Last news in Fakti

2 Ноември, 2020 21:43 4 652 9

Oткриха причината за глобалното охлаждане през 1-вото хилядолетие от Новата ера

  • глобално-
  • охлаждане-
  • новата ера-
  • причина

Учените са анализирали данни за дървесните пръстени в девет субарктически и планински райони на Северното полукълбо, използвайки дендрохронологични и статистически методи

Oткриха причината за глобалното охлаждане през 1-вото хилядолетие от Новата ера - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Сибирския федерален университет (SFU), установиха, че изригванията на вулкани през първото хилядолетие от н.е. са имали по-голямо въздействие върху горите в Северното полукълбо, по-специално върху Сибир, в сравнение със съвременния период. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание „Dendrochronologia”.

Учените са анализирали данни за дървесните пръстени в девет субарктически и планински райони на Северното полукълбо, използвайки дендрохронологични и статистически методи.

"Дървесните пръстени са уникален архив, който записва промените в температурата на въздуха и валежите. По време на вулканични изригвания сулфатите и аерозолите навлизат в стратосферата, където могат да останат до пет години. Дългосрочното присъствие в стратосферата на аерозолната / прахова завеса води до намаляване на слънчевата радиация, температурата на въздуха и дори блокиране на глобалната атмосферна циркулация", коментира Олга Чуракова, водещ изследовател в Лабораторията по биогеохимия на екосистемите на Сибирския федерален университет.

Според нея пръстените на дърветата са чувствителен индикатор за подобни промени и ги фиксират в продължение на няколко века и дори хилядолетия.

"Пиковете на затопляне в Северното полукълбо са през 280-те, 990-те и 1020-те години след Христа, когато въздействието на вулканите през дългите периоди, предхождащи тези десетилетия, върху климата на планетата е било минимално. Установено е, че аномално студени са 536, 541 и 542 г. сл. н. е., когато изригването на неизвестен вулкан води до глобално охлаждане в районите на Северния Атлантик, Европа, Източна Азия, включително Сибир. През тези години лятната температура е спаднала средно с 4°C в сравнение със средните му стойности за последните 2000 г. години", - каза Чуракова, пише БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЦЕТО

    4 7 Отговор
    океана за затопли верно

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Седми клас

    7 5 Отговор
    Нищо не разбрах....!
  • 5 Хахаха

    8 14 Отговор
    Нерде сибир и глобалното изстудаване,нерде секс историите.
    Вторите поне са забавни, някои може би вярни.
    Учени и Сибир ... това е пълен виц
  • 6 бай Ставри

    10 12 Отговор
    Всичко дошло от източната страна на Урал и на север от Китай, е глупотевина, лъжа и терор
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Историк

    3 1 Отговор
    Има глобален катаклизъм през 532 и в по- ново време.Изригват т.н Супервулкани

    Огнища на такива вулкани са разположени под Индонезия и Италия, Сащ.
    Ако изригне този от Италия в радиус 1000км. Всичко ще бъде погълнато от лава
  • 9 Историк

    2 1 Отговор
    Серният двуокис предизвиква дългосрочното захлаждане, а прахът издигнат високо в атмосферата краткосрочното