28 Октомври, 2020 20:34 9 133 15

Учени от Ухан със стряскаща новина за бременните жени

  • кафе-
  • бременни-
  • учени-
  • вреда-
  • черен дроб

Китайските учени са категорични, че ако бременните жени пият кафе, то това може да навреди на здравето и развитието на ембриона

Учени от Ухан със стряскаща новина за бременните жени - 1
Снимка: Shutterstock

Появи се доста плашещо изследване, направено от китайски учени от университета Ухан. То е свързано с бременните жени и по-специално какво не трябва да пият по време на този период от живота им.

Оказа се, че те не трябва да пият кафе. Причината за това е, че горещата напитка може да доведе до увреждане на черния дроб на плода и до появата на сериозни закъснения в неговото развитие.

Китайските учени са категорични, че ако бременните жени пият кафе, то това може да навреди на здравето и развитието на ембриона.

Дискусии за това как кофеинът и другите компоненти на ободряващата напитка засягат тялото на бременните жени се водят от дълго време.

Кафето има някои предимства и недостатъци за жените, които чакат дете.

Проучвайки ефекта на кафето върху бременността, китайските учени наблюдаваха живота на няколко десетки бременни плъхове, на които към храната им бе добавена и горещата напитка.

Изследователите се интересували дали кафето може да попречи на развитието на детето, както и дали ще предизвика спонтанни аборти или ще допринесе за раждането на недоносени бебета.

Тези тестове накараха експертите да заключат, че големи дози кафе всъщност водят до намаляване на масата на плода и забавяне на неговото развитие.

В допълнение учените са открили, че кафето оказва неблагоприятен ефект и върху черния дроб на плода през периода на тяхното вътрематочно развитие.

По-специално беше установено, че под влиянието на кофеина, организмите на бременните жени започнали да увеличават производството на хормони, отговарящи за стреса.

В резултат на това бъдещото бебе на майка, която е пила кафе по време на бременността в бъдеще са по-склонни да развият цироза на черния дроб и други нарушения в работата на този орган, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хъм

    20 0 Отговор
    От там ми тръгна короната ? Ся да не тръгне някой кафен вирус ?
  • 2 Умен

    4 0 Отговор
    Това е ясно не ми на учените в Ухан,а и на всяки лекар следящ бременност.
  • 3 Наташа Винокурова

    4 2 Отговор
    Може и да са прави учените. Аз когато бях бременна не можех да пия нито кафе, нито газирана напитка. Много лошо ми ставаше.
  • 4 Не знам защо Ухан..?!

    4 2 Отговор
    Но по скоро на майките им действат много неща,, отрицателно,, например децата, им да, не се срамува от тяхното,, мърсуване,, цял живот....! (Някой ако се вслушва, и в не дотам сериозни филми, може да понаучи нещичко, че логиката, е преди,, действието,,....!)

    Коментиран от #5

  • 5 Наташа Винокурова

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Не знам защо Ухан..?!":

    "Мърсуването" само в изказване на вулгарни изрази брои ли се?
  • 6 Мандарин

    6 2 Отговор
    Яжте само прилепи , лингуини , живи насекоми , гъсеници и т.н. Ще имате перфектно здраве .
  • 7 Много ми е интересно

    5 1 Отговор
    Има ли втора вълна в Ухан, или китайците вече забравиха за този вирус.
  • 8 Гошко

    6 1 Отговор
    С кафето никога не е хубаво да се прекалява, дори и за мъжете важи. Ама пусто и да остане, мода някаква, още не си отворил сутрин очите и хоп - кафенце с цигарка... И така няколко пъти днес, не е оферта...

    Коментиран от #9

  • 9 Наташа Винокурова

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гошко":

    Добре, че мъжете не могат да раждат. Щеше да разбереш откъде духа вятъра. Не страдам от липса на оферта...
  • 10 Опа

    11 1 Отговор
    Абе тия що не вземат да кажат какво се е случило през 1994г в Ухан и какво се случи сега пак в този Ухан. За тази там лабораторийка. Нещо нещата с този вирус не са наред и някой премълчава истината. Таа оставете бременните жени а ни каже те какви ги свърших те бе диоти

    Коментиран от #11

  • 11 Бай Шиле

    0 8 Отговор

    До коментар #10 от "Опа":

    Апо,козяшкия трол! По полека с глупостите.

    Коментиран от #13

  • 12 ТАКА Е

    6 2 Отговор
    Бременните жени започват да изпитват отвращение към кафето, коркото и да са го обичали преди това. И дори не е нужно някой друг да им казва, че вреди.
  • 13 Опа

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Шиле":

    Трол? И нищо друго не измисли? Това (козяшки и апо) си е явно някакъв диалект неразбираем за мен а колкото за (глупостите)? Сигурно за вас г-не е глупост че вируса тръгна от Ухан? Е, ако е така много се извинявам, простоват си това е. За разлика от (умните)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ки Тай Че

    2 1 Отговор
    Кафе, цигари, алкохол и наркотици не се препоръчват, защото бебето, когато стигне тийнейджърска възраст, става дребно, невротизирано чалгарче, пушач и алкохолик, пристрастен към леки дроги.