30 Октомври, 2020 19:59 3 065 7

Откриха останки от древен ихтиозавър

  • ихриозавър-
  • скелет-
  • остров руски-
  • владивосток

Това е вторият случай на откриването на цял скелет на ихтиозавър на о. Руски

Откриха останки от древен ихтиозавър - 1
Снимка: shutterstock

Древен ихтиозавър, открит на брега на остров Руски във Владивосток, може да е нов вид за науката, според учените, изучаващи тази находка.

Ръководителят на лабораторията по палеонтология в Института по геология и управление на природата на Далечния изток на Руската академия на науките Юрий Болоцки каза пред РИА Новости, че на остров Руски са открити изкопаеми останки от ихтиозавър, вероятно главата му е останала в скалата. Това е вторият случай на откриването на цял склет на ихтиозавър на о. Руски, първият е през 2014 г. След това намерили човек, чиито челюсти са пригодени за смилане на мекотели. Прясната находка е отнесена за проучване в Приморския аквариум. По-рано е установено, че този индивид е живял преди около 247 милиона години. Откритието е направено от един от участниците в проекта „Наука в пътуванията“, седемгодишно момче, докато се разхождал по остров Руски, той открил каменна плоча, разцепена в резултат на тайфуна „Майсак“ с отпечатъци от ребра и фрагменти от кости.

В четвъртък, в Приморския аквариум, където се провежда основната работа по находката, Болоцки каза пред журналисти, че ихтиозаврите не са динозаври, те са отделна голяма група. Те имали вретеновидно тяло, подобно на това на съвременните китоподобни. Ихтиозаврите са изчезнали в края на периода Креда, заедно с динозаврите. Обикновено са морски хищници, отбеляза ученият.

Той поясни, че все още е трудно да се каже как точно е изглеждал този ихтиозавър.

"Може би това е нов таксон за науката, род и вид. Някои от ребрата, за съжаление, са унищожени и има отпечатъци от тях. Но в самата скала ребрата са запазени в нормално състояние. Необходим е препарат, който да ги почисти от отпадъчни скали, а това не е работа за една седмица. Досега находката съдържа много интересни подробности, които ще помогнат най-накрая да разберем за какъв вид животно става въпрос ", добави ученият.

Юрий Захаров, главен изследовател на лабораторията за стратиграфия и палеонтология на Далекоизточния геоложки институт на Руската академия на науките, каза, че ихтиозаврите ядат амонити, а водната зона на съвременния Далечен изток е тяхното местообитание.

"Това е изключителен случай, когато е открито цяло животно. Има много отделни ребра, което означава, че човек трябва да мисли, че обхватът им е тук", отбеляза ученият.

"Необходимо е да се извършат допълнителни изследвания, да се търсят както главата, така и зъбите, за да се определи точно вида. Може би, никой не изключва, че това е нов вид. Това са изолирани находки на територията на региона. И е възможно да е много необичайно животно. Находка, особено от тази епоха, триасовия период, е много значима в научно отношение и много информативна “, каза Ирина Тарасенко, заместник-директор по научната работа на Далекоизточния геоложки институт на Руската академия на науките, пред РИА Новости.

Според нея сега учените, заедно с персонала на океанариума, ще запазят този експонат, след което ще го осветят на томограф или рентген, за да решат дали си струва да се дисектира тази проба. Ако материалът има колекционерска стойност, той ще бъде представен и пред публика.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рибозавър

    7 0 Отговор
    Учените от БАН също бяха открили нов вид - пихтиозавър, обаче скелетът беше доста размазан.

    Коментиран от #2

  • 2 Қазақстан Республикасы

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рибозавър":

    искаш да кажеш от института по история КАМБАН.
  • 3 аджамии

    12 1 Отговор
    Ние, в България не само открихме, но и гласувахме за Тиквозавър. Жив при това, а уникалното е , че лъже със зад.ника си. Къде сме ний, къде сте вий......
  • 4 2342

    4 3 Отговор
    Лили Иванова ще да е!
  • 5 Не ли е Жаноария

    1 0 Отговор
    Аз така мисля...!?
  • 6 Читател

    2 0 Отговор
    "След това намерили човек, чиито челюсти са пригодени за смилане на мекотели." Този явно също е вкаменен, както писателят на статията, която не е чел.
  • 7 Ммммм даааа

    0 0 Отговор
    С Гугъл переводчика е така - пълен мазаляк е текстът на статията. Това ще да е бил Таранозавър. Забил си е главата в скалата и върви я търси сега...