълнати, каротеноидите се транспортират до различни органи, включително кожата. Там те помагат за защита на кожните клетки от увреждане от вредните UV лъчи.

Тиквата също има високо съдържание на витамин С, който е от съществено значение за здравата кожа. Вашето тяло се нуждае от този витамин, за да произведе колаген и протеин, които поддържат кожата здрава.

Освен това, тиквата съдържа лутеин, зеаксантин, витамин Е и много антиоксиданти, за които е доказано, че повишават защитните сили на кожата ви срещу UV лъчите.

Лесна диета

Може да добавите тиквата към вашата диета. Тя е вкусна за добавка към здравословното ви меню. Нейният сладък вкус я прави популярна съставка в ястия като кремове, пайове и палачинки, но тя си пасва със солени ястия, като печени зеленчуци, супи и тестени изделия.

Тиквата има трудна за рязане кора, но след като вече сте я нарязали, извадете семките и ги изсушете. Семената също са годни за консумация и са пълни с хранителни вещества, които предлагат много други предимства. Например, тиквените семки могат да подобрят здравето на пикочния мехур и сърцето.

Най-лесният начин да ядете тиква е да я подправите със сол и черен пипер и да я изпечете във фурната. Много хора също обичат да правят тиквена супа, особено през зимата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    57 1 Отговор
    За това какво е тиквата питайте оригинала.

    Коментиран от #30

  • 2 Вярно е

    34 0 Отговор
    В Перник тикви на тиквата убиват хора за удоволствие!
  • 3 456

    10 1 Отговор
    Така е, но ха,ха ,ха ....
  • 4 хххх

    30 0 Отговор
    Прави изхождането леко,меко и без зор.
  • 5 РЕАЛИСТ

    16 2 Отговор
    Време за тикви. Хелоуин наближава. Купихте ли си вече?
  • 6 no name no face no number

    34 0 Отговор
    Има една дето прави чудеса ама само за себе си и не е полезна за здавето на другите,а и е инат
  • 7 Ян Тревоман

    24 1 Отговор
    Как бе нали тиквата има корона
  • 8 тттттттттт

    21 0 Отговор
    Гербери-канибали...
  • 9 Гого

    26 1 Отговор
    Прочетох статията. Добре. Прочетох статията пак, заменяйки наум тиква с ББ. Много яко се получава.

    Коментиран от #31

  • 10 Боко 🎃

    21 0 Отговор
    🎃 се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания.
  • 11 Тепсия за главата

    27 1 Отговор
    В БГ тиквата помага само на ГЕРБ.
  • 12 Тъпу тролче

    29 1 Отговор
    Факти, тази статия да не е някаква предизборна агитация!!! 😁

    Коментиран от #13, #20

  • 13 Гулю

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тъпу тролче":

    хахахахахаха ! яко!
  • 14 Мимч

    16 0 Отговор
    Подправка със захар съм чувал,ама с чер пипер и сол е много интересно кой го е консумирал,да сподели....
  • 15 Рошко

    10 1 Отговор
    Полезна е, ама тая дето ни управлява под дикговката на хиро мустафа ни е............. отвсякъде

    Коментиран от #29

  • 16 Лост

    10 0 Отговор
    Я кажете и за тиквеното семе, че помага против глисти.
  • 17 БЕлкар

    15 1 Отговор
    ТИКВАТА УМОРИ ИНВАЛИДИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ.ОТРОВА!!!
  • 18 Тиква се бере,

    14 1 Отговор
    Само с Мачете!
  • 19 В БГ,

    14 1 Отговор
    Хората се натровиха с Тиква.
  • 20 електорална 1

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тъпу тролче":

    Ей, браво, отдавна не се бях смял така!
  • 21 Последното изследване

    11 3 Отговор
    при тиквите показва че могат да се заразяват с коронавирус.
  • 22 Пешо

    9 2 Отговор
    Уж прави чудеса, а пък Тиквата хвана Ковид-19 ...
  • 23 Ахахах

    8 2 Отговор
    Прочетох заглавието на статията и изтръпнах. Реших, че тиквата е подала оставка и е вече в затвора.
  • 24 2мме4н4н

    7 1 Отговор
    Дааа, Тиквата сътвори чудеса за има-няма 10 години. От по-предпоследно място по бедност, се наредихме на задПоследно.
  • 25 Behemoth

    4 1 Отговор
    Затуй сме я сложили най отгоре мои....от акъл.... ХАХАХА...Душко Добродушковци нейдни!
  • 26 1122333

    4 0 Отговор
    Направете си баница от настъргана тиква с орехи и канела. Но знаете ли, че гнила тиква е опасна за животни ,който я изяждат, натравят се и умират
  • 27 един от многото

    6 1 Отговор
    В България от зелена тиква ни се драйфа. Десет години тиква , зелена и отровна. Бая народ си отиде от тази тиква.
  • 28 От дек на дек?

    2 1 Отговор
    Баба хранеше пра сетата с тикви,но СашоНереза от СДС-то предпочита тава с кюфтета и то да са от държавната копанка.
    Срещу една тава кюфтета е готов по цял ден да възхвалява банкянскатаТиква.
  • 29 РОШАВИЯ

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Рошко":

    Еми...то е ясно........Народ от ТИКВИ, може да бъде управляван единствено и само от...ТИКВИ.....
  • 30 Верно ли бе

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "шегичка":

    Дааа, прави чудеса и със здравето и с бизнеса и с всичко, може в гроба да те вкара, може фирмата да ти преватизира, всичко може 🎃, особено Банкянската
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.