Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 06:43 5 242 12

Димитровден е!

  • имен ден-
  • димитровден-
  • свети димитър

Празникът е сред най-почитаните дни в годината и заради многото именици

Димитровден е! - 1
Снимка: Shutterstock

Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври имен ден имат всички носещи неговото име: Димитър, Димитрина, Драган, Димо, Димка, Митко, Митре и сродни. Най-често свети Димитър е изобразен на кон, убиващ Лий – символ на неверника антихрист.

Свети Димитър е роден през 3 век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимилиян възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Това се случило през 306 година. Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията срещу тях били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Миротворец. Заради чудотворната сила на мощите му, Св. Димитър бил почитан като покровител на гр. Солун.

Днес мощите на св. Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм. В деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от цял свят. За покровителството на светията днес си съперничат гърци, българи, сърби и руснаци.

Според народното предание Свети Димитър е брат близнак на Свети Георги. Приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки. Георги му зарекъл, че ако види от стряха кръв да капе, то значи е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе и тръгнал към Георгиевата страна на света. Заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си раздели годината по братски - за свети Георги лятото, а за свети Димитър - зимата.

Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година: ако месечината е пълна - пълен ще бъде и кошера с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.
Характерно е и обредното гадаене по първия гост стъпил в дома /полазник/, добър и заможен ли е госта, такава ще е и годината.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави именниците цяла година. На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле — с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена. Сервират се зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Борис

    38 0 Отговор
    Да са живи и здрави всички именяци ,и да не забравят да почерпят 😁.
  • 3 РЕАЛИСТ

    3 11 Отговор
    Византийски глупости.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на ДЕСИСЛАВА ЦВЕТАНОВА от ГРАД ЛОМ на ДЕСИСЛАВА СТОЯНОВА ДИМИТРОВА ТЕРЧЕВА водеща на закритото РАДИО ЕЛТО ЕФЕМ ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН ДАМИ
  • 6 Българка

    6 0 Отговор
    Честито на всички именници! Желая здраве, късмет и свобода!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иванов

    2 0 Отговор
    Честит празник на всички!
    Нека Бог по молитвите на Св.Димитър да ни пази, помага, подкрепя и закриля! И да ни дарува мъжество и твърдост да отстояваме и пазим Православната си вяра и да водим православен начин на живот!


    п.с. До авторката на статията - не наблягате на народните поверия и заблуди относно празника! Вместо това може да разкажете за чудесата извършени от Св.Димитър!
  • 10 Иванов

    2 0 Отговор
    Честит празник на всички!
    Нека Бог по молитвите на Св.Димитър да ни пази, помага, подкрепя и закриля! И да ни дарува мъжество и твърдост да отстояваме и пазим Православната си вяра и да водим Православен начин на живот!


    п.с. До авторката на статията - не наблягайте на народните поверия и заблуди относно празника! Вместо това може да разкажете за чудесата извършени от Св.Димитър!
  • 11 Митко

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    кога съм ти се просвал,че не помня???И не си вдигай самочувствието сама! Няма да е среща,идваш,вършиш работа и бЕгаш...
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на ДЕНИСЛАВ от ГРАД ВИДИН също ЧИД на град видин фх