Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 12:54 3 542 2

Салата от кейл - суперхрана за студените месеци (ВИДЕО)

  • салата-
  • кейл-
  • супер храна-
  • стидено време-
  • салата от кейл-
  • полезно-
  • здраве

Той е много ценен заради неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Салата от кейл - суперхрана за студените месеци (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Кейлът е един от онези зеленчуци, които влизат в графата "суперхрани".

Тъмнозелените листа на този зеленчук са си извоювали тази слава заради разнообразния състав на хранителни вещества, които съдържа - витамини, минерали и фитонутриенти.

Той е много ценен заради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

С много високо съдържание на сулфур, който спомага за производството на глутатион, един от най-важните антиоксиданти за тялото.

Високите нива на фитонутриенти, като глюкозинолат например, могат да предпазят от формирането на тумори, както и да блокират ензимите, които се асоциират с развитието на ракови клетки. Салата от кейл - суперхрана за студените месеци (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Освен това има изключително високо съдържание на лутеин и зеаксантин, които повишават нивата на пигмент в очната макула, като увеличават защитата от вредното влияние на слънцето и намаляват риска от макулна дегенерация.

В комбинация с полезни мазнини като зехтин, авокадо или ядки, мастноразтворимите картениоди, които се съдържат в кейл, се усвояват по-лесно от тялото.

Със 133% от препоръчителната дневна доза от витамин А и 134% витамин С, кейлът определено бие голяма част от останалите плодове и зеленчуци.

През Средновековието кейл е един от най-разпространените зеленчуци в Европа и се е утвърдил като специалитет в Германия.

Салата с него се приготвя бързо и изобилства от витамини и минерали.

Салата от кейл - суперхрана за студените месеци (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Ето нужните продукти:
Кейл (къдраво зеле) - 300 гр
Лимон - 1 брой
Зехтин - 1 супена лъжица
Моркови - 2 броя
Ябълка - 1 брой
Микс от семена - 35 гр
Орехи - 35 гр
Горчица - 3 супени лъжици
Кленов сироп - 3 супени лъжици
Зехтин - 1 супена лъжица
Сол, черен пипер

Вижте как да си я приготвите:


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    7 2 Отговор
    Как ли са оцелели българите през 20 век не познавайки тези витаминозни и антиоксидантни храни.? Ама друго си е да кажеш, че ядеш салата от рокула, авокадо, или задушаваш броколи, или аспержи. Как ли са оцелели без да са били информирани че варят и ядат грешно картофите и яйцата и колко неправилно пият чай! Е оцелели са с български домати, но от българско семе, кисело зеле, червени и зелени чушки, ама пак от българско семе и ще оцеляват без "вносните боклуци.

    Коментиран от #2

  • 2 Тольо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Грейс":

    Подкрепям. Диетолозите съветват да ядем храни които са яли нашите баби и дядовци те са запаметени в гените ни. Тия германски треволяци да си ги ядат швабите