Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 18:32 3 089 9

Опасно ли е потискането на кихането и кашлицата?

  • опасно-
  • здраве-
  • кашлица-
  • кихане-
  • важно-
  • зараза-
  • вирус

За нас може да е полезно да кихнем или да се изкашляме, но не и за околните

Опасно ли е потискането на кихането и кашлицата? - 1
Снимка: shutterstock

В настоящите условия на пандемия от коронавирус хората, които кашлят и кихат, бързо стават „център на внимание” от страна на околните и все по-често предизвикват негативни реакции, та дори и паника у околните. Такъв метод за прочистване на организма обаче е необходим и може да бъде опасно да се сдържате насила, заяви Людмила Лапа, висококвалифициран терапевт и генерален директор на Медицинския център за имунотерапия пред радио „Спутник”.

Кашлицата и кихането са защитни реакции на организма, които помагат за премахването на микробите и слузта. Но това, което е полезно за нас чрез самото кихане, може да представлява заплаха за другите, отбеляза Лапа. "Дори да не усещате симптоми на болест или неразположение, можете да бъдете опасни за тези, които са близо до вас", припомни тя.

"Има асимптоматични заразени не само с коронавируса, но и със сезонен грип и пренасянето на заразата наоколо може да предизвика обостряне на хронични или съпътстващи заболявания. Така доброто за нас ще се превърне в опасност за околните", каза Лапа.

В същото време потискането на кихането и кашлянето може да бъде опасно за тялото, предупреди терапевтът. Трябва да кашляте и да кихате, но спазвайки определени правила.

"Колкото по-бързо се освободим от събралата се слуз и секрети в носа и дробовете ни, толкова по-добре. Тези телесни секрети съдържа токсини, бактерии, вируси и всичко свързано с това. На обществени места е добре да се изкашляме, когато никой не е наоколо. Кихайте винаги в сухи хартиени салфетки, за да не се разпространи инфекцията върху други хора. Ако някой е наблизо, а кашлицата причинява мокро отделяне, трябва да го изплюете в салфетка и веднага го изхвърляте. Но го хвърляйте там, където трябва, защото това е източник на инфекция ", препоръча лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    12 0 Отговор
    Ако подтискаш кихането, освен че рискуваш аневризма у мозъка, а също така се лишаващ от второто по наслада усещане след оргазъма. Така че кихайте наволя, много е яко.

    Коментиран от #4

  • 2 вярващ

    2 2 Отговор
    Веднъж пътувах във влака, още когато можеше да се пуши по кородора на вагона. Та мой спътник беше един дедо поп и като ме вида да паля цигара ми вика - Господ ако искаше да пушим, да ни е турил по един комин на кратуните. Та сега сериозно почвам да се замислям ззщо ли искат да ни затворят устата?
  • 3 Голям Слон

    0 2 Отговор
    А тръцкането и оригването?

    Коментиран от #5

  • 4 ШОП

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    А като видиш ,че на комшията му се е счупила колата която е взел миналия месец с кредит ,а ти палиш Голфчето и излиташ това кое степен удоволствие е .Според мен се доближава до оргазъм.

    Коментиран от #7

  • 5 ШОП

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Голям Слон":

    Добре ,че си се махнал от България да си гръцка на воля
  • 6 Кольо

    1 1 Отговор
    Аз пък ги карам кагато съм им одзад да кихът и пръцунят.много ми е кеф на царевицата
  • 7 Инспектор Мадуро

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ШОП":

    Едва ли е близко до оргазъм. Аз бих казал, че е завист. И да ти кажа завистливите хора не изпитват положителни емоции, защото ума и съществуването им са концентрирани в чуждите панички.
  • 8 радио Ереван

    1 0 Отговор
    Внимавайте, като кихате, да не зацапате гащите.
  • 9 Дзифт

    1 0 Отговор
    Да, опасно е...!