Last news in Fakti

20 Ноември, 2020 10:34 2 333 14

Черен петък - 5 важни стъпки как да пазаруваме

  • черен петък-
  • пазаруване-
  • пазар-
  • онлайн-
  • онлайн продажба-
  • намаление

Как да извлечем най-голяма полза от намаленията на Черния петък?

Черен петък - 5 важни стъпки как да пазаруваме - 1
Снимка: Shutterstock

По традиция намаленията, Черният петък и цветните отстъпки стимулират потребителя да вложи средства в уред за бита, дрехи или бижута с преценката, че инвестицията е практична и изгодна.

Според проверка на жалбите, по които екипът на ЕПЦ България е работил през месеца на Черния петък миналата година основните проблеми са били два – доставеният продукт е различен от това, което потребителят е поръчал онлайн, или сроковете за доставка не са били спазени, а в някои случаи – са получени само част от желаните стоки.

Какво още кара потребителите да се чувстват неуверени, когато пазаруват онлайн?

В практиката на ЕПЦ България при работа по жалби от потребители в страната срещу търговци в друга страна от ЕС се открояват пет потребителски слабости, характерни и в условията на Новото нормално.

Ето кои са тези 5 слабости:

Разчитате на импровизация.

В седмиците преди намаления и разпродажби вероятността да попаднем на реклама на непознат онлайн магазин, марка или нов продукт е по-голяма. Ако решите да се възползвате от изгодна оферта на сайт, за който знаете малко или нищо, отделете време за предварително проучване. Името на фирмата, адресът ѝ и контакти за връзка с търговеца са данни, които той е длъжен да посочи на сайта си, ако оперира в рамките на ЕС. Възможно е адресът на сайт да завършва на bg или co.uk, но това не означава, че търговецът се намира в България или в Обединеното кралство, например.

Пропускате скритите разходи.

Търговецът е задължен да ви информира за пълната цена на стоката, включително и разходите по доставка. Проверете и дали намалението не важи само при определени условия – например покупка над дадена стойност или на определено количество.

Подценявате „дребния шрифт“.

Веднъж натиснал бутона „плати“, потребителят автоматично се съгласява с общите условия, които търговецът е указал. За да не губите време на самия Черен петък и да се предпазите от разочарования, е добре да се запознаете предварително с тях.

Не проверявате къде трябва да върнете покупката, ако размислите.

Така рискувате тя да се озове на друг адрес, дори и в друга държава, но не и на правилното място, указано от търговеца. Срокът за връщане и размисъл е 14 дни, но някои търговци го удължават допълнително.

Не комуникирате с продавача – просто поръчвате.

Всеки етап на отношенията потребител – продавач трябва да бъдат ясно документирани. Ако пазарувате онлайн, пазете всички документи и мейли, които получите от електронния магазин, а след това и от куриера.

„При проблем с търговец, регистриран някъде в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, потребителят трябва да бъде активната страна – да напише имейл до търговеца, като обясни ситуацията и поиска решение. Твърде често това е достатъчно. В противен случай – може да се свърже с нас“, уточнява Соня Спасова от ЕПЦ България.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бг простотия

    1 4 Отговор
    Събино кат гледам ти леглото си незнаиш как да си опраиш, a си тръгнала съвети да даваш

    Коментиран от #3

  • 2 Кирилов

    6 1 Отговор
    Никога не пазарувам в този ден, когато всички се блъскат като овце.

    Просто си правете сметката и гледайте да си купувате качествени, а не евтини неща.

    Ако нямате достатъчно средства, опитайте се да намерите баланс между качество и цена.

    Коментиран от #4

  • 3 Stéphanie 🎲

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "бг простотия":

    Събинка е права друг е въпроса че ти не пазаруваш онлайн.Има много фалшиви магазини и не всички имат опция за връщане .Zalando и LaBoutiqueOfficielle.com и Amazon са никел можеш да върнеш покупка дори и да замениш нещо което не ти е харесало като материя в LaBoutiqueOfficielle.com например .Черния петък е малко фалшив няма кой знае каква промоция.Проблем е и с фирмите за доставка тази година има бум на крадени телефони от Cdiscount клиенти получават празна опаковка виновни са шофьорите .Скъпи поръчки когато очаквам помолвам шофьора да изчака ако има проблем директно връщам не разписвам това също е важно .Скъпите бутици на дизайнери са перфектни и бързи с доставка единствено фирмата за доставка може да направи проблем като кражба всичко се проверява на място пред шофьор правило N-1.

    Коментиран от #5

  • 4 Stéphanie 🎲

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кирилов":

    Така е например H&M ,Zara,Camaïeu,Morgan...и много още подобни магазини са с ужасно качество евтиното излиза по скъпо винаги е така.Три пъти в пералнята и за боклука .
  • 5 бг простотия

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Stéphanie 🎲":

    Моите уважения мис или мисис покупка , но аз не живея по магазините като вас, и не ме интересуват парцали и вещи с които си мислите , че можете да съблазните всеки, душа немате душа

    Коментиран от #7

  • 6 Да пазарува Милка

    1 0 Отговор
    Я нищъ...!
  • 7 Stéphanie 🎲

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "бг простотия":

    Ами защо пишете тук на тази статия ?Има много хора които търсят инфо,много по практично е и по лесно не само заради короната .Спестява ти загуба на време през деня човек има ангажименти,работно време .... вечер разглеждаш на спокойствие онлайн магазините .Ако ти си като амиш защо трябва и хората да вървят по твоите стъпки 😊или трябва да се троли постоянно 😉
  • 8 Алоу на, Дамски лелите

    2 0 Отговор
    С какво да пазаруване, не сме,, красифи кузи,, кату вас, да ни дава някой пари,, бадева,,...!

    Коментиран от #9

  • 9 Мъртва душица

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Алоу на, Дамски лелите":

    Завистта празници не спазва (не знае покой).
    Винаги можете да разчитате на човешката завист: колкото повече се пробива около вас, толкова по-плътна, по-отровна е вонята му - - Оксана Забужко

    Коментиран от #10

  • 10 Ти ли си мъртвата душица...?!

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мъртва душица":

    Знаем го, отдавна си такава, защо,, възкръсна,, да ни плашиш, завистта е най много у тебе...!

    Коментиран от #11

  • 11 Карлуково ☎📱📞

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ти ли си мъртвата душица...?!":

    Да идват да те приберът малко за лечение :))))

    Коментиран от #12

  • 12 Мъжъ ти на, визитацията ще ти прави

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Карлуково ☎📱📞":

    Конпания, кога научи за Оксана, от внучето ли,,, химик,,....?!

    Коментиран от #13

  • 13 Да беше малко по любезен/а ,щях

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мъжъ ти на, визитацията ще ти прави":

    Да ти кажа.Това е хубавото на такива форуми не знаеш кой седи срещу теб ,понякоа човек влиза на такива места и чете пише на спокойствие ,за жалост има и такива които тролят но и без вас не може вие сте част от човешкият живот.Просто по умните не трябва да ви обръщат голямо внимание :)))"

    Коментиран от #14

  • 14 Защо се мислиш за, любезен или любезна

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Да беше малко по любезен/а ,щях":

    От многото, знам кой седи срещу мен, разбира се, личи ви,, че сте,, умни,, но това трябва, да го каже ББ, не вие....!